schab - 5600 przepisów (strona:107/374)

Schab duszony w sosie paprykowym 182

Składniki:   * schab 6 lekko rozbitych kotletów ok. 500 g * papryka * mała marchewka * cebula * 2 szklanki gorącej wody + pół szklanki zimnej do rozdrobienia z mąką i śmietaną * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * papryka słodka łyżeczka * zioła prowansalskie * papryka wędzona 1/2 łyżeczki * olej do smażenia Przygotowanie: Schab przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z obydwu stron(...)każdej strony na mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę przez ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy przez 10 minut. Następnie dodaje podsmażony schab, marchewkę ziele angielskie, liść laurowy. Całość zalewamy dwiema szklankami gorącej wody ( wody tyle aby przykryła warzywa i mięso- jeśli w trakcie gotowania woda odparuje dolewamy) i całość dusimy przez 30 minut

Kulinarne przygody
Roladki ze schabu z farszem marchewkowym 184

Składniki: - 7 plastrów ze schabu bez kości - 4-5 marchewek - 3 łyzki posiekanego pora - jajko - bułka tarta - łyżka przecieru pomidorowego - przyprawy- sól, pieprz ziołowy i czarny, tymianek, natka pietruszki. ostra papryka - olej Przygotowanie:  Schab cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i dusimy. Dodajemy pora, koncentrat, natkę pietruszki, sól, ostrą paprykę. Dusimy do miękkości(...)Jajko rozmącamy z odrobiną wody - doprawiamy solą, tymiankiem i czarnym pieprzem. Na plastry schabu układamy farsz, zwijamy w roladkę, panierujey i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15-20 minut w temp. 180st

Kulinarne blogowanie
Schabowy pod pieczarkami 195

Składniki: - 6 plastrów schabu bez kości - jajko - bułka tarta - ok. 10 pieczarek - 15 dag żółtego sera (u mnie gouda) - przyprawy - sól, pieprz, tymianek - olej Przygotowanie: Schab rozbijamy. Jajko rozmącamy z łyżką wody, solą, pieprzem i tymiankiem. Plastry schabu obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy i łączymy

Kulinarne blogowanie
Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie 257

Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie i płatkach kukurydzianych Chrupiąca panierka oraz aromatyczne i soczyste mięsko – takie właśnie powinny być idealne kotlety. Schab przełożony cebulą i moczony w mleku jest kruchy i dużo delikatniejsze w smaku. Musztarda którą smarujemy mięso przed panierowaniem sprawia, że kotlety nie są suche i nadaje im bardziej intensywny smak. Natomiast dzięki panierce(...)płatków kukurydzianych, kotlety są wspaniale chrupiące i zwyczajnie pyszne. Polecam!     Składniki: 3 plastry schabu 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżeczki musztardy 1 szklanka płatków kukurydzianych 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej do smażenia   *** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu. Całość umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem

Blog z Apetytem
Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 242

Bardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i odstawić na chwilkę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Podgotować w osolonej wodzie, ale nie mogą być całkowicie miękkie. Musicie uważać. Odcedzić. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą(...)patelni roztopić masło lub oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojony w półplasterki por. Doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Smażyć chwilkę, następnie wrzucić schab. Podczas smażenia schab musi stracić smak surowizny a por i cebulka zmięknąć. Wszystko z patelni rozłożyć na ziemniakach. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Obsypać delikatnie suszoną bazylią i skropić

Kuchnia Pokoleń
Roladki ze schabu faszerowane szpinakiem- na sosie z pomidorów 183

Przepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka(...)posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony

Kopystką po garach
Roladki ze schabu faszerowane szpinakiem- na sosie z pomidorów 253

Przepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka(...)posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony

Kopystką po garach
Marynowane kotlety schabowe 339

Marynowane kotlety schabowe Dzięki marynacie mięso bardzo zyskuje na smaku, jest mięciutkie, kruche i soczyste. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować nawet przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!     Składniki na 3-4 kotlety: ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia   Marynata(...)pół łyżeczki czosnku suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki oleju   *** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso

