Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje(...)kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy. Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna odsłona schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem(...)jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki
Kto ugości moich gości?przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie tracą nic ze smaku. 400g(...)schabu 150g krakersów 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz 1. Schab kroimy w długie, cienkie paski. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, keczup, sos sojowy i przyprawy. Dodajemy schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki
Szefowa kuchniSchab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe(...)rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblogu jest już przepis na schab ze śliwką a teraz polecam równie pyszną wesję z morelami. Nadziałam go trochę inaczej bo morele zamiast w środek włożyłam w nacięcia na wierzchu schabu. Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju. Mięsko zamarynowałam w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. składniki: 2 kg schabu środkowego(...)suszonych moreli u mnie Kresto sok z połówki cytryny 4 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka musztardy delikatesowej Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia. Odstawić
Monia miesza i gotujeschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo i grubo zmielony pieprz
Jem więc Jestemschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo i grubo zmielony pieprz
Jem więc JestemSkładniki Schab bez kości - około 1,5 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny - 1,5 łyżeczki pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki(...)oregano -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat Wykonanie 1.Kupiony schab bez kości płuczemy pod bieżącą wodą,następnie osuszamy i oczyszczamy mięsko z (mizdry)taka biała błona i (warkocza)mięsa przypominający wygląd warkocza.Które jest przy schabie.Lecz to już jest nie tak bardzo konieczne.Następnie tak przygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.prawdzie już po świętach więc załączony obrazek jest trochę mniej aktualny. Jednak schab jest odpowiedni na każdą porę roku. Zapraszam do wypróbowania! Składniki; 1,7 kg schabu ( tyle było u mnie) 5 ząbków czosnku 1 łyżka soli Marynata; 8 łyżek oleju 1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej) 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny(...)łyżka majeranku pieprz Przygotowanie; Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W mięsie na całej długości zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć w nie plasterki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą a wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Następnie schab przełożyć do dużej miski i dokładnie natrzeć go powstałą marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą
Radość kipiąca uśmiechem.Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami! Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Roladki są soczyste, bardzo aromatyczne dzięki użytym składnikom, nie są kaloryczne, bo są pieczone a nie smażone, w przekroju wyglądają uroczo! Zapraszam Was serdecznie na domowy obiad! Roladki(...)schabu nadziewane oliwkami i serem feta! SKŁADNIKI: - 6 plastrów schabu - 12 plastrów salami z zielonym pieprzem - oliwki zielone - kapary ze słoiczka - ser feta około 1/2 opakowania - masło, oliwa z oliwek - 3 łyżeczki musztardy ulubionej (ja użyłam angielskiej pomarańczowej dostępnej w Tesco) - 4 łyżki śmietany 18% - odrobina soli i pieprzu - świeża bazylia Wykonanie: - plastry schabu rozbijamy tłuczkiem - na każdy plaster schabu
SMYKWKUCHNITaki pieczony schab możemy podać z sosem na ciepło lub na zimno jako wędlinę. Często przyrządzam go na Święta Bożego Narodzenia. Do marynaty użyłam przyprawy Bosforskiej i Adźika od firmy Rafex , schab jest bardzo smaczny i aromatyczny. Składniki: 1,5 kilograma schabu 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki(...)łyżeczka majeranku Przyprawa do mięs Bosforska od Rafex Przyprawa Adźika od Rafex Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami z olejem, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze
Bajeczna KuchniaCoraz bliżej święta! Przed Wami wspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko(...)cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Schab nacieramy przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około
Podróż w kulinariaoknem deszcz siąpi, wieje wiatr. Mnie dopadło przeziębienie i nie mam ochoty wychodzić z domu. Leżę pod kocykiem i wygrzewam się. W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę(...)pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane do smażenia Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cztery kotlety o grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz
O kuchni z uczuciemprawa natury. Plusem polowań jest przede wszystkim świeże mięso, a taki fakt w kuchni bardzo się liczy. Dziczyzna jest w dzisiejszym świecie rarytasem i ciekawą odmianą. Polędwiczki i schab z dzika w białym winie. Jestem zwolenniczką prostoty. Najważniejsze dla mnie jest to by nie stłumić smaku mięsa olbrzymią ilością przypraw. Jeśli mam doskonałe mięso z młodego dzika, to staram się(...)Dlatego użyłam białego wina, które jest delikatniejsze od czerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej
Kuchnia Pani Wiosnyznajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec! Drugi raz na mym talerzu nie ma racji bytu... W taki też sposób powstał dzisiejszy schab - wspaniały - delikatny, soczysty, miło chrzanowy. Naprawdę bardzo smaczny, ale cóż z tego? Skoro jest tyle innych sposobów przyrządzania schabu? I większość z nich nadal czeka na mnie? Schab w sosie chrzanowym łatwe(...)osób Ok 40 minut Składniki * 3-4 plastry schabu jak na schabowe * majeranek * 2 ząbki czosnku * papryka słodka * pieprz * sól Sos * kopista łyżeczka chrzanu ze słoiczka * 2łyżki śmietany * pól kubka wywaru wołowego - u mnie z kostki * łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce
