Schab dojrzewający cieszy się ogromną popularnością nie tylko w okresie świątecznym. Ta wspaniała, domowa wędlina często gości na moim stole. Przepis „krąży” po rodzinie oraz znajomych i ciągle mu przybywa nowych zwolenników. Po raz pierwszy zrobiłam go trochę inaczej, nie tylko pod względem przygotowania, ale także doboru przypraw. Tym razem schab dojrzewający paprykowy. Składniki: - schab bez kości(...)szklanki cukru - ½ szklanki soli morskiej - ½ łyżki soli peklowej - papryka słodka, łagodna w proszku - papryka wędzona w proszku - pieprz czarny grubo mielony - pończocha (skarpetka, podkolanówka do wyboru) Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do woreczka strunowego i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Schab wyjmujemy, wylewamy powstały płyn, płuczemy z cukru, zimną wodą. Osuszamy papierowym
mojewypiekiinietylkookresie świątecznym bił rekordy popularności w internecie. Ponieważ sam przepis wydawał mi się bajecznie prosty, jako kolejny wyrób domowy, zdecydowałam się zrobić – schab dojrzewający. Skorzystałam z przepisu na blogu Gdy w brzuchu burczy , z niewielką modyfikacją. Składniki: - 1,6 kg schabu bez kości - ½ szklanki cukru - ½ szklanki soli morskiej - ½ łyżki soli peklowej - 2 łyżki majeranku - 1 główka czosnku - czosnek(...)granulowany - 1 łyżeczka papryki - 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - ½ łyżeczki chilli w płatkach - pończocha Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do szczelnego woreczka (użyłam dwóch strunowych woreczków do mrożonek) i odkładamy do lodówki na 36 godzin. Schab wyjmujemy, wylewamy powstały płyn, płuczemy z cukru, zimna wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem
mojewypiekiinietylkoJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam
Buniabaje w kuchniZrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte
Buniabaje w kuchniTen przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie
Buniabaje w kuchniSchab pieczony - najprostszy przepis Schab pieczony - najprostszy przepis Schab to zawsze pyszny pomysł na świąteczny stół. Lubimy go podawać na zimno, jako dodatek do pieczywa, czy sałatek. W sumie jest bardzo prosty do przygotowania, jest z nim tylko jeden malutki problem. To kawałek mięsa, który zawiera w sobie bardzo mało tłuszczu, więc po upieczeniu bywa suchy i twardawy. Ja dziś(...)zdradzam Ci bardzo prosty patent, na to, żeby Twój schab po upieczeniu był wilgotny i delikatny. Sekret tkwi w wysokiej temperaturze pieczenia mięsa przy niezbyt długim czasie. Ważne jest też to, aby mięso przed włożeniem do piekarnika miało temperaturę pokojową. Jak upiec wilgotny schab? Filmik krok po kroku, jak przygotować taki kawałek mięsa znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/DDkMUo8IDO-/
Kulinarne przygody GatitySchab pieczony ze śliwkami Schab pieczony ze śliwkami w rękawie do pieczenia, to idealny sposób na pyszne i aromatyczne mięso. Wiadomo, że schab jest chudym mięsem i po upieczeniu bywa suchy. Ja zawsze kupuję schab z tak zwanym warkoczem. Ten kawałem mięsa jest tłustszy i idealnie nadaje się do pieczenia. Dodatkowo użycie rękawa do pieczenia pozwala zachować podczas obróbki termicznej(...)cała wilgoć i soki, wiec mięso nie wyschnie pod wpływem wysokiej temperatury. Serdecznie Ci polecam ten sposób na schab. Na moim Ig znajdziesz filmik, jak zrobić ten schab → https://www.instagram.com/reel/C1ZsVY8oiiX/ Inne przepisy ze schabem na blogu Na blogu znajdziesz także inne inspiracje kulinarne: Ziołowy schab z pończochy Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab ze słoika Schab nadziewany suszonymi
Kulinarne przygody GatityMyślę, że spokojnie mogę zostawić taki tytuł. Schab naprawdę gotuje się w sosie własnym, ale gdzieś w połowie gotowania dodajemy do niego świeże śliwki. Potem część śliwek można jeszcze skarmelizować z miodem i to nadaje tej potrawie jeszcze ciekawszy smak. Bo schab się lubi z owocami. Obecnie mamy sezon na śliwki, postanowiłam je więc wykorzystać. Skąd pomysł na przepis(...)karkówka i pieczona. I ze świeżymi śliwkami, a nie suszonymi. Przedwczoraj wpadłam do naszego osiedlowego mięsnego, w którym z reguły jest przeogromny wybór mięs. Tym razem jednak schab wyglądał dużo ciekawiej niż karkówka, postanowiłam więc go kupić. I ugotować według mojego sprawdzonego przepisu. Dodałam do niego tylko dla odmiany rozmaryn i wcześniej wspomniane śliwki (węgierki). Kurczaczek, to wyszło ekstra
