Mięso schabowe podane w ten sposób zasmakuje każdemu. Plastry schabu, sos ketchupowo- majonezowy, pieczarki, cebulka... a to wszystko zapiekane pod warstwą żółtego sera. Do tego świeże ziemniaczki posypane koperkiem, ulubiona surówka... mniam :) Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie dania --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie(...)kliknij tutaj Składniki: * 4 plastry schabu bez kości * sól, pieprz do smaku * przyprawa do wieprzowiny do smaku (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki mąki * 3 łyżki ketchupu * 3 łyżki majonezu * około 250 g pieczarek * 1 cebula * olej do smażenia * około 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem
Zrób to smaczniedowolną formę u mnie to penne. Jeśli w domu nie masz makaronu możesz zastąpić go młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W sałatce mamy pełnowartościowe białko w postaci schabu w pikantnym gęstym cieście naleśnikowym, smażonego w głębokim oleju rzepakowym. Mamy również lekkie brokuły gotowane na parze i jeszcze kilka prostych składników, które na pewno masz w domu(...)Robimy sałatkę? PRZEPIS NA: SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM - 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych - 1/2 ugotowanego na parze brokuła - 4 -5 plastrów schabu - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej - 80 ml śmietanki - łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego - kulka mozzarelli - świeże zioła tj. macierzanka, oregano, bazylia lub polski tymianek cytrynowy - garść
SMYKWKUCHNIRolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy. Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej. Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy. Składniki: 600 g. schabu 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 2 kabanosy musztarda Na sos: 1 cebula 1 ząbek(...)kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 szklanki wody Dodatkowo: trochę oleju do obsmażenia mięsa 50 g. masła do smażenia cebuli 1 łyżka maki do zagęszczenia sosu Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów. Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli, ogórka i kabanosa. Zawinąć w roladę
Agusiowe smakołykiPropozycja na tak zwane danie jednogarnkowe - schab pieczony z warzywami. Duże danie dla całej rodziny - na co dzień i od święta. Składniki: ok 1,3 kg schabu bez kości, pół dużej cukinii, 3 duże pieczarki, średniej wielkości cebula, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, kilka obranych ząbków czosnku, sól, pieprz majeranek Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Nacinamy(...)grubości, czosnek jeśli są większe ząbki kroimy na pół. Do nacięć wkładamy warzywa - tak jak na zdjęciu. Całość posypujemy majerankiem. Wszystkie warzywa mogą nam się nie zmieścić do schabu - wtedy wkładamy je razem z mięsem do naczynia żaroodpornego, aby upiekły się razem z nim. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy
Lena GotujeSchab, to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suchy. Proponuję danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty. Mięso jest kruchutkie, a sos chrzanowy z dodatkiem słodkiej śmietanki nadaje mu charakteru i delikatności. To naprawdę znakomity pomysł na przyrządzenie schabu na co dzień, jak i od święta. Danie nie jest problematyczne, ani czasochłonne. Serdecznie polecam szczególnie z surówką(...)pomidorów, kiszonego ogórka i cebulki. 4 kotlety ze schabu (po150 g każdy) 3 łyżki chrzanu ze słoiczka (można dać więcej) 1 litr bulionu (u mnie drobiowo-warzywny) 200 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków
Krylowa KuchniaUlubiony schab mojego męża i wcale się nie dziwię, bo jest tak pyszny, że znika natychmiast po podaniu Co potrzeba: 600 g schabu wieprzowego, 500 g pieczarek, 400 g śmietany 30% słodkiej, 300-400 g pora, 40 g masła, Olej do smażenia, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany Wykonanie: Pieczarki obieramy, kroimy w plastry do miseczki, pora czyścimy z twardych liści, płuczemy(...)kroimy w półplasterki razem z zieloną częścią do drugiej miseczki. Schab myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż na pół, każdą połówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Układamy je na dużej desce, przykrywamy folią spożywczą, tłuczemy z jednej strony na plaster ok. 3 mm gruby. Zdejmujemy folię, każdy kawałek mięsa oprószamy z jednej strony (tej tłuczonej) dość obficie
