seler - 8745 przepisów (strona:97/583)

Sałatka warzywna z ogórkami do słoików na zimę 2188

Kolejna propozycja warzywnych sałatek na zimę do słoików- z ogórków, papryki, selera i cebuli. Składniki: 4 kg  młodych ogórków, ½ kg cebuli, 5 czerwonych papryk, 1 seler, 9 szklanek wody, 1 szklanka soli, Składniki na zalewę: 3 szklanki wody, 3 szklanki octu, 4 szklanki cukru, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka ziela angielskiego, 1 łyżka gorczycy. Wykonanie: Cebulę i paprykę pokroić(...)piórka, ogórki w cienkie plasterki(kroimy w łupinach), a seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wlać wodę do garnka, wsypać sól, wymieszać i wrzucić warzywa. Pozostawić na dwie godziny po czym odcedzić. Następnie przygotować w garnku zalewę, wrzucić warzywa i gotować przez 10 minut. Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić przykrywki i pasteryzować około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 226

polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami.   Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego(...)wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy

mojewypiekiinietylko
Sałatka z selera naciowego i indyka 227

drugi dzień po pieczeniu  Soczystego udźca z indyka , jeśli oczywiście cały nie został zjedzony. Sałatka jest bardzo soczysta, delikatne kawałki indyka idealnie pasują do papryki i selera naciowego. Połączenie jak dla mnie w sam raz, pożywne, sycące i zdrowe, a i szybkie do przygotowania. Składniki: 3 -  4 łodygi selera naciowego około 300 g pieczonego indyka (bez skóry(...)cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki. Seler umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki). Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki. Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać. Sok z cytryny

Kuchcik gotuje
Wigilijny karp smażony. 192

się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz      Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem(...)mężowi, bo to ciężkie zadanie i mało miłe, a że mój rycerz chce się wykazać, to raz, dwa rozprawia się z tym smokiem, yy.. znaczy się z karpiem:-) Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule również obieramy, kroimy w piórka. Sprawionego karpia nacieramy przyprawą do ryb i ewentualnie solą i pieprzem, układamy w dużej misce

Rozpustne gotowanie
Polska zupa szczawiowa. 188

Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo(...)litrami wody, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, i gotujemy 30 minut. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy w krążki, obieramy również pietruszkę oraz seler i kroimy w kosteczkę. Obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą, żeby nie zrobiły się czarne. Po tych 30 minutach do wywaru dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler

Rozpustne gotowanie
Barszcz czerwony z warzywami. 151

barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler (lub pół dużego selera) 4 ziemniaki 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach przyprawa do zup 1 łyżka mąki 0,5 szklanki śmietanki(...)pieprz w ziarenkach, dolewamy około 1 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i dalej gotujemy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy, chwilkę

Rozpustne gotowanie
Prosiak z galarety. 191

dobrze sprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka z galarety: 1 kurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji(...)Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się rozgotuje (około 2-3 godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki

Rozpustne gotowanie
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 191

równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy makaron i odcedzamy. My użyliśmy chińskiego makaronu do dań z woka, nazywa się "Wok Egg Noodels". Marchew i seler naciowy obieramy i kroimy w kostkę. W multicookerze ustawiamy program MULTICOOK, temperaturę 160 stopni i czas 30 minut. Przez 10-15 minut podsmażamy na oliwie marchew i seler naciowy

Marder&Marder Manufacture
Pyszna pasta z pieczonego selera z ciecierzycą i czarnuszką 203

moje ostatnie odkrycie... Składniki (*śniadaniowa porcja do kanapek dla dwóch osób): - 1/4 dużego selera, - 3 łyżki gotowanej ciecierzycy, - 2 łyżki oliwy, - 3 szczypty czarnuszki, - 1 szczypta majeranku, - szczypta soli i pieprzu do smaku, - odrobina wody (w zależności od konsystencji pasty jaką lubimy - ja lubię gęstą, więc użyłam jednej łyżki). Przygotowanie: 1. Selera obieramy i kroimy na plastry(...)Następnie układamy plastry na blasze, folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i smarujemy olejem. 3. Selera pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni, aż się zarumieni i zmięknie (ok. 10 min). 4. Do naczynia do blendowania dodajemy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę, dodając odpowiednią ilość wody w trakcie. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami 211

Pierogi z kapustą i grzybami Składniki na farsz:  ½ kg posiekanej kiszonej kapusty,  4 suszone większe grzyby,  mała miseczka startych i uduszonych pieczarek,  kawałek selera,  1 cebula,  1 mała pietruszka,  2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/,  oliwa,  pieprz ziołowy,  sól,  liść laurowy,  1 łyżeczka(...)wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy. - na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną w kostkę cebulę – zeszklić + starty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty. - wymieszać „duszonkę” z kapustą Składniki na ciasto:  25 dag mąki

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kolorowa sałatka z oliwkami 162

Składniki: 4 garście liści salaty (w 2 kolorach) 2 pomidory 3 ogórki konserwowe 8 rzodkiewek 3 łodygi selera naciowego kilkanaście oliwek czarnych 1/2 malej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku sos 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać razem. Umytą, wysuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ogórek i seler naciowy(...)kroimy w krążki, a pomidora i rzodkiewkę w kostkę. Szczypiorek drobniutko siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Na sałacie układamy pomidor, ogórek, rzodkiewkę, seler, oliwki w całości, cebulę i posypujemy szczypiorkiem. Całość polewamy sosem

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z brukselki 193

zupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam! Składniki 1 kg brukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną(...)brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek

R'n'G Kitchen
Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki 174

najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku z cytryny, seler naciowy. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły(...)zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny.  Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy

Moniki Smakołyki
Oczyszczająca moc selera i marchewki 368

suchości skóry, a także trądziku pospolitego. Nie należy też zapominać o właściwościach wspomagających opalanie, a w szczególności przedłużaniu efektu opalenizny, redukcji przebarwień i ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV. Seler naciowy zrobił ogromną karierę w Stanach Zjednoczonych, gdzie słynie ze swoich właściwości odmładzających i upiększających. Jest to warzywo bogate w  witaminy A, E, C, PP (niacyna), a także minerały – zawiera(...)fosfor, wapń, potas, cynk , magnez i żelazo. Dodatkowo ma działanie uspokajające i antydepresyjne. Dieta bogata w seler to dobry sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Seler naciowy nadaje się do jedzenia na surowo, ale jest też świetnym składnikiem sałatek, zup i soków. Do zrobienia soku potrzebna będzie sokowirówka i chwila wolnego czasu  J . Najlepiej pić zaraz po zrobieniu

Kuchenne innowacje
Zupa ziemniaczana z kalafiorem 229

naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość.  Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora sól i pieprz 4 gałązki koperku 3 łyżki kefiru   PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy około 2-2,5l wody, solimy i gotujemy lekki drobiowy wywar. Ziemniaki(...)marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Kiedy wywar jest gotowy wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i pora i gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy 2-3 łyżkami kefiru.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki