marchew, pietruszka, jajka i groszek za każdym razem dodaję do niej jeszcze dodatkowy składnik, dzięki któremu zawsze smakuje trochę inaczej. Czasami jest to por, innym razem kukurydza, kiedy indziej seler ze słoiczka. Tym razem tę zwykła-niezwykłą sałatkę udekorowałam w bardzo wiosenny motyw jakim są bzy. Mam nadzieję, że na zdjęciach to widać ;) 5 ziemniaków 4 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)słoika ogórków konserwowych słoik selera marynowanego puszka groszku puszka kukurydzy 7 jajek (4 do dekoracji) sól, pieprz łyżka musztardy mały słoiczek majonezu natka pietruszki czerwona cebulka Ziemniaki, marchew i pietruszkę ugotować w łupinkach do miękkości. Ostudzić, obrać i razem z ogórkami pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. 3 pokroić
Smakołyki AsiDziś sałatka która znajdzie się na Wielkanocnym stole. Pyszna polecam zrobić. Składniki: szynka z indyka 300 g ser gouda 300 g seler marynowany Develey 150 g kukurydza z puszki Develey większa połowa jaja ugotowane na twardo 6 szt ananas z puszki cały po odsączeniu majonez 8 łyżek jogurt naturalny 6 łyżek sól i pieprz do smaku Krok 1 Zaczęłam(...)ananasa pokroiłam drobno. Ugotowałam jaja na twardo i starłam je na tarce na grubych oczkach. Krok 2 Potrzebujemy miseczkę szklana taka średniej wielkości. Na sam dół wkładamy odciśnięty seler marynowany( pokrojony). Na seler kładziemy szynkę, kukurydze. Zalewamy sosem tak połowę. Teraz kładziemy na sos ananasa,stare jaja,szynkę i resztę kukurydzy. Zalewamy sosem i na to kładziemy ser. Dekorujemy
Różowa kuchniaSkładniki (na 4-5 porcji): 2- 2,5 litra wody kostka rosołowa (domowa lub kupiona) 150-200g wędzonego boczku kilka grubych plastrów wędzonej kiełbasy 4 marchewki kawałek selera cebula 3 ząbki czosnku korzeń pietruszki czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka słoik zakwasu (u mnie ok. 300ml) łyżka śmietany majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka- jeśli chcecie(...)listkami laurowymi i 5 ziarenkami ziela angielskiego. Boczek i kiełbasę podsmażamy i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy około 20 minut . Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, opaloną cebulę, seler i pietruszkę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Gotujemy około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, pietruszkę i cebulę. Dodajemy zakwas i gotujemy kilka minut. Zakwas proponuję dodawać porcjami
Czerwona Porzeczkabezludną wyspę?:) Kilka prostych składników, odrobina cierpliwości i mamy sałatkę, która będzie przyciągać uwagę ;) Któż nie marzy teraz o ciepłym piasku i wylegiwaniu się na plaży... :) Składniki: słoiczek selera konserwowego 5 jajek puszka kukurydzy pół puszki ananasa por 150g żółtego sera 250g szynki sól, pieprz majonez pęczek natki pietruszki patyczki do szaszłyków czarne oliwki Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Żółtka(...)wyjmujemy, a białka drobno siekamy. Kukurydzę i selera porządnie odsączamy na sitku. Ananasy odciskamy na ręczniku kuchennym, żeby nie miały za dużo wody w sobie. Nie chcemy, żeby nasza sałatka pływała :) Pora drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce, a szynkę i ananasa kroimy w kostkę. W misce mieszamy białka, pora, ser, ananas, kukurydzę, seler i szynkę. Doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkasklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler, pietruszka) pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka(...)nalewki berberysowej (Porto lub wody), 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie W dużym rondlu zeszklij c ebulę na 3 łyżkach oleju kokosowego, d odaj marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek, duś 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojone na małe kawałki mięso indyka, ziele angielskie i liście laurowe (zawiązane w gazę), zalej wodą
SzczyptaSmaQantynowotworowy. Więcej na temat Likopenu możemy poczytać na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likopen-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-nowotworow_35849.html o awokado: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html Będziemy potrzebować: 1 awokado 500 ml soku pomidorowego 2 łodygi selera naciowego Link do filmiku z przygotowania: Koktajl antynowotworowy Przygotowanie: Umyty seler kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ(...)który dodaję do selera. Do pojemnika wlewam sok z pomidorów i całość rozdrabniam blenderem – koktajl jest gotowy. Koktajl antynowotworowy jest gotowy. Życzę dużo zdrowia i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka listków natki selera i kilka lubczyku wraz z łodyżką ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej (najlepiej własnej roboty, przepis znajdziesz tutaj ) po pół(...)odcedź. Opłucz zimną wodą i pozostaw do ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć marchewkę i seler. Smaż na średnim ogniu parę minut. Dodaj cebulkę i dolej łyżkę oleju. Smaż na złociście kilka minut. Pod koniec dodaj czosnek. Usmażone warzywa dodaj do kaszy. Dodaj też zioła