KardamonovyWiele osób uważa, że schab najlepiej smakuje przygotowany w tradycyjny sposób, czyli panierowany z jajkiem w bułce i smażony na patelni. Do tego grona zalicza się też mój mąż, który twierdzi że tradycyjny schaboszczak jest najlepszy, a jak dodatkowo jest z kością to „niebo w gębie”. Ja też nie pogardzę takim kotletem, ale dość często przyrządzam schab(...)inne sposoby i tak tym razem na obiad zrobiłam schab w sosie cebulowym . Duszony schab w sosie cebulowym jest miękki i kruchy, delikatnie słodki od cebuli. Jest to danie proste w przygotowaniu i nie wymagające wielu składników. Przyprawione plastry schabu panierujemy tylko w mące, dzięki czemu mięso podczas smażenia szybciej się rumieni i traci mniej wilgoci. Poza tym duszenie takiego
Danka Pichciuszka z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. O ile na stole wigilijnym serwujemy potrawy bezmięsne to podczas świąt Bożego Narodzenia sięgamy po dania mięsne. Takim daniem może być schab w sosie grzybowym, do zrobienia którego wykorzystałam suszone grzyby. Przygotowanie takiego schabu jest bardzo proste, a sos z suszonych grzybów jest wyrazisty w smaku. Aromatyczny sos grzybowy z czosnkową nutą(...)soczysty schab to danie, które sprawdzi się na świąteczny lub niedzielny obiad. Najbardziej aromatyczny sos otrzymamy z samych prawdzików, ale świetnie sprawdzą się też inne gatunki grzybów leśnych, na przykład koźlaki, podgrzybki, itp. Schab w sosie grzybowym można podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami. Smakować też będzie z pieczywem. Schab w sosie grzybowym to danie, które zachwyci swoim smakiem
Danka PichciSchab w aromatycznym sosie musztardowym to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie mięsa schabowego. Delikatny i miękki schab w sosie to ciekawa propozycja dania obiadowego. Podasz go do wszelakich dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu lub makaronu. Do schabu w sosie musztardowym pasują wszelkiego rodzaju surówki, mizeria z rzodkiewką , warzywa pieczone lub gotowane, buraczki zasmażane . Do tak podanego mięsa(...)sosie wypróbuj ostrzejsze i wyraźniejsze w smaku surówki, np. surówkę z pora lub pyszną, domową surówkę z czerwonej kapusty. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na schab w sosie musztardowym, który może być pomysłem na codzienny lub świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 4 plastry schabu bez kości – 300 g 2 cebule – 170 g 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu 5 łyżeczek
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam dla was pomysł na pyszne danie obiadowe – schab duszony z pieczarkami. Pyszne kawałki kruchego schabu z pieczarkami, porem i wspaniałym sosem zaprawionym śmietanką. Niebo w gębie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na schab duszony z pieczarkami nie jest skomplikowany w przygotowaniu i nie zawiera żadnych trudno dostępnych składników. To danie przyrządza się bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę(...)zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, lub chcecie zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym, to schab duszony z pieczarkami będzie idealnym wyborem. Zapraszam do wypróbowania przepisu! SCHAB DUSZONY Z PIECZARKAMI PRZEPIS Składniki 500 g schabu bez kości 250 g pieczarek 1/2 pora 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu liść laurowy 3 ziela angielskie
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada ze Schabu z salami, szpinakiem i serem Pyszna rolada ze schabu w stylu włoskim z salami, serem żółtym i szpinakiem, dobrze doprawiona ziołami prowansalskimi myślę że pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników, rolada jest bardzo prosta w wykonaniu a przy tym bardzo smaczna. Rolada ze Schabu z salami, szpinakiem i serem Składniki: 1,5kg schabu wieprzowego 150g salami(...)150g sera żółtego Dwie garście świeżych liści szpinaku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Zioła prowansalskie 3 łyżki oleju roślinnego Sos pieczeniowy: 25g masła 1 łyżka mąki Rolada ze schabu z salami, szpinakiem i serem Przygotowanie: Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy rozwijali roladę, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości
Księga-Smaku