Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić(...)rozgrzewamy tłuszcz. Delikatnie rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je do żaroodpornego naczynia, bez tłuszczu, w którym się smażyło. Cebulę kroimy w niezbyt grube piórka i obkładamy nią schab. Jeśli zostało nam kilka śliwek, można również wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości
Kuchenna Kontrrewolucyamnie składniki zbyt wyszukane. Czy jednak, by danie było wyśmienite musi składać się z ingrediencji z kosmosu? Czasami warto przeprosić stary (choć wiadomo, że chodzi o świeży. ;) ), dobry schab i z nim wykombinować coś magicznie prostego, rozpływającego się w ustach. Często jeden składnik potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa(...)świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy
Kuchenna Kontrrewolucyasklepowej szynki. W internecie znajdziecie wiele przepisów na pieczone mięsa, wystarczy wybrać jeden z nich, upiec i delektować się zdrowym mięsem przez wiele dni. Osobiście preferuję indyka lub poniższy schab. Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę(...)razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce. Schab ułożyć na razowym pieczywie, na wierzch położyć plastry żółtego sera i pomidora. Posypać szczypiorkiem lub cebulką dymką. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmacie pomysłu na szybki (!) i smaczny obiadek – to zdecydowanie polecam. Potrzebujemy : kilka plastrów schabu kawałek (ok. 1/3) czerwonej, słodkiej papryki pół cebuli 1-2 łyżki masła odrobinę oliwy, maggi, śmietany (30%) łyżeczka mąki pszennej pieprz mielony, papryka słodka mielona ok. 150-200 ml rosołu Zaczynamy od przygotowania mięsa. Rozbijamy plastry, ale nie za mocno, skrapiamy oliwą, maggi i posypujemy(...)pieprzem – odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie smażymy schab na masełku (!), uważając aby się nie przypaliło – na małym „ogniu”. W tym czasie drobno kroimy paprykę i pół cebuli. Podsmażone mięso wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy i lekko podsmażamy cebulę z papryką. Po 3 minutkach (mieszając) dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki
Ugotuj to sam ...Składniki: 1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy
Luźna Kuchniamiłośnikowi kokosa :) Pod przepisem podam również propozycję dipu do nuggetsów. Dip ananasowo-kokosowy bardzo szybciutki do przygotowania i świetnie komponuje się z nuggetsami. Składniki na nuggetsy: 0,5 kg schabu lub piersi z kurczaka (bardziej soczyste wychodzą z piersi) wiórki kokosowe (ciężko mi powiedzieć ile gdyż to zależy od ilości kawałków i grubości panierki) 2 jajka + ew. odrobina mleka(...)mąka pszenna Olej do smażenia Piersi z kurczaka (lub schab) myjemy i kroimy na takie kawałki jakie chcemy potem uzyskać po usmażeniu nuggetsów (zatem nie za duże, nie za małe). Najpierw obtaczamy lekko w mące, następnie maczamy w jajku i dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy nasze przygotowane nuggetsy. Smażymy chwilę z każdej strony
Jedzeniomaniawięc większość czasu przebywaliśmy na ogrodzie i to jest jedyne usprawiedliwienie naszego grillowego obżarstwa. Nadszedł w końcu czas by przygotować na grillu jedno z ulubionych mięs mojego Męża - marynowany schab środkowy . Składniki: ok. 1 kg schabu środkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy Dijon przyprawa pikantna do grilla przyprawa ziołowa do grilla sól, pieprz Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam(...)rozprowadziłam na mięso. Następnie obsypałam kotleciki gotowymi mieszankami przypraw grillowych. Mięso leżakowało kilka godzin w chłodnym miejscu. Następnie zostało zgrillowane i schrupane ze smakiem w trybie błyskawicznym. Tak przygotowany schab środkowy grilluje się bardzo szybko. Wystarczy kilka minut z każdej strony i soczyste, ale chude mięsko gotowe. Dobór dodatków to już kwestia własnego smaku i możliwości "przerobowych
