pół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi przyprawami i innym mięsem. A tymczasem serdecznie polecam schab! 0,5kg ładnego kawałka schabu bez kości (nie może być zbyt gruby) 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 1 główka czosnku 4 łyżki majeranku 2 łyżki(...)osuszamy. Pozbywamy się grubszych kawałków tłuszczu, czy brzydkich zrostów. Mięso kładziemy na talerzu (unikamy metalowych naczyń) i zasypujemy je szklanką cukru pudru dokładnie, grubo z każdej strony. Tak pozostawiamy schab na 24 godziny. Ja trzymałam mięso w temperaturze pokojowej w kuchni i zniosło to bardzo dobrze, jeśli jednak nie mamy pewności, można schować je do lodówki. Mięso puści bardzo dużo
Kuchenna KontrrewolucyaKoper włoski (fenkuł) bardzo dobrze łączy się z mięsem wieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami z cytryną i rozmarynem. Dodatek soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy też nie jest w tej sytuacji od rzeczy. Teoretycznie nie jest(...)trudna w wykonaniu potrawa, aczkolwiek ma w sobie pewien „haczyk”. Jest nim połączenie dość twardego fenkułu, który wymaga zwykle dłuższej chwili obróbki termicznej, ze schabem który w postaci nawet nieubitych kotletów szybko staje się miękki. Rozwiązaniem jest odpowiednio drobne posiekanie fenkułu oraz odpowiednia technika pieczenia/grillowania. Więcej na ten temat w poradach w i pod przepisem. Kotlety schabowe z koprem włoskim
Kulinarna PokusaBardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu(...)łyżki keczupu sól, pieprz 1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka). 3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnismaku i ze znikomymi ilosciami na talerzu. Sprobuje przekonac wszystkich, ktorzy tak mysla, ze sa w bledzie. Na dole przepis :) SCHABOSZCZAK !! :D :D :D Skladniki: - 4 plastry schabu ( ok 100-120g jeden) -oliwa z oliwek lub olej -ziola prowansalskie, pieprz, sol, papryka slodka -4 duze zabki czosnku Sposob przygotowania : Schaby pluczemy , odcinamy tluszcz i lekko rozbijamy. Czosnek obieramy(...)kroimy w platerki. Do miski lejemy okolo 7-8 lyzek oliwy/oleju i dodajemy przyprawy oraz pokrojony czosnek, mieszamy . Schab wkadamy do marynaty i chowamy do lodowki na ok 2 godzin. Na rozgrzanej suchej patelni ukladamy schaby i smazymy na srednim ogniu. DUSZONA MARCHEWKA Skladniki: -5 sporych marchwi -1 duza cebula -5-6 kopiatych lyzeczek koncentratu pomidorowego -ziele angielskie, lisc laurowy
PychaDaniaSchab Dojrzewajacy bez dodatku tłuszczu Okiem dietetyka patrzę i nie wierzę! W szędzie milion sposobów jak szybko schudnąć.. Najlepiej biedny człowieku schudnij w 1 dzień bez wysiłku i udziału własnego. google_ad_client = "ca-pub-6312417787256407"; google_ad_slot = "2058150974"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 15; src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> Kup tabletki na odchudzanie! Schudnij 30 kilo(...)jemy i ile jemy. A do tanga trzeba dwojga. ** Zapraszam do mojego wpisu jak działa dieta odchudzajaca. Klik ** Dzisiaj podzielę się moim przepisem na wędliny dojrzewające czyli suszony schab bez dodatku tłuszczu. 5 kroków : KROK 1: Schab myjemy, smarujemy dokładnie miodem i wkładamy do lodówki na dobę KROK 2: Mięso myjemy, osuszamy i porządnie nacieramy solą himalajską, wkładamy
IzaGotujewychodzą bitki z poniższego przepisu. Bitki Wieprzowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego - świetny pomysł na codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie . Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka kuleczek ziela angielskiego kulka kuleczek całego pieprzu(...)kolorowego Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej całą noc. Każdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gdy już każdą
Słodka StronaSchab 15 plastrów (ok.1kg)Cebula 2 duże sztukiPor 1 średnia sztukaLubczyk ok. 2 łyżeczkiMajeranek ok. 2 łyżeczkiBulion mięsny 600mlWoda ok. 100mlMarchew 3 duże sztukiPieprz do smakuSól do smakuZiele angielskie 5 sztukLiść laurowy 5 sztukPapryka czerwona słodka do smakuOliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.Marchewkę obrać(...)stron przez ok. 1 minutę.Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarne PrzebojeRzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.Składniki:świeży surowy schab,surowy wędzony boczek,świeże śliwki(...)sól, pieprz, majeranek,cebula,czosnek,tłuszcz do obsmażenia,słodka śmietana do doprawienia sosu.Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu.Śliwki umyć i wypestkować.Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę.Do kieszonki włożyć plaster boczku
