ser biały - 9461 przepisów (strona:140/631)

Drożdżówki z serem i kruszonką 144

szklanką ciepłego kakao smakują wyśmienicie. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 30g drożdży, 600g mąki, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła, Masa serowa: 250g sera białego półtłustego, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże(...)odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. 4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Serowe placuszki z konfiturą z kokosa i malinami 175

szybkie w przygotowaniu. A konfitura z kokosa… coś cudownego. Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, to polecam Wielbiciele kokosowych smaków na pewno będą zachwyceni. Składniki: 3 pełne łyżki sera na sernik z wiaderka 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 450) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z kokosa do przełożenia placuszków – do nabycia w Kuchnie(...)niewielka ilość sosu wiśniowego mała ilość tłuszczu do smażenia – u mnie 1-2 łyżeczki masła Ghee od Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, biały ser z wiaderka, wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej dość gęstej konsystencji ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie masło

Słodkie okruszki
Pieczony camembert 123

internetów camembert z orzechami to plebejstwo, bezguście i tragedia. Dzisiejszy odcinek sponsoruje kij w dupie i dorabianie historii do prostego jedzenia. Ok, camembert to nie ser biały i nie robi go się w kilkanaście godzin. Wymaga wiedzy i umiejętności serowarskich. Dobry Camembert kosztuje, śmierdzi i początkujący koneserzy mają problem z kulturą przy stole. Jednak, na Odyna! Są wersje delikatne, produkowane(...)rodzime mleczarnie, wersje, które co prawda z oryginałem mają tylko kilka punktów wspólnych, ale mają. Wróćmy do kija w dupie – do amoku doprowadza mnie fakt wywyższania się. Nie spożywasz serów za miliony monet, robisz zakupy w Biedronce i nie wiesz czym się różnic Manchego od Oscypka? To na pewno jesteś buc bez ogłady towarzyskiej i kulinarnej. Mgła zwątpienia opada

ladykitchen
Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi 178

szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko (białko do piany) 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kilogram tłustego sera białego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowago 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 4 żółtka(białka do piany) sok z połowy cytryny Dodatkowo: 5 białek(...)25x40 cm.  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Ser smażony z kminkiem 293

Dzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który rozkruszała w miseczce, przykrywała ściereczką i odstawiała do zgliwienia na kilka dni. Niestety takiego twarogu(...)świecą szukać, więc nie pozostało mi nic innego jak kupienie niepasteryzowanego twarogu (bez konserwantów) i przyspieszenie zgliwienia przez dodanie sody oczyszczonej. Bez dodatku sody kupny, paczkowany biały ser raczej nie zgliwieje, tylko zgorzknieje. Nie ma tak intensywnego smaku i zapachu jaki pamiętam z dzieciństwa, ale i tak warto go zrobić Składniki: 400 g niepasteryzowanego twarogu (użyłam chudego) 40 g masła

Oryginalny smak
O macedońskiej kuchni słów kilka 98

naprawdę ogromne ale mimo tego Pani dziwiła się, gdy wzięliśmy jednego burka na pół. Oprócz burka znajdziemy tu wszelkiej maści bułki i różne wypieki np. z oliwkami czy topionym serem. Najciekawszą, ale niestety najmniej smaczną rzeczą była szpinakowa muffinka. Pastrmajlija czyli macedońska pizza to coś oto takiego z kawałkami jagnięciny, zazwyczaj podawana w towarzystwie okropnie ostrej marynowanej papryczki. Zdecydowanie godne(...)smakołykami, będąc w Macedonii warto spróbować np. Sałatki Macedońskiej czyli marynowanej papryki z pomidorami czy kojarzącej się bardziej z Bułgarią Szopskiej Sałatki czyli pomidorów i ogórków sążnie posypanych białym serem. Macedońska Szopska i fryty z serem  Z typowo restauracyjnych dań polecamy tave vegetariani czyli zapiekankę warzywną w kremowym sosie, pljeskavicę czyli bałkańską wariację na temat kotletów mielonych

