seler - 8745 przepisów (strona:78/583)

Zupa borowikowa 133

Zupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić na paseczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie. • Cebulę i por pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać

To co kocham
Zupa krem z białej fasoli 144

razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić(...)kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut

To co kocham
Babeczki ziemniaczane 173

samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 cienkie łodygi selera naciowego • 3 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce do ogórków. Posolić(...)smaku. • Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. • Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem. • Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy. • Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając. • Przykryć blachę folią aluminiową. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez

To co kocham
Zupa podwójnie ziemniaczana 141

ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy • 1/2 szklanki śmietanki Wykonanie(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać

To co kocham
Ogórkowa z kaszą jaglaną 156

zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2  marchewki • 2 małe pietruszki • 2 łodygi selera naciowego • 1 duża cebula • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki(...)Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. • Marchew i pietruszkę pokroić w ćwierćplasterki, seler naciowy w plasterki i podsmażyć wszystko z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut. • Ziemniaki obrać

To co kocham
Zupa krem z kopru włoskiego 141

aromatyczna zupa krem na bazie białych warzyw, w tym kopru włoskiego. Lekki krem można zagęścić podając gotowany ryż jako dodatek. Składniki: • 1 koper włoski • 2 pietruszki • 1 seler • 4 ziemniaki • 1 cebula • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. • Seler(...)pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, bulwę kopru włoskiego też pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pietruszkę, seler i koper włoski. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz i gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki

To co kocham
Rosół po chińsku 167

również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: • indyk, u mnie skrzydło, szyja i 2 podudzia • 2 marchewki • 2 cebule • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • gałązka rozmarynu i lubczyku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion ziela angielskiego • kilka grzybów(...)suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. • Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu

To co kocham
pikantna zupa z leszcza 260

ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków 4-5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ostra papryka 1 niewielki por kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku pieprz, sól   nać pietruszki sposób przygotowania Rybę  sprawiamy myjemy, odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Tuszkę leszcza lekko solimy i odstawiamy(...)chłodne miejsce, natomiast ogon i głowę wkładamy do garnka,  zalewamy zimną wodą,  dodajemy  ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, jedną marchew, cebulę, połowę selera,  oraz ząbek czosnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, solimy i pieprzymy, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał” i gotujemy maksymalnie przez 20 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy tuszkę leszcza

Miód i pieprz
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 198

teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :) Składniki: 1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku  dymka - posiekana(...)zielona część sól pieprz ziołowy Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej) Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się

Szczęśliwa kuchnia
Grzybowo-warzywna zapiekanka z kaszą jęczmienną 196

Danie wytrawne i syte.  A przede wszystkim zdrowe :) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej 1/2 główki niedużego kalafiora 1 duża marchew lub 2 małe 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 szklanka suszonych grzybów 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól morska z chili pieprz ziołowy tymianek majeranek 2 łyżki zmielonych migdałów masło klarowane do smażenia Kaszę ugotować(...)osolonej wodzie w dwóch szklankach wody Suszone grzyby zmielić na proszek Kalafior umyć i podzielić na różyczki Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i ugotować al dente Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby Dodać różyczki kalafiora Marchew

Szczęśliwa kuchnia
Pomidorowa z selerem naciowym i makaronem 173

niż pomidorówka gęsta od gotowanego w niej ryżu, albo co gorsza rozgotowany makaron, który ugotował się w zupie. Moja wersja jest lekka, ze sprężystym makaronem jajecznym i dodającym treści selerem naciowym, który moim zdaniem jest wprost stworzony do tego aby znaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry wody - słoiczek koncentratu pomidorowego - marchewka - pietruszka (korzeń + natka) - 2 łodygi selera naciowego(...)maggi, łyżeczka cukru, liść laurowy, ziele angielskie - łyżeczka masła  - makaron jajeczny do podania Do wody wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.  Następnie dodajemy koncentrat

Cook&Love
rosół idealny 138

wrażenie, że odpowiedzi innej być nie może niż opcja druga. Marchew i pietruszkę zawsze kroję i przebywają sobie w rosole aż trafią do naszych brzuchów. Za wyjątkiem selera, który daję w dużym kawałku i wyjmuję po ugotowaniu, lub spoczywa sobie w garnku nieruszony, aż pokaże się dno. Zdaję sobie sprawę(acz nie rozumiem), że są i tacy, którzy żadnych pływających(...)dobrym kurczaczku sam nabierze takiej barwy. A aby miał jeszcze głębszy kolor- nic innego niż palona cebula. Do dzieła! Składniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula - skrzydełka, lub ćwiartka z kurczaka ( u mnie 1 spora ćwiartka) - natka pietruszki wg uznania - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kurczaka   dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka

Cook&Love
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 178

niż zaraz po ugotowaniu. Toskańskie cavolo nero zamieniłam na dostępny u nas jarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku, że nie potrzebowałam dodawać już bulionu. W klasycznej ribollicie(...)biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli 300 g jarmużu

Chilli Czosnek i Oliwa