sierotka maRysia w kuchniSchab ten bardzo mnie intrygował odkąd pojawiły się na niego pierwsze przepisy na blogach. Znałam smak szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, serrano i przyznaję, że był to dobry smak więc kusił mnie i kusił ten przepis aż po namowach Gosi z Jedz i smakuj zrobiłam go i to 2 razy bo tak mi posmakował Schab suszony w rajstopie Składniki: pół kilograma(...)schabu - takiego ładnego bez tłustych kawałków i z odkrojoną pręgą 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 4 duże ząbki czosnku (można mniej lub więcej - ilość dowolna) słodka papryka, majeranek suszony rajstopy Do dzieła! Schab myjemy dokładnie, suszymy i odkrajmy wszystkie brzydkie części mięsa - ma nam zostać ładny równy kawałek. Nacieramy go cukrem i odstawiamy na dobę do lodówki zapakowany najlepiej
sierotka maRysia w kuchniczajnik gada, o czym zegar gwarzy. No, może noc zapada, może czas pomarzyć. (...) Kotek z pieskiem – chrapu chrap Prawe oczko – klapu klap Mleczny strumyk kotu szumi, psu się przyśnił schab. Schachaaaaaab Schaaaaaaab Kiedy byłam mała nie było Disney Channel, nie było nagrań we wszystkich językach świata na you tube, nie było bajek na zawołanie. Była wieczorynka, na którą czekało się(...)Rodowicz. Na jej jednej stronie przebudzanki, na drugiej zasypianki- i dwa zdjęcia w które potrafiłam się wgapiać godzinami, szukając różnic. Jakoś zawsze wolałam te nocne. Wśród kołysanek ta o schabie, zacytowana powyżej. Zaczęła mi grać w głowie, kiedy wyjęłam z lodówki schaboszczaki i zaczęłam je oporządzać. No i już nie było wyjścia- trzeba było sobie przypomnieć te wszystkie Wojtusie
les mirabellesmojej mocy by go nie oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek(...)łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę po długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu
Kuba Gotujepolędwica wędzona Chyba każdy ( oczywiście z wyjątkiem osób nie jadających z różnych względów mięsa) lubi smak wędzonych, domowych wyrobów. Wędzony wieprzowy schab, zwany potocznie polędwicą, należy do rodzaju mięs, które do wędzenia nadają się wprost idealnie. Jedną tylko ma wadę, znika ze stołu o wiele szybciej, niż się na nim pojawia. Składniki 4-5 kg mięsa schabu wieprzowego peklówka(...)oraz zmiażdżone nożem, ziarna jałowca, ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy 15 minut, na koniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Ze schabu wieprzowego odcinamy warkocz i dzielimy go na kawałki o masie około jednego kilograma. Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy mięso
Miód i pieprzLubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki kawałek schabu 3 łyżki soli 3 łyżki pieprzu 3 łyżki majeranku 4-5 marchewek 4-5 pasternaku 1 seler naciowy 1 por 5-6 łyżek oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka czosnku Wykonanie - Sól(...)pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę. - Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu do czasu przekręcić mięso
Eli GotowanieSoczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że na każdej grillowej imprezie każdy będzie chciał dokładkę :) Składniki: (na 8 kotletów) – 1 kg schabu – tym razem nie wybierajcie tego najchudszego, warto, żeby miał sporą część tego „ciemniejszego” mięsa(...)kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili . Podobne przepisy
Pociąg Do KuchniSchab ze śliwką i morelą może gościć na stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się jako przekąska na imprezie a także elegancki dodatek do świątecznego menu. My pieczemy schab nie tylko od święta, cienkie plasterki dobrze zastępują kupną wędlinę. Wersja z morelą jest mniej znana niż wersja ze śliwką(...)pewno jest godna polecenia. :-) około 1 kg schabu w kawałku 100g suszonych śliwek 50g suszonych moreli ulubione przyprawy 1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc. 2. Po nocy, do wydrążonego otworu wkładamy na przemian śliwkę i morelę. Schab umieszczamy
Szefowa kuchniAkurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby... Co z tym fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem i była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Siekamy drobno cebulę. Schab obsmażamy z każdej strony na maśle, dodajemy drobno pokrojone grzyby, pieczarki i cebulę. Bulionu z grzybów nie wylewamy. Zalewamy mięso wodą
ChilliJemyTradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać(...)szklanki wody i obłożyć śliwkami. Naczynie przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Schab podczas pieczenia podlewać małą ilością gorącej wody i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia oprószyć schab mąką. Upieczony schab podzielić na porcje i obłożyć śliwkami. Podawać do obiadu na gorąco lub na zimno chrzanem
Tradycyjna KuchniaPyszny schab w sosie chrzanowym z szynką parmeńska, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Możecie zobaczyć także mój przepis na schab w sosie musztardowym . Składniki: 5 kotletów schabu, 400 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki chrzanu Orzech , kilka kawałków szynki parmeńskiej, posiekany szczypiorek, pieprz czerwony ziarnisty, sól, pieprz czarny mielony, olej ryżowy Oleofarm . Przygotowanie: Rozbite kotlety schabu przyprawiamy pierzem i solą(...)stron. Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym do uzyskania złocistego koloru z każdej strony. Następnie odlewamy nadmiar oleju z patelni. Mieszamy śmietankę z chrzanem, solą i czarnym pieprzem. Zalewamy śmietanką schab i podgrzewamy do zgęstnienia. Na suchej patelni podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej. Układamy je na kotletach schabu i posypujemy szczypiorkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu
Aga w kuchniSchab na mleku to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu z wykorzystaniem(...)mięsa schabowego . Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej do smażenia 50 ml śmietany 30% 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać
Ugotować