Roślinożerni urlopowicze
Izaura -sernik pieczony 134

mąki * 1 i 1/2 szklanki cukru * 3 łyżki kakao * 1 kostka margaryny * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier waniliowy Ser: * 4 jaja * 5 łyżek wody * ekstrakt waniliowy * 70 dkg sera białego mielonego * 4 jaja * 1 szklanka cukru * 1/2 kostki masła * wiórki kokosowe do posypania Margarynę, cukier,cukier waniliowy, kakao, wodę rozpuściłam i doprowadziłam do delikatnego wrzenia ciągle mieszałam by cukier(...)roztrzepane żółtka. Odlałam 1/2 szklanki masy. Do reszty dodałam mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko wymieszałam. Żółtka utarłam z masłem i cukrem. Stopniowo dodawałam zmielony ser. Na koniec ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszałam. Do wyłożonej pergaminem do pieczenia formy wylałam masę czekoladową i piekłam w 200 stopniach przez 20 minut

Pieprzyć z Fantazją
Poduszkowiec - sernik na murzynku. 793

szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa : 600 g sera białego pół tłustego zmielonego 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 1/2 szklanki cukru Blaszka o wymiarach 27/37 cm Wykonanie : Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem(...)ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy olej i śmietanę.Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Zmielony ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i budyń, mieszamy. Rękaw cukierniczy napełniamy serem i na kakaowym cieście robimy serową kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno na biszkopcie 142

biszkopcie Składniki : Biszkopt jajka- 3 szt cukier- 0,5 szklanka mąka -0,5 szklanki proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki kakao -2 łyżki Masa serowa : jogurt grecki - 250 ml ser biały - 1 kg żelatyna - 5 łyżeczek woda gotowana gorąca - 7 łyżek cukier  puder - 1 szkl Dodatkowo : polewa czekoladowa - 1 opak herbatniki - 17 szt Przygotowanie : Biszkopt :  Białka ubić(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 24-26 cm, piec ok. 25 minut w 180 stop, ostudzić. Masa serowa : Ser trzykrotnie zmielić, przełożyć do miksera razem z jogurtem i cukrem, zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuscić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia , miksując cienkim strumieniem , wlewać do masy serowej. Gotową

Kuchnia Danusi
Sernik pod truskawkową pianką 135

ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 4 żółtka 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa serowa: 1,2 kg sera białego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik(...)dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki, a najlepiej do zamrażarki na ok. 30 minut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę

Apetyczna babeczka
SERNIK ZŁOTA ROSA 218

ciasto: 2,5 szk l. mąki 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka (białka zostawić) Składniki na masę serową: 1 kg zmiel onego sera białego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek (te od ciasta) 1/2 szkl. cukru(...)ciasto i wykleić nim wysmarowaną masłem blachę wraz z bokami. MASA SEROWA: jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności: zmielony  ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka  Piec 45 minut w temp. 180st po czym  ubić pianę

Walijskie Pichcenie
Sernik kajmakowy z jeżynami 157

pudru 120 g masła, posiekanego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy) puszka masy kajmakowej cukier do smaku 2 białka 3 jajka 1,5 szklanki mrożonych jeżyn Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać(...)lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 oC. Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód

Czerwień i błękit
SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ 162

żółtko – 3 szt * cukier puder – 200 g * śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki * kakao – 50 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * ser biały 3 x mielony – 1 kg * jajka – 6 szt * cukier – 300 g * budyń śmietankowy – 1 op * stopione, schłodzone masło – 150 g * brzoskwinie z puszki(...)składniki siekamy, wyrabiamy, zawijamy w folię i chłodzimy ok. 20 minut. MASA: Białka ubijamy na pianę, brzoskwinie miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i miksując na wolnych obrotach porcjami dodajemy ser. Wlewamy masło, wsypujemy budyń i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę

Ostra na Słodko
Tarta serowa z groszkiem cukrowym 107

ciasto; 2 szkl mąki 2 jajka 125 g margaryny szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie; 200 g sera białego 150 ml śmietany 18% 2 jajka pół cebuli sól pieprz szczypta chili suszonej w płatkach 1 papryczka chili 200 g groszku cukrowego 1 kulka mozzarelli szczypta oregano Groszek ugotować w osolonym wrzątku, ok 15 min. Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych(...)składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min. Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika na ok 10 min, po tym czasie ser się

Gotowanie jest łatwe
SERNIK KRAKOWSKI 171

Ciasto: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto

RAROSSA