Bułka z ChlebemKiedy najdzie nas ochota na kawał mięcha - upieczmy schab:). Dzisiejsza propozycja to pieczony schab w plastrach w marynacie musztardowej, z pieczarkami i cebulą. 500g schabu 300g pieczarek 2 cebule 4 łyżki musztardy 2 łyżki oleju sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Schab kroimy w plastry. Musztardę mieszamy z olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Marynatą nacieramy
Szefowa kuchnischabu 700 g kiszonej kapusty puszka ananasa sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski listek laurowy ziele angielskie smalec do smażenia do zamarynowania mięsa łyżka oliwy sól pieprz szczypta chili w płatkach majeranek Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa. Schab(...)strony na smalcu. Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie. Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami, układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny. Pod koniec można
Gotowanie jest łatweSchab w sosie z serków topionych to moja kolejna propozycja smacznego dania obiadowego dla całej rodziny. Schab jest kruchy i miękki, a sos aromatyczny, lekko gęsty i kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników. Co prawda do takiego sosu z reguły daje się mięso drobiowe(...)dziś postanowiłam poeksperymentować. Eksperyment wyszedł bardzo pozytywnie, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg schabu wieprzowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego ok. 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny) 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka
Waniliowe ImprowizacjeSchab pieczony na cebuli, to smaczne i proste w przygotowaniu danie na wiele okazji. -- Skład: ~1,2 kg schabu, 6 cebul, 70 g smalcu, 1 szkl. groszku z marchewką, łyżka soli, łyżka pieprzu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i chowamy na noc do lodówki lub pieczemy od razu. Cebulę kroimy w grube plastry i wykładamy w naczyniu, potem(...)upieczeniu czekamy minimum 15 min. i wówczas wyjmujemy mięso żeby poporcjować. -- -- Serwujemy na gorąco z czym kto lubi ... ziemniaki, ryż, makaron. *** jeżeli chcemy schab na kanapki, to w całości zapakowany chowamy na 12h do lodówki. -- Smacznego
chleba naszegoSchab po amerykańsku to fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Można go przygotować w łatwy sposób, przy użyciu niewielu składników, a w zamian uzyskać smaczne i oryginalne danie, inne od tradycyjnych polskich potraw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 większe plastry schabu 1 cebula 6 łyżek ketchupu ( u mnie po 3 łyżki łagodnego i pikantnego) sól, pieprz do smaku(...)przyprawa do mięsa wieprzowego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Plastry schabu umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Rozbite kotlety przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przełożyłam ją do miski i wymieszałam z ketchupem łagodnym i pikantnym. Do takiej marynaty włożyłam przygotowane mięso i dokładnie
Waniliowe Improwizacjepieczone i duszone. A ty co serwujesz w te święta dla swoich gości? Pieczone mięsa to nieodzowny element świątecznych stołów. Tym razem padło na publikację przepisu na pieczony schab, soczysty, idealny na kanapki ale również do kaszy i sosu np.pieczeniowego. Schab to rodzaj mięsa niezwykle chudego a co za tym idzie o soczystość trzeba się bardzo postarać. Bardzo łatwo(...)wysuszyć go na podeszwę, która stety niestety staje w gardle ;( Niżej możecie zobaczyć i przeczytać dzięki czemu mój schab zachował soczystość. Propozycję na inne pieczone mięsa znajdziecie tutaj: Boczek pieczony , klops wołowy , pieczona karkówka, szynka pieczona . Składniki: Ok 1 kg schab mieszanka ziół i przypraw do pieczenia mięs 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3 ząbki czosnku
Życie zaczyna się w kuchniSchab obok karkówki to najczęściej kupowany przez nas gatunek mięsa wieprzowego. Ze schabowego przeważnie robimy tradycyjnego kotleta w panierce lub roladki, ewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa można przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest schab duszony w warzywach. Mięso jest soczyste, kruche i smakuje wyśmienicie w aromatycznym sosie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g schabu
Danka Pichcitego swoich ulubionych przypraw i piekł ją w piekarniku przez 6 godzin. Wyszła znakomita! Soczysta, aromatyczna i taka smaczna, że na śniadanie zjedliśmy prawie połowę. Składniki: 1 kg schabu Składniki na marynatę: 1-1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu(...)Włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. W tym przypadku mięso było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania. Pieczenie: W schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu
Słodki Zakątek