u0142adamy mas\u0119 na wierzch upieczonego ciasta.\r"]} Drukuj Wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym, orzechami i krówkami Składniki Spód: 75g masła 250g herbatników ( u mnie pełnoziarniste) Masa 900 g sera białego mielonego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego 4 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny Góra 200 g orzeszków ziemnych niesolonych(...)szkl. śmietanki kremówki Sposób przygotowania Spód Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na niego wykładamy herbatniki. Ugniatamy spód ciasta. Masa Ucieramy ser z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy po jednym żółtku, aż dokładnie połączy się z masą. Z białek ubijamy pianę. Do masy dodajemy mąkę i kaszę. Miksujemy
Mieszam w GarnkuCIASTO 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka MASA SEROWA 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 4 żółtka 1 jajko 1 puszka ananasów Dole CIASTO: Do miski dajemy margarynę, obie mąki wymieszane(...)przesiane przez sito, cukier i cukier wanilinowy. Delikatnie łączymy wszystko razem, pod koniec wbijamy jajka, zagniatamy dosyć wolne ciasto, wałkujemy i kładziemy na blachę. MASA SEROWA: Na początku mielimy ser, najlepiej 2 razy. Żółtka oraz jajko łączymy z cukrem i ucieramy, następnie dodajemy zmielony ser, olej, mleko oraz budynie, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na wyrównany ser nakładamy
Gotuję Testujętylko 600 g sera postanowiłam jednak coś wytworzyć :) Powiem Wam że wyszedł pyszny i delikatny, podałam go z musem malinowym, gościom smakował :) Zapraszam :) Składniki : 600 g sera białego pół tłustego 400 g kwaśnej śmietany 1 serek waniliowy Danone 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej(...)paczka kakaowych herbatników 2 szklanki malin zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku Wykonanie : Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na krem.Następnie dodajemy zmielony ser,kwaśną śmietanę, serek, budyń i mąkę ziemniaczaną, wszystko mieszamy mikserem na niskich obrotach.Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami do sera i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem
Sama słodycz i szczypta chilimałą porcyjkę jak ja :) Składniki: Na ok 30 pierogów: Ciasto: 200g mąki + do podsypywania 4 łyżki oleju smakowego z bazylią 150ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 200g sera białego ok 5 ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 3 łodyżki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku ok 1/2 łyżeczki pieprzu ok 1/2 łyżeczki soli ok 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi(...)przyrumienienia cebulki Dodatkowo: masełko czosnkowe do omaszczenia Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok 2 mm). Wykrawamy literatką krążki. 2. Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. 3. Farsz nakładamy na każdy krążek, zlepiamy. Gotowe wrzucamy
Kuchnia w czekoladzieciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól 300 sera białego półtłustego, 3 żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie(...)pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Ser zetrzeć. Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa
królestwo garówwykorzystać w najbliższym czasie? Składniki na blaszkę 28x19cm Spód: 200g herbatników kakaowych ciemnych 1 łyżka kajmaku 60g masła 60g rodzynek moczonych przez noc w alkoholu Sernik kawowy: 500g sera białego (użyłam wiaderkowego) ¾ szklanki cukru pudru 100ml mleka 100ml espresso lub mocnej kawy 15g agartyny lub ok 25g żelatyny Krem chałwowy: 250ml słodkiej śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej 250g mascarpone(...)małe, okrągłe biszkopty 1 filiżanka espresso Sposób przygotowania Spód: Herbatniki pokruszyć a następnie połączyć z roztopionym masłem, masą kajmakową oraz rodzynkami. Wyłożyć na spód formy, wyrównać, schłodzić. Sernik kawowy: Ser miksujemy z cukrem pudrem. Agartynę lub żelatynę zalewany mlekiem, mieszamy do napęcznienia. Powoli do substancji żelującej wlewamy mocną i gorącą kawę. Mieszamy do rozpuszczenia i lekko przestudzone łączymy z masą
Kuchnia w czekoladzieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g sera białego w wiaderku 3 szt. śmietany do ubijania w proszku Śnieżka 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 125g cukru pudru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego 500ml l gorącej wody Biszkopty(...)ulubione galaretki u mnie cytrynowa 3 szt galaretki z pianką cytrynowe z Winiar na górę ciasta Wykonanie: 2 zwykłe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Ser utrzeć razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubić ze śmietaną i połączyć z serem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać wystudzoną galaretkę. I znów dokładnie wymieszać. Ciastka wyłożyć na blaszce o wymiarach
W garach u GosiSkładniki : 1 nie pełna szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 3 jajka 100 g roztopionego masła 6 łyżek cukru około 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży 400 g sera białego w kostce 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 3 jajka Wykonanie : Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie(...)cukru, cukier waniliowy, resztę mleka i jajka.Wyrobić ciasto na końcu dodać roztopione masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.Masę serową przygotować dopiero przed rozwałkowaniem ciasta bo zrobi się rzadka jeśli długo postoi. Wyrośnięte
Sama słodycz i szczypta chiliSerdecznie zapraszam i polecam. Sernik z solonymi orzeszkami Czas wykonania: 180 minut Składniki: Spód 200 g herbatników 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki kakao Masa serowa 700 g sera białego mielonego 250 g mascarpone 4 jajka 200 g śmietany 18% 130 g cukru pudru 1 budyń Delecta 2 łyżki mąki pszennej Wierzch 100 g masy krówkowej z puszki(...)soli kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta Wykonanie: Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy. Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik
Kulinarne przygody Gatitydodaje masło śmietankowe te dwa połączenia są bardzo wyczuwalne w serniku co potęguje doskonały jego smak. Spód ciasteczkowy 300g herbatników 110 g masła roztopionego Masa serowa: 1,2 kg białego sera w kiełbaskach - trzykrotniemielony 12 jajek 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego(...)Białka z 10 jajek ubić na sztywno, a 12 Żółtek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wan. do momentu kiedy powstanie gęsta masa, następnie dodawać w trakcie ucierania ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę z białek i olejek, i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową. Wszystko mieszać tylko
Kubki smakujagodami i kruszonką. Pyszny , kremowy , wprost rozpływa się w ustach :) Składniki na spód sernika : 400 g herbatników 200 g roztopionej margaryny Masa serowa : 5 kostek po 250 g sera białego półtłustego 100 g margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 2 cukry waniliowe 2 szklanki jagód Kruszonka : około 100 g margaryny 1 szklanka cukru(...)Składniki zagnieść . Wykonanie : Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopioną margaryną. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę herbatnikową i dobrze ubić łyżką. Ser zmielić ciągle mieszając mikserem dodawać stopniowo : cukier , jajka, budyń i roztopioną margarynę. Do sera dodać 1 szklankę jagód i delikatnie wymieszać łyżką. Ser wyłożyć na spód herbatnikowy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na spód: - 50 g masła - 1/2 szklanki mąki - 1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżka śmietany Składniki na masę serową z rabarbarem: - 400 g sera białego - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - aromat waniliowy - 1 budyń waniliowy - 50 g masła - 300 g rabarbaru Do wypieku sernika użyłam tortownicę o średnicy 17 cm. Najpierw robimy spód(...)sobą i wyrabiamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem a następnie ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia spodu robimy masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, żółtka, budyń, aromat i masło. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i dorzucamy do masy serowej i mieszamy
Kuchenne Wariacjemąki pszennej 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag. masła 1 cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera białego może być z wiaderka lub zmielony 5 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła roztopionego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta(...)cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Masa serowa: Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą
W kuchennym oknie Ewyzachwycą nie tylko smakoszy kaw! SKŁADNIKI:( 10 szt. )SPÓD:– drobno posiekane orzechy włoskie – 70 g– cukier – 1 łyżka– rozpuszczone masło – 25 gMASA:– ser biały mielony – 400 g– cukier – ok. 100 g– mąka – 2 łyżki– jajko – 1 duże ( albo 2 małe )– kwaśna śmietana(...)orzechy , cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek ( delikatnie uciskamy ). Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy ser z cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody.Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej
Ostra na SłodkoEfektowny deser, który przygotowałam z myślą o najmłodszych. Wygląda na dość skomplikowany ale tak na prawdę jest łatwy do przygotowania. Dzieci z pewnością będą nim zachwycone. Składniki 200 g białego sera 50 ml śmietany 30 % ok. 2 łyżki cukru pudru ekstrakt migdałowy 1 czubata łyżeczka żelatyny dodatkowo ok. 10 żelatynowych baniek ok. 10 Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych firmy Cukry
