grzybów comber z sarny comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie żeberka
królestwo garówBrokułowa zapiekana z fetą i schabem SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pomidor kawałki schabu lub innej wędliny ser feta śmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku(...)przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu
MarciochaKucharzyWczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić
MarciochaKucharzyDziś zapraszam na tradycyjne mielone z delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość. W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku(...)takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem
Walijskie PichcenieJeśli masz dość dziwnych wędlin oferowanych w sklepach, z dodatkiem nie wiadomo czego, to musisz wypróbować tak przygotowany schabik. 1 kg schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki soli 1 - 1,5 łyżki pieprz naturalny mielony 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyżki majeranku 1 - 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 6 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)folia aluminiowa Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, majerankiem, przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować olejem, ułożyć przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki
Kuchcik gotujestole? W sumie, to taka mała powtórka świąt, Babcia ponownie szykuje rybę w galarecie i śledzie, ale na obiad jest bezapelacyjnie mięso. Moją tegoroczną propozycją Sylwestrowego obiadu jest Schab, Schab w pomarańczach, mówiąc ściślej. Soczysty, łagodny, lekko słodki. To moja propozycja obiadu z dodatkiem słodyczy. Ach, no i bym zapomniała, Udanego Sylwestra Wam życzę!"Składniki:schab bez kości(...)kgłyżeczka przyprawy do mięssól morska, pieprz kolorowybazyliaplasterki z 1 dużej pomarańczysuszone wiśnieoliwa z oliwekrękaw do pieczeniaSposób przygotowania:Schab myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy lekko wcierając w mięso. Przekładamy do rękawa. Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy.Pieczemy
Słodkie Przyjemnościobtoczeniakmin rzymskipapryka wędzona słodka Skworcupomidory mielone Skworcu Ryż:200 g ryżu basmati Skworcu1 i 3/4 szklanki wody1 łyżka oleju z awokado Greencado1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiemsólWykonanie:Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam(...)ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut. W czasie, w którym ryż dochodził w piekarniku, ja wróciłam do schabu z warzywami. Odkryłam woka, doprawiłam kminem rzymskim roztartym w moździerzu, mielonymi pomidorami, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem oraz malutką torebką mieszanki warzyw, która była dołączona do mieszanki Iglotex
Blondynka Gotujedalszym ciągu staramy się samodzielnie robić wędlinę. Po sukcesie schabu w musztardzie postanowiliśmy wypróbować schab gotowany. Mięso jest bardzo aromatyczne, co było dla mnie zaskoczeniem oraz wilgotne, ale tego akurat się spodziewałam. Schab na stałe wchodzi do naszego menu. Przepis na podstawie Poezji Smaku . Wykonanie: 1 kg schabu ok 2 - 2,5l wody
Sto kolorów kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 20 dag schab bez kości, 1 łyżka masło klarowane, 1 łyżeczka przyprawa grill o smaku piwa Royal Brand, 1 kubek śmietana słodka 18% - szczypta papryka ostra zawartość opakowania makaronu po syczuańsku wsypać do wrzątku i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu wszystko wylać na sito schab pokroić w kostkę(...)maśle klarowanym usmażyć - posypać przyprawą grill do piwa do schabu dodać z sita makaron i podsmażać z 5 minut mieszając na koniec wlać śmietanę i z 5 minut wszystko podsmażać na talerzu posypać papryka ostrą smaczne smaki w makaronie z połączeniem schabu w piwie daje syte i wyjątkowe danie na obiad......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowanie kotletów podała mi koleżanka podobno zasłyszany od Magda Gessler , jest Genialny to są na prawdę najlepsze kotlety schabowe :) Składniki : Schab pokrojony na grube kotlety Cebula ( na 500 g schabu 2 spore cebule ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól na pół(...)pokruszonymi płatkami kukurydzanymi ) mąka jajka sól , pieprz tłuszcz do smażenia - schabowe najlepsze na smalcu , ale zdrowiej na oleju rzepakowym Przygotowanie : Schab rozbijamy - najlepiej przez folie spożywczą . Układamy w misce . Cebule obieramy , kroimy . Zasypujemy nią schab i zalewamy wszystko mlekiem . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Wyjmujemy odsączmy z nadmiaru mleka . Przyprawiamy solą i pieprzem . Obtaczamy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęfaszerowany pieczarkami Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki(...)serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą
Aga w kuchnikolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez(...)pamiętając aby raz dziennie obrócić mięso. Schab musi być w całości przykryty płynem. Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy, robimy otwór na sznurek i pozostawiamy schab do osuszenia w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Jeśli mięso będziemy osuszać w temperaturze pokojowej, wystarczą 4 godziny. Polędwicę wędzimy ciepłym dymem
Kulinarne przygody Gatityziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas
Kulinarne przygody Gatityzrobiłam tę roladę, ale na pewno powinnam zaprezentować kulinarne dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo- wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche 2 jajka sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat tymianek(...)Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić całość. Powstanie duży płat schabu. Przyprawić Delikatem, tymiankiem. Pozostawić na około godzinę. Mięso mielone połączyć z namoczoną bułką, jajkiem, dodać sól , pieprz, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozsmarować na schabie, zwinąć tak , jak roladę. Można
W kuchennym oknie Ewyzresetować i doładować akumulatory. Nie wiem czy przez następny tydzień będę dostępna na Czerwień i błękit i na innych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym. Składniki: 1200 g chudego schabu 120 g tartego sera żółtego ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól(...)szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć
Czerwień i błękit