schab - 5600 przepisów (strona:93/374)

Schab w marynacie miodowej 130

Wariacji ze schabem kolejna odsłona – dziś zapraszam na schab w marynacie miodowej, możecie go zarówno upiec w piekarniku, jak ja to zrobiłam, jak i grillować. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 3 łyżeczki startego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 5 łyżek miodu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: schab umyj, osusz i pokrój w plastry z imbiru, soli

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 206

Schab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam.       SKŁADNIKI :  1,5 kg schabu bez kości  7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.  Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy

Kulinarne Fantazje Marioli
,,Schab faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi’’ 140

Coraz bliżej święta! Przed Wami wspaniały schab pieczony, faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi. To potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Efektowne i bardzo smaczne mięso, które podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Do przygotowania schabu wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura oraz ePrezenty Składniki: 1,20 kg schabu bez kości(...)olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona słodka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż, w trzech miejscach głębokość ok.6 cm. Nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Po tym czasie nacięcia wypełniamy środkiem oliwkami

Podróż w kulinaria
Schab z grzybami w sosie pomidorowym 427

Miękkie i kruche plastry schabu duszone w pomidorowym sosie z leśnymi grzybami. Schab jest soczysty dzięki temu, że moczył się wcześniej w mleku, a w połączeniu z aromatycznym i lekko kwaskowatym sosem smakuje idealnie. 4 plastry schabu ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól pieprz czarny mielony ok 1 szklanki mleka SOS POMIDOROWY: 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych 1 cebula(...)pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego papryka słodka mielona sól pieprz czarny mielony Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Wyjąć z mleka i oprószyć przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju

https:KKuchniaMniam
Schab zapiekany z papryką, szpinakiem i serem 214

szpinaku, kawałek papryki i sera. Do tego trochę majonezu i keczupu i wyszedł pyszny schabowy :) Nie podaję dokładnych proporcji gdyż łatwo można je sobie dostosować do własnych potrzeb :) Składniki: schab w plastrach sól, pieprz, słodka papryka Na każdy kawałek schabu: 1/2 - 3/4 łyżeczki majonezu  1-1i1/2 łyżeczki keczupu kilka liści świeżego szpinaku 3-4 paski papryki plaster żółtego(...)sera Plastry schabu lekko rozgniatamy ręką (nie tłuczkiem) i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy na blasze. Na każdy kawałek nakładamy najpierw porcję majonezu i rozsmarowujemy po mięsie. Kładziemy paski papryki, polewamy keczupem i układamy liście szpinaku. Na koniec każdy schab przykrywamy plastrem żółtego sera. Pomiędzy kawałki mięsa, na blaszkę, rozkładamy kilka wiórków margaryny. Mięso wkładamy

My simple kitchen
Schab w sosie śmietanowo-koperkowym 156

Delikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami. Składniki (4 porcje) -500 g schabu -200ml śmietany 12% -pęczek koperku -1 mała cebula -ząbek czosnku -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz -listek laurowy -ziele angielskie -2 szklanki wody -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać(...)posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek i przesmażyć jeszcze chwilę. Do garnka wlać wodę i włożyć schab. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 10 minut. Do sosu wlać śmietanę i zagotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody. Dodać do sosu i gotować

Zielona Kuchnia
schab zapiekany w kapuście kiszonej 1001

danie stało się ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne.  Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego(...)kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej  Schab natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso z dwóch stron i zdjąć z patelni. Na pozostały po mięsie tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab w sosie serowo-pomidorowym 193

Propozycja na obiad? To z pewnością przepyszny schab w sosie serowo-pomidorowym. Powiem Wam, że na początku trochę obawiałam się połączenia serka śmietankowego topionego z pomidorami. Ale wyszło na prawdę dobre! Moja wersja z ziemniakami! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 5 plastrów schabu pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła(...)ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka papryka ostra mąka do obsypania mięsa Przygotowanie: Schab opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy tępą stroną noża. Obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz mąką. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju umieszczamy mięso. Przesmażamy do zrumienia z dwóch stron. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku

Gotuj z Mąką
Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi 189

innym wydaniu jak tradycyjne. Frytki zrobiłam z ziemniaków słodkich batata, i ziemniaków fioletowych truflowych. Ziemniaki truflowe pochodzą z Francji i są bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jako nadzienie schabu użyłam marchewki fioletowej, jest ona mniej słodka od pomarańczowej i bardziej wartościowa. Była pierwszą marchwią uprawianą, i została wyparta przez pomarańczową(...)Przepis bierze udział w                                       konkursie  www.olejkonwenanse.pl 3 plastry schabu 2 marchewki fioletowe 1 batat 50 dkg ziemniaków fioletowych truflowych 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz przyprawa gyros olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka

wesoła kuchnia
ZAPIEKANY SCHAB Z SEREM 141

Jeśli robię coś ze schabu są to SCHABOWE BITKI  lub moje ostatnie odkrycie schab z serem. Jest pyszny, aromatyczny, delikatny i ten ciągnący ser.... mmm pyszności. Wielką zaletą tego dania jest prostota.W czasie jak mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :) SKŁADNIKI: 10 plastrów schabu ok. 4 łyżki majonezu 20 dag sera(...)sól pieprz przyprawa do mięs zioła prowansalskie WYKONANIE: Schab delikatnie rozbijamy, odkrawamy żyły itd. Jedną stronę mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, drugą posypujemy przyprawą do mięs. Układamy w płaskim naczyniu jeden koło drugiego. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie smarujemy majonezem, posypujemy startym serem oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze

Pani na deser
Schab zapiekany... 159

danie na obiad, ale równie dobrze będzie smakować na kolację. Inspiracją do zrobienia takiej potrawy była wizyta na blogu Adrianny i to tam znalazłem taki przepis     schab-po-cygansku-prosty-i-pyszny -- Potrzebujemy schab, marchew, cebulę, majonez, ser, przyprawy. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Miękki żółty ser ucieramy na grubych oczkach. Schab kroimy w plastry... ...rozkładamy

chleba naszego
Schab z majonezem i marchewką 256

Schab pieczony z majonezem i marchewką do najlżejszych dań nie należy, ale jest pyszny i od czasu do czasu przygotowuję go na obiad. A poza tym nie potrzeba dużo zachodu żeby go zrobić i to od razu w większej ilości, dzięki czemu można mieć posiłek na dwa dni lub nakarmić większą ilość osób. Same plusy, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)polecam :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 kg schabu 4-5 średnich marchewek mały słoik majonezu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku oliwa/olej   Schab pokroić w plastry i rozbić na dość cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i odłożyć na natłuszczoną oliwą/olejem blachę lub do naczynia żaroodpornego (ja piekę

Simply Food
Schab z kurkami w sosie z koperkiem 168

Miałam schab, nie bardzo miałam pomysłu co to zrobić. Powoli dodawałam różne składniki i powstał pyszny obiad. Jestem ryzykantka bo miałam gości na obiedzie, a nie byłam pewna co wyjdzie. Schab pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli,ziołami prowansalskimi. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Cebulka musi tylko lekko

Kuchnia Pokoleń
Pieczony schab ze śliwkami 172

Połączenie mięsa i owoców zawsze smakuje doskonale! Schab wyszedł soczysty, wyrazisty w smaku dzięki przyprawom i lekko słodki dzięki śliwkom. Można podawać go jak mięso do dania głównego na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska. Składniki: ok 1 kg schabu, 200 g śliwek suszonych, 2 łyżki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chili w proszku(...)ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego mielonego. Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Za pomocą dużego noża robimy otwór na śliwki w schabie po środku po długości (nie rozcinamy go do końca!). W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony - także w środku. Przekładamy

Lena Gotuje
Pieczony schab na kanapki 132

Zapraszam po przepis na pieczony schab do pieczywa. Od czasu do czasu sama piekę mięso na kanapki w domu. Naprawdę nie potrzeba dużo czasu ani wielkich umiejętności aby zdrowo się odżywiać. Polecam. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Sól, pieprz i paprykę(...)mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Zawijamy schab w woreczek foliowy i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik. Schab przekładamy do naczynia do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut pod przykryciem, zlewamy wytopiony płyn i pieczemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia. Zostawiamy mięso aby ostygło. Kroimy zimne na kanapki

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania