Rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami to pyszne i efektowne danie, które możemy podać na niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Jeśli natomiast zostanie jeszcze coś z obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako wędlina na kanapki – mi właśnie w tej wersji smakuje najbardziej. Wbrew pozorom danie nie jest trudne do zrobienia, roladę przygotowuje się(...)szybko, należy się jednak uzbroić w cierpliwość, gdyż mięso musi się piec w piekarniku około półtora godziny. Składniki na roladę ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami (około 6 porcji obiadowych): 1,2 schabu 400 g mięso mielonego (dałam wołowe, wieprzowe lub drobiowe też może być) 250 g pieczarek średniej wielkości cebula 3 łyżki ketchupu sól, pieprz, papryka słodka
e-PrzepisyKulinarneSchab w sosie śmietanowym z papryką Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu , a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam mój pyszny schab w sosie śmietanowym z papryką - wymaga minimum składników i pracy. Kruchy schab w sosie wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Jeśli macie ochotę, do sosu(...)śmietanowym z papryką dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Schab w sosie śmietanowym z papryką, składniki: ok. 800 g plastrów schabu
Lekcje w kuchniziołami i delikatnie czosnkiem. Przyprawy można dowolnie komponować. Czosnek i sól to podstawa. Mięso powinno być dobrej jakości, kupione w sprawdzonym miejscu. Nie używajmy soli peklowej, zwykła sól wystarczy. Schab ważył 1800g a po podsuszeniu, tuż przed włożeniem do lodówki 1560g. Strata nie jest zbyt duża, ale w lodówce powinien jeszcze leżakować kilka dni zanim będzie można dobrać się(...)Będzie go coraz mniej, ale nie z powodu podjadania, ale wysychania / dojrzewania /. Straty mogą być znaczące, ale tak ma być, bo cały czas mięso wysycha, nawet w lodówce. Suszony schab Potrzebujemy · 1kg schabu środkowego bez kości. Na tę ilość schabu będą nam potrzebne
Leśny Zakątekadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SCHAB PO BAŁKAŃSKU Kiedy masz dość tradycyjnych kotletów schabowych na obiad, wypróbuj przepis na schab po bałkańsku. Jednogarnkowe, kolorowe danie, które nieco przypomina leczo, jest bardzo proste w wykonaniu wystarczy tylko wszystko pokroić i wrzucać po kolei do garnka. Danie można podawać z tym na co mamy ochotę z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub zjeść po prostu(...)pieczywem. Warto wypróbować ten przepis i gwarantuję, że będziecie często do niego powracać. SCHAB PO BAŁKAŃSKU Składniki: 500g schabu bez kości, 2 czerwone papryki, 1 zielona papryka, 250g pieczarek lub grzybów leśnych, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ogórki kiszone, 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, Sól, pieprz do smaku, Olej
Księga-SmakuSchab duszony z cebulką to dość proste w przygotowaniu danie. Wystarczy schab, cebula oraz sól. By wyciągnąć z tego dania maksimum smaku przygotowujemy mięso i cebulkę osobno. 1 kg schabu 4 duże cebule 1,5 łyżeczki soli Schab oczyszczamy z błonek i kroimy na cienkie plastry (około 1,5-centymetrowe). Plastry schabu podsmażamy na małej ilości oleju z obu stron(...)Mięso powinno nabrać złotego koloru. Schab przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak by mięso było zanurzone. Dodajemy 1,5 łyżki soli i dusimy mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po uduszeniu mięso być miękkie i się rozpadać. W trakcie duszenia mięsa na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zezłocą
Dieta bez mlekaSchab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki: 1 kg schabu środkowego 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs 125 g boczku wędzonego 2-3 cebule 3-4 ogórki kiszone 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur do mięs(...)wszystkie smaki idealnie się połączą. Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Za pomocą noża zrób kieszeń w schabie. Ważne aby nóż był ostry, ułatwi to twoją pracę Napełnij pieczeń farszem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 220°C, następnie
kuron.com.plzapewne jedzeniu. Jedni co roku trzymają się tradycji, a inni wręcz przeciwnie – starają się zaskoczyć bliskich czymś nowym, innym, może bardziej nowoczesnym. Dla mam przepis na wspaniały schab, który jest świetnym pomysłem na świąteczny obiad, zarówno dla tradycjonalistów, jak i tych, którzy nie boją się nowości! Schab jest takim rodzajem mięsa, które możemy przygotować na setki różnych sposobów(...)pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się obyć! Cała ta kompozycja po zapieczeniu tworzy na mięsie niesamowicie chrupiącą skórkę, dzięki której prosty, zwykły schab zyskuje iście królewski charakter. Spróbujcie! Gwarantuję, ze taki schab miodowo-musztardowy stanie się jednym z ulubionych – zarówno do obiadu, jak i na kanapki! Polecam! SKŁADNIKI: * schab bez kości * musztarda
