schab w - 1500 przepisów (strona:40/100)

Schab faszerowany oscypkiem 108

przepis często nazywany jest u mnie w domu: schabem po góralsku :) ze względu na pyszny farsz serowy (z oscypka) Składniki: schab bez kości 1/2 kg masło 1/2 kostki oscypek 25 dag jajka 1 szt. mąka 2 łyżki bułka tarta 2 łyżki sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać, obsuszyć i rozbić tłuczkiem.  Następnie natrzeć solą z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety po mazursku 650

Zapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry(...)pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
KARCZEK, BALERON SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY 320

olbrzymim sukcesie jakim cieszyły się u nas suszone schaby, przyszła kolej na suszoną karkówkę. Przygotowałam ją na bazie mojej ostatniej wersji suszonego schabu , który najbardziej nam odpowiadał smakiem. Karkóweczka wyszła przepyszna, a najlepsza była pod koniec, tak po miesiącu, gdy już niewiele jej zostało. Dla mnie takie wędliny dojrzewające, czym dłużej dojrzewają, leżakują tym są smaczniejsze. Uwielbiamy je już takie(...)lepiej. W takim cieniutkim plasterku jest cały smak, poezja smaku ... U mnie takie wędliny zajada z wielkim smakiem cała Rodzinka. Właśnie dzisiaj wstawiłam do garnka z zalewą kolejny schab (w jeszcze innej wersji), tym samym uświadomiłam sobie, że nie zamieściłam jeszcze przepisu na karczek, po którym pozostało już tylko wspomnienie. Składniki: - kawałek świeżej, najlepiej wąskiej karkówki bez kości (u mnie

Smaczne Zdrowe
Schabowe z pieczarkami i cebulką 216

gołąbki w kapuście pekińskiej oraz  siekane kotleciki , być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki.  A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani? Składniki 70 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek  2 cebule 2 łyżki masła sól pieprz tłuszcz do smażenia Panierka 2 jajka mąka  bułka tarta Sposób Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić(...)Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle. Na rozbite plastry schabu układać na jednej połówce przyrządzony farsz, złożyć na pół, obtoczyć kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor

Kuchenne aromaty
Schab inaczej 269

stało się macierzyństwo.  Maleńka Zosia jest tą osóbką dla której jestem w stanie porzucić wszystko dookoła, aby jak najwięcej czasu poświecić właśnie jej. Oderwana od pieluch przygotowałam noworoczny schab. Przepis pochodzi z mega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem(...)rozpuszczaniem sera bywa ciężko.  Składniki  75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku  25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka  rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio

Kuchenne aromaty
Schab nadziewany polędwiczką 143

Blueberry Corner by "jagodzianka" Schab pieczony, nadziany polędwiczką pierwszy raz przygotowałam na komunię najstarszego syna. Od razu zrobił furorę. Składniki: ok. 1200 g schabu … Przeczytaj cały artykuł Post Schab nadziewany polędwiczką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kotlety schabowe 220

Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze niedzielne danie obiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety

paapilotkaa
Schab z Szynkowara, sprasowane dwa kawałki 218

podejściu numer trzy :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka  mielonej słodkiej papryki  Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki(...)majeranku  Skworcu Wykonanie: Użyłam cienkiego i małego kawałka schabu, który przecięłam na dwa mniejsze kawałki i w szynkowarze ułożyłam jeden na drugi. Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw. Na koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam do szynkowara,jeden kawałek na drugi i zamknęłam szynkowar

Blondynka Gotuje
Schab pieczony w cebuli i marchewce 209

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad. 500 g schabu 3 cebule 1 marchew Pieprz młotkowany z kolendrą Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka 3 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz Olej Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym

VioletoweKucharzenie
Nudny schabowy? 126

był i nie ma na karcie. 3/4 zdjęć też wyparowała ;/. Tak więc możecie się cieszyć nie ma dziś wielu zdjęć :) jak to potrafię Was zasypać :) Składniki: 400 g schabu bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu(...)zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi.  W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru i sezamu.   Na patelni roztapiamy masło. Do drugiego talerzyka

ClauditteMissCooking
Rolada schabowa z suszonymi pomidorami 282

jest to co lubimy najbardziej. Nie dość, że możemy zjeść mięso nadziane czym chcemy i przyprawione pod nasz smak, to jeszcze wiemy, że nikt nas świństwem nie karmi. Schab ten idealnie nadaje się jako mięso na ciepło do obiadu oraz gdy wystygnie będzie świetną wędliną na kanapki. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * około 1,3 schabu bez kości * 150g suszonych pomidorów plus(...)łyżka oliwy * 200g pieczarek * ulubione przyprawy, zioła, sól Przygotowanie : Schab rozciąć tak by powstał jeden większy płat mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w paseczki. Mięso natrzeć przyprawami, wyłożyć nadzienie i ciasno zwinąć. Związać. Przełożyć do rękawa. Piec około godziny. Zdjąć rękaw, zapiec około 20-30 minut

Magiczne Życie Marty
Kebab z nowalijek 198

mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki.Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu(...)plasterki przekrawamy do końca.Na środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną na plasterki rzodkiewkę i pomidorki, dodajemy plasterki schabu i polewamy dipem jogurtowym. Zawijamy tak aby na dole nic nie wypadło - spód zwijamy w folię aluminiową albo spożywczą. Podajemy na ciepło bądź na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 204

przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50 g śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka(...)anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree z batatów:500 g batatów100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINCZAS MARYNOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem i solą. W miseczce łączymy skórki z owoców, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią

My Culinary Art
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 194

pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab(...)chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany żurawinąkliknij: akcja: mięsna rolada

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 193

obsmażana z dodatkiem białego wina.Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula(...)wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem mielonym.Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej

Kraina Miodem Płynąca