sześciu osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej pół pęczku pietruszki 2 liście laurowe 400 g mięsa z łopatki wieprzowej 3 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku szczypta lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Łopatkę wieprzowa kroimy w niewielką kostkę, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry(...)garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojonego selera, posiekane ząbki czosnku, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk. Po dwudziestu minutach dodajemy do garnka kaszę, oraz obraną i pokrojoną w paski
Miód i pieprzwiele zdrowotnych właściwości tj. reguluje pracę żołądka, czy usprawnia pracę wątroby , dynia działa wzmacniającą i odkwaszająco na nasz organizm - orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni; - seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy(...)klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree
SMYKWKUCHNIsosem) i o mieście, z którego pochodzi. Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka(...)czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc
Pełny talerzMuszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron(...)gotujemy al dente wykładamy do ostygnięcia. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie również studzimy. Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę dodajemy umyty i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, przeciśnięty czosnek przez praskę, uprażony słonecznik oraz pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem świeżo mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy muszle powstałym farszem, układamy na dużym talerzu. Smacznego
kgwjanczewoćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia pasztetowej Sposób przygotowania Ćwiartki kurczaka, wkładamy(...)garnka na rozgrzane dwie łyżki smalcu. Przesmażamy z oby stron, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami
Miód i pieprzmrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g kurek (mogą być również mrożone ) 1,5l bulionu (patrz uwagi) 200ml słodkiej śmietany 18% 1 średnia marchewka (150g) kawałek (150g) selera 3 nieduże ziemniaki (350g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (120g) 1,5 łyżki masła sól świeży koperek do podania Instrukcje Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt(...)czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę
Kulinarna Pokusapodana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego(...)nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku. Z trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszane warzywa równo
SzczyptaSmaQminut. Zawsze wybieram to drugie Rzut oka do lodówki , spiżarki i mam Składniki na 4 porcie - 400g makaronu wstążek ( może być inny) - 2 filety drobiowe - 1 biała rzodkiew - seler naciowy - 1 łyżka musztardy rosyjskiej - 1 cebula - kilka ziaren kolendry - olej do smażenia - sól , pieprz do smaku - sos sojowy ciemny Wykonanie Krok 1 Postawić do zagotowania wodę na kluski(...)selera w talarki Krok 4 Jeśli woda zagotowała się , wrzucamy makaron. Krok 5 W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy paski kurczaka ok 1 minuty, dodajemy cebulę, smażymy następną minutę na koniec dodajemy seler
Eli Gotowanieszybki obiad dla głodomorów . Składniki na 4 porcje 4 szt filetów drobiowych 1 puszka groszku 2 cebule 1 seler naciowy 1 por jasna część kilka listków bazylii lub rzeżuchy , natki pietruszki (według uznania) Można użyć suszonych ziół 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka octu winogronowego olej(...)sól ,pieprz do smaku Wykonanie - Umyte filery pokroić w poprzek na cienkie plasterki . Zalać octem i sosem sojowym ,wymieszać. - Cebulę pokroić w piórka , por i seler przekroić najpierw na pół potem wzdłuż na połówki . - Na rozgrzany olej wrzucić por , zamieszać 2 - 3 razy , wrzucić pokrojone filety, smażyć mieszając
Eli Gotowaniepołamane to już nie jest pęczak tylko kasza jęczmienna łamana. Składnik na 4 porcje 2 szklanki pęczaku 1 puszka groszku 1 cebula 4-5 łodyg selera naciowego 15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej Olej do smażenia ja używam rzepakowego sól pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry lub kilka lody świeżej(...)szybkowarze. ( to jeden ze ze sposobów na szybkie gotowanie) Kasza ma być na pół miękko . - Cebule pokroić w piórka , seler w plasterki , kiełbasę w słupki . - Do rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek oleju , dobrze rozgrzać , dodać kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę podsmażyć na zloty kolor
Eli Gotowanieskupmy się na tych najbardziej narzekających - czyli tych z Was, którzy w pracy nie mają możliwości odgrzania posiłku. A więc dziś prezentuję zdrową sałatkę z ryżem, paluszkami krabowymi, kukurydzą, selerem naciowym i innymi pysznościami. Smacznego! Składniki: 100 g ryżu 100 g paluszków krabowych pół puszki kukurydzy 2 łodygi selera naciowego pół papryki szczypior 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paluszki krabowe, umyty seler, paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
psgotujemyznakomita. Obiad przygotował mąż. On także jest specjalistą od idealnie przygotowanego risotto. Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek(...)Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy. Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion
Pan i Pani Smith w kuchnikuchni wyczarować zdrowy i pyszny obiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny(...)smaku. Po ugotowaniu odstawiamy i czekamy aż ostygnie. 3. Czosnek siekamy na drobną kosteczkę i delikatnie rozgniatamy płaską powierzchnią noża, tak aby jego aromat się uwolnił. 4. Korzeń selera ścieramy na tartce na grubych bądź małych oczkach - jak lubicie :) 5. Siemię lniane i słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. 6. Kiedy buraczki się
Bananowe Polezupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 puszkę mleczka kokosowego 3-4 cm imbiru 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka curry 1 łyżeczka mielonego chilli(...)wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania Smażony sezam i pestki słonecznika do podania Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na oliwie lub oleju. 2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr na początek, później możemy dolać więcej). 3. Kroimy drobno cebulę
Bananowe PoleZupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą. Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić(...)gotowało się mocno. W między czasie szumować. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Gotować na małym ogniu na wodzie z ogórków. Ewentualnie dolewać wody podczas gotowania. Przygotować warzywa. Selera dać jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu. Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób : marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić
W kuchni u Moniki