Kuchnia po mojemuprzygotowałam na obiad. Może nie tak fotogeniczne jak nieszczęsny pstrąg (wierzcie lub nie - zdjęcia były super... a jaki smak!) ale także bardzo smaczne było. Składniki: 3-4 kotlety ze schabu środkowego o grubości ok 1 cm 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego kilka kropli oliwy sól, pieprz płatki chili (szczypta) Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety schabowe delikatnie rozbijamy(...)godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony w sposób tradycyjny. Niestety zdjęcia
Kuchnia po mojemuteraz do wszelkiego rodzaju żywności przeraża mnie. Nie chcę nawet myśleć jakie skutki wywoła to dla naszych organizmów i co okaże się za lat kilkanaście. Oto przepis na musztardowy schab w ziołach - cudowną alternatywę kupnych "szynek" i "polędwic", co to koło szynki nawet nie leżały. Składniki (na domowy użytek): 60 dag schabu środkowego bez kości 2 łyżeczki musztardy dijon(...)łyżki oliwy 1 spory ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta szczypta tymianku i rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Umyty schab natarłam solą i odstawiłam do jej rozpuszczenia. Z oliwy, musztardy, vegety i startego czosnku przygotowałam marynatę, którą natarłam mięso. Na koniec oprószyłam utartymi w moździerzu ziołami prowansalskimi wraz z rozmarynem i tymiankiem oraz odrobiną ziołowej
Kuchnia po mojemuschabowe z nadzieniem ogórkowym. Roladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą(...)papierowych ręczniczków. Schab podzielić ma porcje (5-6 kotletów) i rozbić. Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą. Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru
paapilotkaaNigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka(...)Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera
Szefowa kuchniSchab z chrzanem i delikatną nutą pomidorową okazał się strzałem w 10;) Roladki są bardzo miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Idealnie spiszą się podczas ważnych domowych uroczystości, gdy nie możemy całego czasu spędzać w kuchni. Można je przygotować wcześniej a później przygrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (nie stracą na swoim smaku ani wyglądzie). Polecam bardzo;) Ciekawe(...)posmakują:) Składniki: 5 plastrów schabu łyżeczka przecieru pomidorowego 10 dag tartego żółtego sera 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki tartego chrzanu bułka tarta wegeta olej do smażenia Wykonanie: Schab wymyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa natrzeć wegetą, odłożyć na 20 min do lodówki. W między czasie przygotować farsz. Chrzan
Krakowskie smaki AniIdealna propozycja na szybkie, smaczne i bardzo syte danie. Z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim. Serdecznie polecam(...)Składniki: 1,8 kg ziemniaków 3 cebule 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżeczki majeranku 4 plastry schabu oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Mięso oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w plastry. Schab wraz z cebulą
Krakowskie smaki AniDzisiaj na obiad poleca się pyszny ryż z jarzynami i schab w cieście. Bardzo lubię ryż więc postanowiłam go połączyć z ulubionymi warzywami. Jak dla mnie sam ryż i warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej(...)warzywnego sól pieprz majeranek oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na rozgrzaną patelnie przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (jeżeli używamy mrożonych to wcześniej
Krakowskie smaki AniSchab długodojrzewający W grudniu na naszego bloga zajrzało w sumie ponad 20 tysięcy unikalnych użytkowników. Cieszy nas szczególnie to, że osoby te wielokrotnie później wracały na nasze łamy. Tradycyjnie prezentujemy pięć najpopularniejszych przepisów z poprzedniego miesiąca. Co cieszyło się Waszym największym zainteresowaniem? Miejsce 1: Szynka peklowana i wędzona Drugi raz z rzędu to najpopularniejszy przepis na naszych łamach. Z pewnością(...)Narodzenia, gościła właśnie taka szynka. Nic a nic nas to nie dziwi. U nas też zagościły nasze wędliny. Ten smak, ten aromat unoszący się znad świątecznego stołu. Miejsce 2: Schab długodojrzewający Grudzień potwierdził, że wiele osób ceni sobie własne wędliny. Po szynce najpopularniejszym przepisem był schab długodojrzewający. Miejsce 3: Kaczka pieczona z jabłkami Ostatnio kaczkę można było kupić w fajnych
Jakugotujesz.pl