schab w - 1500 przepisów (strona:34/100)

Schab z grzybami 167

już śpieszę Wam z pomocą. Danie bardzo proste, a co za tym idzie smak niebiański!. Wykorzystałam moje zamrożone prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej  - sól Dodatkowo: - ryż, kasza(...)ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron. 2. Na małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy. 3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów

Apetyczna babeczka
Sposób na idealną panierkę do kotletów schabowych 893

zewnątrz, zachowując w środku pożądaną soczystość. Polecam patent wypróbować i wykorzystać przy okazji najbliższego podejścia do schabowych na obiad. Satysfakcja gwarantowana :) Składniki na kilka/kilkanaście porcji kotletów: 1kg schabu - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa - do przyprawienia 3 całe jaja - średnie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista(...)bułką tartą, sypane "na oko" smalec - do smażenia; wg.mnie jest lepszy w tym przypadku niż olej, bo nadaje kotletom bardziej wyrazistego smaku; jak szaleć z kaloriami, to szaleć! :) Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1cm. Każdą porcję rozbić tłuczkiem na desce z obydwu stron do pożądanej grubości - u mnie

Grunt to przepis!
Kotlety schabowe a’la pizza 274

starszych , nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych , ani skomplikowanego sprzętu , wystarczy piekarnik i chęci " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 kawałki schabu na kotlety 4-5 średnich pieczarek białych garść pomidorków koktajlowyc h kawałek sera do utarcia ( około 20 g ) odrobina suszonej bazylii i oregano granulowany czosnek do posypania sól , pieprz do smaku(...)Mięso ze schabu , płukamy , osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozklepujemy – niezbyt cienko . . Opiekamy krótko, na bardzo rozgrzanej patelni grillowej – najlepiej bez tłuszczu. Nie muszą być wypieczone , dojdą później w piekarniku .Solimy , pieprzymy , posypujemy bazylią , czosnkiem i oregano . Odstawiamy . Pieczarki kroimy w plastry średniej grubości , rumienimy chwilkę na klarowanym maśle lub oliwie . Po przestudzeniu , układamy na kotletach , możemy ponownie leciutko

Ogrodnik w podróży
Gulasz ze schabu i kiełbasy 241

Szykując się na długą jesień i zimę warto zbierać podobne przepisy na sycące i rozgrzewające dania:). Schab, kiełbasa, fasola a do tego aromatyczne i rozgrzewające przyprawy - wszystkiego dużo i treściwie.  500g schabu 200g kiełbasy wieprzowej 1 puszka fasoli czerwonej  1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)olej  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy.  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki i czosnek. Dusimy do odparowania wody, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. 3. Dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy

Szefowa kuchni
Dania Wielkanocne 241

FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA  SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK NA ZIMNO SCHAB FASZEROWANY SCHAB FASZEROWANY GRZYBAMI SCHAB PIECZONY SNIKERS SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Roladki schabowe z kiełbasą 206

mięsem, owinięte mięsem... Zdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy(...)minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku.  3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Schab w sosie z powidła śliwkowego na winie 160

Pyszny, mocno aromatyczny sos śliwkowy z powidła, w połączeniu z czerwonym winem jest idealnym dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5 dag masła 1 łyżka powidła śliwkowego 1 gram mąki sól do smaku cukier do smaku goździki 1 kieliszek czerwonego wina Wykonanie: Schab pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po czym mięso wyciągnąć

Tradycyjna Kuchnia
Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem 169

Taki schab można zajadać do obiadu albo do chleba. Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta. Nam smakował bardzo najpierw jako danie obiadowe a potem jak kawałek jeszcze został to jako wędlina. Schab tak podany jest bardzo soczysty i aromatyczny. Zapraszam do wypróbowania. Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pierzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mielonka dojrzewająca a la salami 132

mielonka dojrzewająca a la salami. Przepis wypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu  Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . A ponieważ lubię wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie  ziołowy schab z pończochy ,  schab z pończochy, czyli domowa wędlina  i  schab karkowy z pończochy ) postanowiłam przetestować ten przepis. Kiełbasa wyszła doskonała, w smaku przypomina trochę salami. Najlepiej

Kulinarne przygody Gatity
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 273

razem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze zostaje wędlina domowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się  ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był(...)schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat rozkładamy na blacie i rozbijamy tłuczkiem. przyda się tu mocna ręka bo ja się zmęczyłam (w związku z tym że mój schab był gruby a nie długi to udało mi się go tylko nieznacznie rozbić) Rozbity płat mięsa faszerujemy przestudzonym farszem. Zawijamy schaba ciasno w roladę i związujemy sznurkami. Pomysł na przygotowanie

Piekielna Kuchnia Pati
Schabowy pod pierzynką cukiniowo musztardową 175

startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy wszystko curry, papryką słodką, sola i pieprzem do smaku i smażymy całość do momentu jak cukinie będzie już miękka. Wszystko przekładamy do miseczki. Schaby rozbijamy, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Panierujemy schaby w 1 jajku i bułce tartej. Do miseczki po jajku wbijamy 2 jajko dodajemy ser żółty i po łyżeczce(...)każdej musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy schaby na rumiano. Jak już będzie gotowy z jednej strony to go odwracamy i nakładamy łyżką masę z cukinii oraz na wierzch każdego schaba masę serowo musztardową. całość smażymy na średnim ogniu, dosłownie po chwili zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy patelnię pokrywką

Piekielna Kuchnia Pati
20 dań idealnych na delegację 1438

pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz

Ugotować
Wędzenie przepis ogólny 205

zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe(...)Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to:  - Schaby,szynki i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab wędzony 444

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia).Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy w siatką wędzarniczą lub wiążemy. Pozostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Roladki schabowe z oscypkiem 152

Duszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy

Pyry na Gaz