seler - 8745 przepisów (strona:94/583)

Indyjska zupa z dyni 173

zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni   Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 puszkę mleczka kokosowego 3-4 cm imbiru 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka curry 1 łyżeczka mielonego chilli(...)wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania Smażony sezam i pestki słonecznika do podania Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na oliwie lub oleju. 2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr na początek, później możemy dolać więcej). 3. Kroimy drobno cebulę

Bananowe Pole
Zupa ogórkowa. 177

Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą.  Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić(...)gotowało się mocno. W między czasie szumować. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Gotować na małym ogniu na wodzie z ogórków. Ewentualnie dolewać wody podczas gotowania. Przygotować warzywa. Selera dać jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu.  Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób : marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić

W kuchni u Moniki
Surówka z selera i ananasa. 233

Połączenia niektórych smaków bardzo często mnie zaskakują. Tym razem jest to połączenie selera z ananasem. Przyznam się, że jadłam tą surówkę kiedyś u mojej mamy i zasmakowała mi. Więc poprosiłam o przepis, który nadszedł do mnie wczoraj. Dzielę się z nim z Wami, może ktoś również z ciekawości zrobi taką surówkę. Pierwsze dwa zdjęcia mojego autorstwa i mojej surówki. Kolejne(...)zdjęcia to dzieło mojej mamy, która bardzo lubi mojego bloga i z chęcią mi pomaga :) Składniki: seler, puszka ananasów w syropie, majonez, sól, pieprz, odrobina kwasku cytrynowego. Przygotowanie : Ananasa pokroić w mniejsze części (tj. na zdjęciu), seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać kilka łyżek syropu z ananasów, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz i odrobinę kwasku cytrynowego. Wymieszać

W kuchni u Moniki
Sałatka z marynowaną cukinią 172

słodko, ale kiedy go zrealizuję ciężko powiedzieć :) Za ciepło na piekarnik...  Składniki: 1 słoik papryki marynowanej (850g) 1 słoik marynowanej cukinii a'la ananas (700ml) 1 słoik selera konserwowego (370g) 1 puszka kukurydzy 4 jajka na twardo 30 dkg szynki konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz selera przelewamy wodą(...)odcedzamy. Selera siekamy drobniej, podobnie marynowane kawałki cukinii. Szynkę kroimy w drobną kostkę, jajka przepuszczamy przez kratownicę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zamiast szynki konserwowej możemy użyć fileta z piersi kurczaka

Kuchnia w czekoladzie
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 230

przez to zmięknie i odrobinę zmniejszy swoją objętość. Podlewamy ją w garnku szklanką wody, stawiamy na mały ogień, pod przykryciem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Seler możemy pokroić trochę drobniej, w słupki. Szczypior kroimy grubo, koper siekamy. Cebulki od szczypioru kroimy w cienkie półplasterki. Pomidory zalewamy w miseczce(...)dodatek do obiadu, zamiast surówki. SKŁADNIKI duża główka kapusty młodej, u mnie stożkowa, odmiana Monarchy solidny pęczek młodego kopru duży pęczek szczypioru z cebulką 2 młode marchewki pietruszka ½ małego selera 2 małe pomidory 3-4 łyżki dobrego, pikantnego ketchupu sól pieprz 1 łyżka masła do warzyw i 2-3 łyżki masła do zasmażki (można zamienić masło na olej olej rzepakowy

Karo in the Kitchen
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 454

gumbo wrzuci można, a czego kategorycznie nie. Gumbo kreolskie, nowoorleańskie, zagęszczane jest bardzo ciemną francuską zasmażką. Zrobimy ją. Ale najpierw…   Umyjcie i pokrójcie drobno papryki, szczypior, 7 gałązek selera naciowego, jedną cebulę, czosnek. Odstawcie w misce. Naszykujcie sobie mieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie pełną łyżkę stołową (z lekkim czubkiem) a resztę zostawcie w zamykanym słoiczku, przyda się(...)spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki.   Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodajcie do garnka poćwiartowaną cebulę, 2 pozostałe gałązki selera naciowego, 2 liście laurowe, obrane i przekrojone na pół marchew i pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie

