Lubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na parze w ziołowych przyprawach z pomarańczami. Kolejny szybki obiad, dla mających mało czasu. Dużym plusem parowaru jest to, że nie trzeba przy nim stać, nic się nie przypali, jak schabowe na patelni, kiedy byśmy(...)dwadzieścia minut zostawili same sobie :) Składniki : 2 plastry schabu 1 pomarańcza 1 łyżka oliwy extra vergine 1 ząbek czosnku Przyprawy : majeranek tymianek cząber pieprz czarny Plastry schabu polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, tymiankiem, cząbrem i posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy je na 30 minut. Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Mięso przekładamy
Parowar Facetaprzecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii 15 dag sera mascarpone 300 ml przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody(...)Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek
Wanilia i KardamonNiedzielny obiad nigdy nie może być dwa razy taki sam - to już chyba motto przewodnie mojego kucharzenia. Schab jest składnikiem z którego można wykombinować nieskończoną ilość dań i dlatego tak lubię z nim ,,współpracować". Oto kolejny przepis na niekoniecznie niedzielny obiad. SCHAB W SOSIE CEBULOWO MUSZTARDOWYM łatwe ok 40 minut dla 3-4 osób Składniki * 4 plastry schabu (takie
sierotka maRysia w kuchniZnowu Madziunia znalazła dla mnie ciekawą propozycję na obiad. Bardzo proste i pyszne danie. Wszyscy się zachwycają, po prostu pycha Schab lekko rozbić, doprawić slą, pieprzem. Na rozgrzanej patelni lekko obsmażyć kotlety, następnie rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni z odrobiną masła obsmażyć pokrojonego w plasterki pora, aż lekko zmięknie. Obłożyć plastry mięsa przesmażonym porem. Śmietanę zmiksować
Kuchnia Pokoleńosób, które omijają kuchnię szerokim łukiem twierdząc, że nawet wodę przypalą :), składniki również ogólnodostępne. Polecamy :) Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kg schabu środkowego w całości ze skórką, 2 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr, 3 średnie t warde jabłka, 50 g masła, 30 g cukru brązowego(...)świeżego imbiru, świeżo mielony czarny pieprz, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny, oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1. Schab umyj i wysusz, a następnie n atnij jego skórę ostrym nożem tak, by po w stała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij
SzczyptaSmaQfacebooku zdecydowanie wygrał schab, więc dzisiaj on będzie tematem wpisu. Czasami fajnie jest zjeść coś tak tradycyjnego jak schab pieczony. Każdy ma na niego swoje sposoby. Ja sama muszę wyznać piekę schab rzadko, chociaz właściwie nie wiem dlaczego. Tym bardziej, że jak coś z obiadu zostanie świetnie się nadaje do chleba na zimno
Polska Zupawariacji może być tysiące. Zawsze robię więcej i tak znika błyskawicznie. Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu(...)Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę w proszku, curry i dokładnie mieszamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy imbir, pieprz, ocet ryżowy. 5. Makaron mieszamy razem ze schabem, cebulką i papryką
NA MOIM TALERZUKolejna odsłona schabu - choć niektórzy go unikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Dziś przedstawiam pyszne, kruche mięsko w pikantnym sosie z pomidorami, cebulą, papryką i czosnkiem. SKŁADNIKI: 5-6 plastrów schabu przyprawa meksykańska* mąka 2 cebule 1 papryka czerwona 4 dojrzałe pomidory(...)pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, paprykę i pomidory, wsypać cukier, szczyptę soli i podsmażyć. Całość dodać do mięsa, zalać bulionem i dusić do miękkości schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną wody. 3. Dodać keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić jeszcze na chwilę na ogniu
Kto ugości moich gości?0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 4 plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie: Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie(...)minut. Potem były przełożone na i podgrzewane już na miejscu w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Dla Teścia i nas zrobiłam klasyczne schabowe. Oczywiście miał być schab karkowy ale kupił się środkowy ;) Jako, że Teść nie lubi suchych mięs trzeba było dosztukować sosik, który by pasował do kotletów. Choć M. od początku doradzał mi mój sprawdzony czosnkowy, to ja chciałam
Kuchnia po mojemuSkładniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić(...)zdjęciu). Na każdy plaster schabu położyć po plasterku cebuli, pieczarki, ogórka i sera żółtego. Zawinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu, gdyż kotlety zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 1kg schabu bez kości, 3 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, por, sól, pieprz, magii., żelatyna. Przygotowanie: Ugotować ok 2,5l rosołu razem ze schabem. Od zagotowania, gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1h20min. Mięso wyjąć i pokroić na plastry. Rosół przelać przez sito i dodać żelatynę ( ja dodaję żelatynę na ciut mniej wywaru niż podają na opakowaniu). Schab rozłożyć
W kuchni u MonikiSkładniki: (na 8 roladek) 8 plastrów schabu, 400 g pieczarek, 1 świeża papryka (może być również konserwowa), 1 cebula, 3-4 ogórki kiszone, sól, pieprz, musztarda, mąka. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć lekko posolone i popieprzone. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić. Schab rozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Na plastry(...)schabu położyć pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos. Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je. Gdy mięso ma już
W kuchni u MonikiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To moja kolejna domowa wędlina wykonana w szynkowarze. Tym razem zrobiłam schab, który wyszedł bardzo smaczny – kruchy i miękki w środku. Gorąco polecam Schab zrobiłam w szynkowarze od Tradismak . Post Schab z szynkowara pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio przygotowałam na obiad pyszny schab pieczony z dodatkiem pieczarek, cebulki i żółtego sera. Mięso dodatkowo posmarowałam majonezem wymieszanym z ketchupem, dzięki czemu wyszło kruche, delikatne i bardzo pyszne. Idealne na obiad jeśli mamy zamiar wykorzystać mięso ze schabu, a do głowy przychodzi pomysł tylko ze schabowym(...)roli głównej, dodatkowo farsz może posłużyć do okraszenia młodych ziemniaczków, które akurat teraz królują na stole Post Schab zapiekany z dodatkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDzisiaj proste danie. Od dawna uważam, iż proste nie musi oznaczać niesmaczne, lecz wręcz przeciwnie. Proponuję wariację na temat sznycla po wiedeńsku - jednak zamiast cielęcego sznycla użyłem zwykłego schabu. Taka wersja dla ubogich, ale wcale nie gorsza. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem i klasyczną mizerią. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek(...)słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju. Schab oczyściłem z błon i pokroiłem na 4 kotlety, które przy użyciu tłuczka rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety delikatnie posoliłem z każdej strony i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem
Wyprawy kulinarne