węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli(...)kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko, ale wyjątkowo dopasowanie smakowo
Kuchenna Kontrrewolucyaświąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również(...)można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren
My simple kitchenrównież, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami. Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki 1 puszka groszku 1,5 szklanki wody(...)łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs Plastry schabu delikatnie roztłuc ( 3-4 uderzenia tłuczkiem), przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do mięsa i obsmażyć krótko z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Smażyć chwilę, po czym dolać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć
My simple kitchenIdealny pomysł na letni obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Środek roladki wypełniony jest również ciągnącym serem. 400 g schabu 100 g fasolki szparagowej 300 g sera 4 łyżki natki pietruszki Przyprawa do steka RAFEX Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Schab kroimy w plastry (mi wyszły 4 sztuki). Rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawą do steków, sola i pieprzem(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Mieszamy z serem. Na każdym płacie schabu układamy garść sera i kulka fasolek szparagowych. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniePołączenie dwóch tradycyjnych składników kuchni polskiej- ziemniaków i schabu. Jednak tym razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 4 jaja ½ szklanki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku(...)olej do smażenia składniki na nadzienie: ½ kg schabu sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, utrzeć i dobrze odcisnąć z wody. Dodać śmietanę, mąkę, jaja, sól i pieprz do smaku. Mięso wypłukać, pokroić na porcje, posypać solą czosnkową, pieprzem i bardzo cienko utłuc. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść cienki porcje ciasta ziemniaczanego wielkości ubitego mięsa, na wierzch placków układać rozbite
Tradycyjna Kuchniaprzepis często nazywany jest u mnie w domu: schabem po góralsku :) ze względu na pyszny farsz serowy (z oscypka) Składniki: schab bez kości 1/2 kg masło 1/2 kostki oscypek 25 dag jajka 1 szt. mąka 2 łyżki bułka tarta 2 łyżki sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać, obsuszyć i rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć solą z obu stron
Tradycyjna KuchniaZapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry(...)pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzenieolbrzymim sukcesie jakim cieszyły się u nas suszone schaby, przyszła kolej na suszoną karkówkę. Przygotowałam ją na bazie mojej ostatniej wersji suszonego schabu , który najbardziej nam odpowiadał smakiem. Karkóweczka wyszła przepyszna, a najlepsza była pod koniec, tak po miesiącu, gdy już niewiele jej zostało. Dla mnie takie wędliny dojrzewające, czym dłużej dojrzewają, leżakują tym są smaczniejsze. Uwielbiamy je już takie(...)lepiej. W takim cieniutkim plasterku jest cały smak, poezja smaku ... U mnie takie wędliny zajada z wielkim smakiem cała Rodzinka. Właśnie dzisiaj wstawiłam do garnka z zalewą kolejny schab (w jeszcze innej wersji), tym samym uświadomiłam sobie, że nie zamieściłam jeszcze przepisu na karczek, po którym pozostało już tylko wspomnienie. Składniki: - kawałek świeżej, najlepiej wąskiej karkówki bez kości (u mnie
Smaczne Zdrowegołąbki w kapuście pekińskiej oraz siekane kotleciki , być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki. A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani? Składniki 70 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła sól pieprz tłuszcz do smażenia Panierka 2 jajka mąka bułka tarta Sposób Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić(...)Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle. Na rozbite plastry schabu układać na jednej połówce przyrządzony farsz, złożyć na pół, obtoczyć kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor
Kuchenne aromatystało się macierzyństwo. Maleńka Zosia jest tą osóbką dla której jestem w stanie porzucić wszystko dookoła, aby jak najwięcej czasu poświecić właśnie jej. Oderwana od pieluch przygotowałam noworoczny schab. Przepis pochodzi z mega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem(...)rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio
Kuchenne aromatyBlueberry Corner by "jagodzianka" Schab pieczony, nadziany polędwiczką pierwszy raz przygotowałam na komunię najstarszego syna. Od razu zrobił furorę. Składniki: ok. 1200 g schabu … Przeczytaj cały artykuł Post Schab nadziewany polędwiczką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKotlety schabowe to chyba najpopularniejsze niedzielne danie obiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety
paapilotkaapodejściu numer trzy :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki(...)majeranku Skworcu Wykonanie: Użyłam cienkiego i małego kawałka schabu, który przecięłam na dwa mniejsze kawałki i w szynkowarze ułożyłam jeden na drugi. Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw. Na koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam do szynkowara,jeden kawałek na drugi i zamknęłam szynkowar
Blondynka GotujeKruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad. 500 g schabu 3 cebule 1 marchew Pieprz młotkowany z kolendrą Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka 3 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz Olej Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym
VioletoweKucharzeniebył i nie ma na karcie. 3/4 zdjęć też wyparowała ;/. Tak więc możecie się cieszyć nie ma dziś wielu zdjęć :) jak to potrafię Was zasypać :) Składniki: 400 g schabu bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu(...)zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi. W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru i sezamu. Na patelni roztapiamy masło. Do drugiego talerzyka
ClauditteMissCooking