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatystarczyło nam na dwa obiady dla dwójki dorosłych i dziecka. Pierwszego dnia, przy wyjmowaniu zapiekanki, nieco się kruszyła. A drugiego…była jeszcze lepsza. Kasza przesiąkła smakiem jabłek i sera, a całość zyskała spójności i ładnie się kroiła i nie kruszyła. Podaję orientacyjną ilość kaszy. Możecie użyć jej więcej lub mniej. Jeśli użyjecie mniej, nie róbcie wierzchniej warstwy kaszy(...)więcej cukru. Jeśli macie dość suchy ser i masa się będzie sucha, możecie dodać 2 łyżeczki miękkiego masła czy trochę śmietany. Drukuj Zapiekanka z kaszy jaglanej z twarogiem i jabłkami Prosta, pyszna i sycąca zapiekanka z kaszy jaglanej Składniki 200 g suchej kaszy jaglanej 0,75 kg jabłek 0,5 kg sera białego półtłustego 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy
Mieszam w Garnkuwielbiciel serników się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24 cm ) SPÓD: * herbatniki – 200 g * masło roztopione – 50 g MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony – 400 g * śmietana 36% – 1/4 szkl * biała czekolada – 120 g * wanilia – 1 laska ( lub ekstrakt z ziaren wanilii ) * drobny cukier – ok. 120 g * jajko – 2 szt * gruszki ( raczej twarde ) – 2 szt * śliwki(...)masłem, wylepić tortownicę wyłożoną papierem, wstawiać na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Ser biały ucieramy wanilią, cukrem i jajkami na gładką masę ( nie za długo! ). Dodajemy białą czekoladę, mieszamy do połączeni składników. Na schłodzonym spodzie układamy gruszki, zalewamy masą serową. Układamy pokrojone śliwki
Ostra na Słodkoszklanką ciepłego kakao smakują wyśmienicie. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 30g drożdży, 600g mąki, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła, Masa serowa: 250g sera białego półtłustego, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże(...)odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. 4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję
Tradycyjna kuchnia Kasiszybkie w przygotowaniu. A konfitura z kokosa… coś cudownego. Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, to polecam Wielbiciele kokosowych smaków na pewno będą zachwyceni. Składniki: 3 pełne łyżki sera na sernik z wiaderka 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 450) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z kokosa do przełożenia placuszków – do nabycia w Kuchnie(...)niewielka ilość sosu wiśniowego mała ilość tłuszczu do smażenia – u mnie 1-2 łyżeczki masła Ghee od Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, biały ser z wiaderka, wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej dość gęstej konsystencji ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie masło
Słodkie okruszkiinternetów camembert z orzechami to plebejstwo, bezguście i tragedia. Dzisiejszy odcinek sponsoruje kij w dupie i dorabianie historii do prostego jedzenia. Ok, camembert to nie ser biały i nie robi go się w kilkanaście godzin. Wymaga wiedzy i umiejętności serowarskich. Dobry Camembert kosztuje, śmierdzi i początkujący koneserzy mają problem z kulturą przy stole. Jednak, na Odyna! Są wersje delikatne, produkowane(...)rodzime mleczarnie, wersje, które co prawda z oryginałem mają tylko kilka punktów wspólnych, ale mają. Wróćmy do kija w dupie – do amoku doprowadza mnie fakt wywyższania się. Nie spożywasz serów za miliony monet, robisz zakupy w Biedronce i nie wiesz czym się różnic Manchego od Oscypka? To na pewno jesteś buc bez ogłady towarzyskiej i kulinarnej. Mgła zwątpienia opada
ladykitchenszklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko (białko do piany) 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kilogram tłustego sera białego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowago 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 4 żółtka(białka do piany) sok z połowy cytryny Dodatkowo: 5 białek(...)25x40 cm. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy
Bajeczna KuchniaDzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który rozkruszała w miseczce, przykrywała ściereczką i odstawiała do zgliwienia na kilka dni. Niestety takiego twarogu(...)świecą szukać, więc nie pozostało mi nic innego jak kupienie niepasteryzowanego twarogu (bez konserwantów) i przyspieszenie zgliwienia przez dodanie sody oczyszczonej. Bez dodatku sody kupny, paczkowany biały ser raczej nie zgliwieje, tylko zgorzknieje. Nie ma tak intensywnego smaku i zapachu jaki pamiętam z dzieciństwa, ale i tak warto go zrobić Składniki: 400 g niepasteryzowanego twarogu (użyłam chudego) 40 g masła
Oryginalny smak