Codzienna kuchnia niecodziennacukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego Przyprawy :1 łyżka oliwy z oliwek z oreganopieprz czarny papryka wędzona słodka curryPlaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki.Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy(...)środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości do schabu. Resztę papryki zjadłem od razu:) Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, ja zawsze odrywam nóżki, ale możecie równie dobrze zostawić. Kroimy na pół, lub dajemy ich 8. Cebule czerwoną kroimy w 8 plastrów. Cukinie myjemy i obierakiem kroimy 4 czy 8 plasterków. Ziemniaka
Parowar Facetapizza ballas, pizzowe świderki oraz pizzerinki. Jeśli wolisz konkretniejsze smaki, polecam niezawodne chili con carne, kapsalon, lazanię, gołąbki bez zawijania, nuggetsy, paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym czy schab. Na ten ostatni znalazły się w zestawieniu 4 propozycje. Na sylwestrowym stole muszą znaleźć się też propozycje na zimno, takie, po które z przyjemnością można sięgnąć w każdej chwili. Polecam(...)cieście piwnym z sosem tatarskim Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą Burger z kurczakiem Chili con carne z chorizo Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Gołąbki bez zawijania Schab ze śliwką i morelą Schab po cygańsku Schab w śmietanie z pieczarkami Schab po bałkańsku
Smaki Na Talerzupomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab w plastrach – niech będzie! Z tego połączenia lenistwa z zawartością lodówki powstał szybki i smaczny obiad. Lately I’m all about pasta. How much of rice(...)fridge came a nice and simple dinner. SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 100 g sera typu lazur 400 g mrożonego szpinaku 4-5 pomidorów 2-3 ząbki czosnku 360 g schabu w plastrach 200 g jogurtu greckiego czerwony pieprz, sól INGREDIENTS: 1 medium onion 100 g blue cheese 400 g frozen spinach 4-5 tomatoes 2-3 garlic cloves
Martyna CooksCzasem zostanie od obiadu trochę mięsa i nie bardzo wiadomo co z tym robić! Najgorzej chyba, gdy zostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa 1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek(...)łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu i kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym, na dno półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka, następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek, układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką, Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy
Kuchnia Beatyzawsze szukałam idealnego sposobu na schab-bo zawsze był albo za suchy albo za twardy, i teraz znalazłam-wyszedł cudowny,delikatny,kruchy i soczysty,po prostu rozpływa się w ustach dobrze się kroi a przyprawy są naprawdę trafione-polecam tą kolejną domową wędlinkę gorąco i lecę nastawiać kolejny schabik bo znika błyskawicznie, Składniki(...)schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki
Swojskie jedzonkoSzybkie i smaczne mięso do obiadu. Kotlet schabowy, ale nie koniecznie tradycyjny panierowany i smażony. Schab w sosie z pieczarkami jest bardzo smaczny i pasuje z kluskami, ziemniakami, kaszami itd. Składniki: 6 plastrów schabu 300 g pieczarek 2 cebule pieprz vegeta lub sól 2 łyżki śmietany 30% olej około 2 łyżki 1 łyżka masła maggi Mięso umyć, oczyścić i natrzeć(...)czas (najlepiej na kilka godzin). Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub w ćwiartki jak są małe. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć schab na rumiano, zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę (można troszkę posłodzić cebulę, aby wydobyć z niej smak). Gdy cebula będzie już lekko brązowa
talerz przyjemnościBardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem. 6 plastrów schabu 2 duże, dojrzałe gruszki 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz olej 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką(...)dwóch stron. 2. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w sporej wielkości kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z gruszką. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 3. Schab układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster schabu wykładamy gruszkę z serem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchni