dziękuję wszystkim za wsparcie. Dla Was tez są przewidziane nagrody. Zaglądajcie tu http://atelier.intermarche.pl/konkursy/a-noz-widelec Od dawna obserwowałam w sieci przepisy na tak przyrządzony schab. Postanowiłam wreszcie zrobić i przekonać się czy rzeczywiście jest smaczny. Według mnie schab jest twardszy od tego w tradycyjnej panierce z jajkiem i bułką tartą. Ma za to wyraźniejszy smak. Smażenie nastręczało(...)trochę trudności. Mięso przywierało do patelni, choć smażyłam je na maśle klarowanym, a odwracałam na druga stronę szeroką łopatką. Składniki : schab musztarda olej zioła prowansalskie Przygotowanie : Pokrojony na cienkie plastry schab rozbiłam tłuczkiem Musztardę i olej rozprowadziłam w garnuszku, dodałam odrobinę ziół prowansalskich Wszystkie kotlety posmarowałam miksturą i pozostawiłam na ponad godzinę w miseczce w chłodnym miejscu Po tym czasie
Proste PotrawySchab gotowany - doskonały jako wędlina na zimno lub w plastrach z sosem na ciepło. Inspiracja: Moje Gotowanie, kwiecień 2014 2 kg schabu środkowego ( ja zrobiłam z 0,7 kg schabu ) 2,5 l wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka majeranku 1/3 szklanki soli łyżeczka mielonego pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Wodę wlewamy do garnka(...)dodajemy przyprawy, czosnek i majonez. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 5 min. Odstawiamy na noc. Rano doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy 5 min. Całość studzimy, pozostawiając mięso zanurzone w zalewie. Wyjmujemy i podajemy
Atlas SmakówSkładniki na dwie roladki: 2 plasterki schabu bez kości pół małej cebulki 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa wieprzowego mały kawałek żółtego sera natka pietruszki 3 pieczarki sól i pieprz Wykonanie: Schab należy umyć, osuszyć i rozbić cienko, ale trzeba uważać, żeby nie zrobić w nim dziury :) Posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzch układamy drobno posiekaną(...)cebulkę, natkę pietruszki, pokrojone w kostkę pieczarki oraz troszkę startego żółtego sera. Następnie zawijamy schab w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami. Układamy na blaszce folię aluminiową i zawijamy w nią roladki. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze ok 180-190 C. (Wszystko zależy od piekarnika) Do schabu przygotowałam podsmażane pieczarki. Składniki: ok. 300 g pieczarek pół małej cebulki sól
The Sweet DamselKolejne pyszne mięsko z piekarnika - tym razem schab w towarzystwie marchewki, cebuli, papryki i kukurydzy. Delikatne, kruche mięsko o lekko słodkim posmaku marchewki, pyszne warzywka, całość posypana serem - coś wspaniałego! SKŁADNIKI: 50-60 dag schabu 4 marchewki 2 cebule 1/2 papryki kilka łyżek kukurydzy 300-400 ml majonezu Pzyprawa Cygańska Rafex sól ser żółty do posypania 1. Schab lekko(...)jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?można się domyślić zostały one przygotowanie na parze, w środku kryją cukinię na która właśnie rozpocznie się sezon ... Schabowe roladki z cukinią na parze SKŁADNIKI : 2 plastry schabu około 100 - 150 g cukinii gałązki koperku 2 łyżki ketchupu sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE : Schab oprószamy solą i pieprzem, nakłuwamy siekaczem do momentu uzyskania cienkiego kotleta(...)Następnie schab smarujemy ketchupem. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, nakładamy startą cukinię na schab oraz układamy gałązki świeżego koperku, zwijamy w roladkę. Spinamy roladki wykałaczkami. Roladki oprószamy solą morską i śwież zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy roladki w parowarze i gotujemy przez 25 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki schabowe z ananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy(...)Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog
Kuchenna Kontrrewolucyawiele do życzenia, dlatego najlepiej chociaż raz na jakiś czas przygotować domową wędlinę. Taka opcja nie dość, że jest tańsza to jeszcze duuużo smaczniejsza :) Trochę sceptycznie podchodziłam do schabu suszonego, bo jak to? Bez gotowania? Nie popsuje się? Otóż nie :) I mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości... to na prawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości(...)szklanki cukru 1/3 szklanki soli majeranek liść laurowy ziele angielskie owoce jałowca czosnek pieprz pończocha - nieużywana ;) Przygotowanie: Schab umyć i oczyścić z błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze i umieścić w plastikowym pojemniku. Włożyć do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin odlewać wodę która się będzie zbierała pod mięsem. Po tym czasie mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem
Piąty grzech głównypaprykowe ziemniaczki robię często na obiad odkąd wypróbowałam przepis, dokłanie TEN . Tym razem upiekłam ciut inaczej, a razem na nich schab w plastrach (bo mi się nie chciało stać i smażyć tradycyjnych kotletów:)) - bardzo pyszny pomysł na obiad. Na pewno nie jest to danie z serii dietetycznych... Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować :) Składniki: 1 kg schabu(...)mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy
Kolorowy Przepisownikbyła aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie bohaterem zabawy i to właśnie u Niej znalazłam przepis na te przepyszne roladki, popisowe danie :)) Jedną sztukę przygotowałam bez nacierania schabu solą i pieprzem i podałam Córeczce na obiad - zjadła ze smakiem :) w towarzystwie kilku frytek z piekarnika, bo takie właśnie upiekłam do tego obiadu :) Było pysznie! A Joli dziękuję(...)świetny przepis i zgodę na publikację, bo jest warty pokazania go dalej :)) Oryginalny przepis TU . Składniki : plastry schabu (ja zrobiłam 5, ale farszu wystarczyłoby na 8-resztę zjadłam:)) 1 duża marche 1 średnia cebula 1/2 opakowania gęstej śmietany 18% (200g) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól pieprz Sposób przygotowania: Schab rozbijamy jak na kotlety i nacieramy solą
Kolorowy Przepisownikzrobić z tak popularnym u nas schabem, żeby było lekko, świeżo i po skandynawsku? Zaopatrzyłam się ostatnio w książkę Camilli Lackberg i Christiana Hellberga "Smaki z Fjallbacki". Tam też znalazłam świetny przepis na połączenie, które może się wydawać nietypowe, a okazuje się być naprawdę smaczne. Podoba mi się szybkie tempo przygotowania takiego posiłku (no chyba, że utkniemy na wydłubywaniu pestek(...)arbuza) i wykorzystanie prostych, łatwo dostępnych składników. Składniki 2 plastry schabu sól i pieprz 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu barbecue 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia (może być tylko oliwa lub tylko masło) ćwiartka arbuza 8 ogórków gruntowych garść świeżej posikanej mięty starta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy
W kuchni wieczoremBardzo smaczna propozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :) Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny
Kto ugości moich gości?dzika łopatka jagnięca udziec jagnięcy pieczeń rzymska z cielęciny karczek cielęcy z dzikiem i grzybami łopatka cielęca z Chutney’em z mango karkówka pieczona domowa wędlina-schab schab karkowy wędzony w domu schab pieczony z morelami schab pieczony z konfiturą z orzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony
królestwo garówgrzybów comber z sarny comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie żeberka
królestwo garówBrokułowa zapiekana z fetą i schabem SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pomidor kawałki schabu lub innej wędliny ser feta śmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku(...)przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu
MarciochaKucharzyWczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić
MarciochaKucharzy