Anioszek w kuchniszyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 500 g świeżych brokułów masło(...)czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj i wrzuć do wody z mięsem. Obrane i umyte ziemniaki dodaj w całości, a czosnek przekrój na pół lub rozgnieć i wrzuć
Anioszek w kuchnimięsa na Święta czy niedzielny obiad wcale nie musi być trudne i skomplikowane:) I nie musi też to być pieczeń, ja proponuję małe drobiowe roladki. Nadziewane np. suszoną żurawiną, selerem naciowym i natką pietruszki. Połączenie nietypowe, ale zapewniam, że naprawdę przepyszne! ja swoje roladki upiekłam, jednak można je ugotować na parze, bądź po uprzedniej panierce w jajku i bułce tartej(...)można je usmażyć. Składniki: 700g filetu z kurczaka, 2 łodygi selera naciowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki suszonej żurawiny ( użyłam Helio ), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć
Z miłości do słodkościSoczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne. Składniki: 1kg szynki 2-3 marchewki ½ dużego selera 2 pietruszki strąk czerwonej papryki 1-2 łyżki oleju rzepakowego bulion wieprzowy ząbek czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, majeranek(...)było całe przykryte i dusimy na małym ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka czosnku i całej cebuli. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć śmietanką
Pyry na Gazjeden raz. Namawiam na zakup co najmniej 1 kg boczniaków, bo na jednej dokładce się nie skończy! Składniki: 800 g boczniaków 1 mała marchewka 1/2 pietruszki plaster selera kawałek pora 1 seler naciowy 1 cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego kawałek imbiru 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1+1 łyżka masła 1 szklanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, aromatyczne śliwki w zalewie selerowej podkreślą smak niejednej potrawy. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 2 łodygi selera naciowego Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 2 ½ łyżeczki mielonej gorczycy 70 dag cukru ½ łyżeczki soli 2 szklanki wody Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Seler zaś pokroić na cienkie plastry. Ocet wlać do garnka z dwoma szklankami wody(...)wsypać sól i cukier i zagotować mieszając. Włożyć śliwki do gorącej zalewy i gotować przez 10 minut. Następnie śliwki wyjąć z zalewy i wraz z selerem włożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać, zmieloną gorczycę, wymieszać i ostudzoną zalać śliwki. Zamknąć słoiki, pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu
Tradycyjna Kuchniaseczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu, 3 marchewki, szczypiorek z dymką, 2 mniejsze łodygi selera naciowego, 300 g drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej W moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz seczuański, przesypać następnie do miseczki do której wcześniej umieściliśmy resztę przypraw i dodać olej(...)stopni i piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.* Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki
Plate of JoyKolejna propozycja pysznej sałatki z kurczakiem. Tym razem kurczak w słodkim towarzystwie ananasa, kukurydzy i selera konserwowego. Sałatka jest bardzo pożywna więc na pewno zaspokoi wielki głód jak również doskonale sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole. składniki: 450 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego sól, pieprz czarny majonez ok 4 łyżek(...)olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju i wystudzić. Selera konserwowego oraz kukurydzę dobrze osączyć na sicie z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć z majonezem. Sałatkę do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem
Monia miesza i gotujewątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki 0,7 kg marchwi 1 korzeń selera średniej wielkości 0,3 kg pietruszki 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka łyżka smalcu do posmarowania formy przyprawy do wywaru: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, natka(...)lubczyku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawy do mięsa po zmieleniu: 2 łyżki majeranku, sól, pieprz Marchew, cebulę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki - królika, ćwiartki kurczaka i boczek. W dużym garnku (ja gotowałam w 10 litrowym) zagotować wodę. Na wrzątek włożyć królika, mięso z kurczaka, boczek oraz jarzyny (marchew
Poezja Smaków - blog kulinarny