Ostra na Słodkoobowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek) Dodatkowo(...)łyżeczki wędzonej soli morskiej (może być zwykła morska) Opłukany w zimnej wodzie i osuszony papierowym ręcznikiem schab nacieramy mieszanką soli peklowej i kamiennej. Następnie nacieramy cukrem. Potem wcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Tak przygotowany schab umieszczamy w szklanym naczyniu i wstawiamy do lodówki na 36 – 72 godzin. Codziennie obracamy go na druga stronę i odlewamy (wycieramy) zbierający
mojewypiekiinietylkoobowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek) Dodatkowo(...)łyżeczki wędzonej soli morskiej (może być zwykła morska) Opłukany w zimnej wodzie i osuszony papierowym ręcznikiem schab nacieramy mieszanką soli peklowej i kamiennej. Następnie nacieramy cukrem. Potem wcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Tak przygotowany schab umieszczamy w szklanym naczyniu i wstawiamy do lodówki na 36 – 72 godzin. Codziennie obracamy go na druga stronę i odlewamy (wycieramy) zbierający
mojewypiekiinietylkoPieczony schab w boczku to moja kolejna propozycja na świąteczny obiad. Uwielbiam wieprzowinę, kiedy jest dobrze przyrządzona, soczysta i miękka, w środku lekko różowa. Dla mnie wszystko co z boczkiem smakuje lepiej nawet pieczony schab! Schab na obiad to był u nas w rodzinie zawsze luksusowy obiad, zwłaszcza, że trzeba było wystać za nim w kolejce…Dzisiaj nie mamy(...)problemu, schab nie należy też do najdroższych mięs, więc każda rodzina może sobie pozwolić na porcję dobrej wieprzowiny jak np. pieczony schab w boczku. Do wieprzowiny pasuje większość warzyw. Ponieważ jest to świąteczna propozycja na obiad dlatego proponuję smażony jarmuż z jabłkami i pieczone bataty z ziemniakami. Jak widzicie z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować świąteczny obiad
codojedzeniaStripsy ze schabu to pomysł na pyszny obiad lub imprezową przekąskę, stripsy smakują świetnie także na zimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu . Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne(...)środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki kukurydzianej i jajek. Stripsy ze schabu podałam z dodatkiem tartych buraczków. Stripsy zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępeklowej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarnka pieprzu Posypka : 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka oregano 0.5 łyżeczki pieprzu (młotkowanego) 0.5 łyżeczki kolendry (młotkowanej) Dodatkowo: schab (u mnie niecały kilogram) śliwki (poszło niecałe opakowanie 150g) Schab myjemy i wkładamy do zalewy na co najmniej 2 doby (u mnie kilka godzin + szprycowanie). Wyjmujemy schab z zalewy(...)ostrym nożem robimy otwór. Do otworu napychamy suszone śliwki. Składniki posypki mieszamy ze sobą i obtaczamy nią schab. Przekładamy schab do woreczka i umieszczamy go w szynkowarze. Szynkowar zamykamy, dociskając sprężyną i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie na noc). Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara i doprowadzamy do temperatury 90 stopni. Wstawiamy szynkowar i parzymy
Mam apetyt na ...Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju(...)osuszyłam na papierowym ręczniku. Jeszcze tylko ostrym nożem ścięłam twarde żyłki i odłożyłam na bok. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu. Schab umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Obsmażyłam z każdej strony, żeby się przyrumienił. Wlałam wino. Gotowałam pod przykryciem około
Kuchnia u KrysiSzaszłyki ze schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki ze schabu to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy na letniego grilla. Schab oczywiście można pokroić w kostkę, ale w tej formie schab lepiej się prezentuje. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski(...)szaszłyków, wizualnie wygląda to efektowniej i mięso lepiej się dopieka na patelni grillowej. Polecam nasz sprawdzone przepisy z grilla, a szczególnie szaszłyki z kurczaka/ Satay z kurczaka Szaszłyki ze schabu są bardzo smaczne i warte ponownego przygotowania. Idealnie pasują do sałatki ziemniaczanej w skandynawskim stylu. Składniki: 4 plastry schabu wieprzowego 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczona wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków . Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie(...)schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować , bez większych trudności . Składniki : 2 kg schabu bez kości 40 g soli peklowej 4 łyżki ostrej mielonej papryki 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru siatka wędliniarska do szynki Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych
Ogrodnik w podróży