Karo in the Kitchen
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 196

myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler zrobi lekko przeźroczysty.   Wlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu(...)porcją ziemniaczanych kluseczek lub risotto, to 4 obiadowe porcje dla dwóch dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g mięsa wołowego na gulasz 200g szalotek (po obraniu) 200g marchwii (po obraniu) 200g selera naciowego (po obraniu) 200ml bulionu drobiowego lub cielęcego, u mnie z kostki 200ml białego półwytrawnego wina 2 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilkanaście listków świeżej

Karo in the Kitchen
Stir fry z tofu i krewetkami 202

przekroić je wzdłuż na pół (ja to nazywam ‘cudowne rozmnożenie’, w końcu robi się ich ostatecznie dwa razy więcej ). Ser tofu i bakłażana ze skórką kroimy w centymetrową kostkę. Seler naciowy myjemy i pozbawiamy go włókien, kroimy go na cienkie plasterki. Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Szczypior kroimy na grube oczka. 3 łyżki(...)woku olej, wrzucamy posiekane czosnek i imbir, smażymy mieszając około minuty i dodajemy przyprawę 5 smaków. Dorzucamy krewetki i ser tofu. Smażymy razem około 2-3 minut. Dorzucamy selera naciowego i bakłażana, smażymy do miękkości bakłażana około 2-3 minut, mieszając. Dorzucamy kapustę, szczypior, miękki makaron, wlewamy naszykowany sos. Smażymy całość, mieszając, 2-3 kolejne minuty i od razu podajemy

Karo in the Kitchen
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 200

Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo(...)piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu

Karo in the Kitchen
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 241

porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone 1 słodka zielona papryka 1 ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego  kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 1 średnia cukinia sól, pieprz i suszony rozmaryn mielona słodka papryka 3-4 łyżki oleju Paprykę opłukać, osuszyć(...)wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać.  Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ogórkowa z selerem i papryką 207

Czas zrobić zapasy na zimę, by chociaż trochę stały się wspomnieniem lata. Dzisiaj polecam przepis na sałatkę z ogórkiem selerem i papryką. Robiona pierwszy raz przeze mnie, ale wypróbowałam i polecam. SKŁADNIKI : 2 kg. ogórków 2 czerwone duże papryki 1 duży seler 4 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 niepełne szklanki octu 2 niepełne szklanki(...)cukru Wszystko zagotować WYKONANIE Ogórki płuczemy , nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry , jak na mizerię. Paprykę kroimy drobno ( ja zszatkowałam). Seler obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą i  zalewamy wodą wymieszaną z solą. Zostawiamy na 3 godziny. Potem odcedzamy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowana zalewą. Pasteryzujemy

W kuchennym oknie Ewy
Wegańskie faszerowane papryki 3. 163

składnik w postaci pasty tahini wyczarował danie, do którego będę wracać :) Co za smak!!! :D Składniki (na porcję): 3 papryki mały mięsisty pomidor pół chili ok. 5 cm łodygi selera naciowego 3 gałązki natki pietruszki dymka 3 łyżeczki pasty tahini sól 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kozieradki olej Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać łyżkę oleju na papier. Papryki(...)przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu. Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć papryki w oleju i ustawić na papierze. Usunąć obieraczką włókna z selera naciowego. W misce przygotować farsz, czyli wymieszać rozdrobnione: chili, pomidor, seler naciowy, pietruszkę naciową i dymkę z przyprawami. Faszerować papryki przygotowaną masą. Na górę każdej z nich wyłożyć po płaskiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie 170

Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut(...)chłodne miejsce. Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Gorący bulion mieszamy z powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem. Ilość porcji: 4 Koszt przygotowania: ok. 50 zł Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Ogórki z papryką i selerem 247

Bardzo pyszna sałatka, która zawdzięcza swój charakterystyczny smak dodatkowi w postaci selera i papryki. Ogórki można robić na wiele sposobów, dziś proponuję taką wariację :). Przygotowanie nie jest skomplikowane ani zbyt czasochłonne, warto spróbować, polecam! 2 kg ogórków 1,5 kg papryki 1,5 kg cebuli 1,5 dużego selera Zalewa 1 1,5 szklanki soli  - sól rozpuścić w wodzie(...)wody Zalewa 2 2 szklanki wody - wszystkie składniki zagotować 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Risotto z boczniakami - wersja fusion 185

Składniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia(...)szklanki mleka bulion/wywar Bulion:  Schab i ew.inne mięsne składniki zalewamy wodą, dodajemy 2-3 marchewki,małą cebulkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze

Karczma Honorietty