Blog z Apetytem
Kotlety Twardowskiego 9629

Kotlety Twardowskiego ze schabu – to pyszna propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem maślano-serowym i chrupiącą panierką. Inspiracja: Kuchenne Cuda Joanny oraz Smaki Polski TVP 3 @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Składniki: Składniki podstawowe: 4 kotlety schabowe (takie na grubość minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać) sól – do smaku pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Kulinarne Przeboje
Musztardowy schabik 188

Schab to mięso, które często gości na polskim stole, jednak w przeważającej ilość przypadków chyba w postaci kotletów schabowych. Zauważyłam, że niezbyt chętnie eksperymentujemy z tym mięskiem w obawie iż wyjdzie suche i niekoniecznie smaczne. A tymczasem schab to składnik, którym warto się pobawić. Samo w sobie nie ma jakiegoś mocno narzucającego się smaku, dlatego dobór dodatków, czy składników, którymi(...)doprawimy, jest niemal nieograniczony. Dzisiaj schab w sosie musztardowym. Prosto i pysznie! Czytaj więcej

Pichceniomania
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym 229

Składniki: 4 plastry schabu o grubości 1,5 cm; 3 średnie cebule; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Mąka pszenna do obtoczenia kotletów; 1 duże jajo; 1 czubata łyżka musztardy (u mnie sarepska); 3 szklanki wody; 1/2 szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule(...)obrać, pokroić w pióra. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz

Gospodyni Miejska
Wiejskie roladki schabowe 303

Wiejskie roladki schabowe U mnie dziś obiad na bogato, czyli mocno nadziane wieprzowe roladki duszone w sosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół(...)gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej do smażenia     *** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem

Blog z Apetytem
Suszone wędliny, prosty przepis 265

Domowe wędliny suszone dla każdego, bez wędzenia.  -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu itp. Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną niejodowaną lub morską i cukrem. Wstawiamy do naczynia(szklane, nierdzewne,ceramiczne) i chowamy na 48 h do lodówki. Co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie(...)soli +2 łyżki cukru. Odcięte mięso wykorzystamy na gulasz lub do innych potraw. Możemy od razu zrobić pyszną zupę na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy świeżo podsmażone kawałki schabu... -- Gdy mięso już nie wydziela soków, posypujemy trochę solą, nacieramy czosnkiem i potem wcieramy pozostałe ulubione przyprawy, które dadzą dodatkowy smak. -- -- -- Jałowiec i inne ziarniste przyprawy możemy rozkruszyć w moździerzu

chleba naszego
Schab zapieczony w kapuście kiszonej 212

Proste i smaczne danie z piekarnika, które samo się robi. -- Skład: schab 1 kg, kapusta kiszona 0,5 kg, 4 cebule, 4 z. czosnku, 100 g smalcu, przyprawy. Przyprawa gotowa do mięsa  2 czubate łyżki lub sól, pieprz, papryka. Schab kroimy na kotlety, cebulę na grube krążki, czosnek siekamy, kapustę kroimy drobno. Połową smalcu smarujemy naczynie, drugą część dołożymy(...)przed pieczeniem. Na dnie układamy połowę cebuli, kolejnymi krążkami przełożymy mięso.  Kotlety przyprawiamy i układamy z cebulą na środku naczynia. Kapustę wkładamy dookoła schabu, na wierzch dokładamy smalec. -- Tak przygotowane danie wkładamy do pieca na 90 min. i pieczemy w  200 st.C. Po upieczeniu serwujemy na gorąco z ziemniakami lub z pieczywem. Smacznego

chleba naszego
Schab pieczony w rękawie do pieczywa. 167

czasu do czasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw  przyprawy gosposi od  RAFEX . Zapraszam:) Składniki: 1 kg schabu 5 łyżek oleju(...)piekarnika. 5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 minut przez 60 minut, po tym czasie woreczek rozcinamy i pieczemy jeszcze 5 minut w celu zrumienienia mięsa. 6. Dobrze wystudzony schab kroimy w plasterki i podajemy. 7. Smacznego

Izabelawkuchni