schab pieczony w sosie - 741 przepisów (strona:26/50)

ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 190

całkowicie odparować.  Na rozwinięty schab wykładamy ostudzoną cebulę, mięso zwijamy delikatnie jak roladę, następnie związujemy nicią.  Roladę pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 % C, przez około 1- 1,5 godziny.  Po całkowitym ostudzeniu z mięsa zdejmujemy nić, kroimy mięso na plastry. Z powstałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy.  Mięso podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowe zdrowe i najlepsze - pieczona szynka 197

Wszyscy dobrze wiemy, że zdecydowanie lepiej jest upiec własny kawałek szynki czy schabu, niż kupować gotowe nafaszerowane  nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak robić, chociaż nie zawsze mam na to czas. Dzisiaj prezentuję przepis na pyszną szyneczkę pieczoną w naczyniu żaroodpornym.Pieczeń zachowuje swoją soczystość i może być podana(...)zarówno na ciepło, jak  i na zimno. Do tego odpowiedni sos  chrzanowy lub żurawinowy. POTRZEBUJEMY: ok. 1,5 kg szynki bez kości, można w dwóch mniejszych kawałkach MARYNATA: 5-6  ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5-6  ząbków czosnku  zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu

W kuchennym oknie Ewy
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 160

łyżeczki * sok z cytryny – 3 łyżki * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: COLESŁAW: Warzywa szatkujemy, zalewamy sosem zrobionym z majonezu, mleka, cukru pudru i soku z cytryny. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. SCHAB: Schab czyścimy. Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną(...)zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C. Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami oraz surówką coleslaw z białej kapusty. Przepis powstał we współpracy z marką WSP „SPOŁEM” KIELCE

Ostra na Słodko
Rolada schabowa ze śliwką 113

strony przykrywamy folią aluminiową aby schab nie wysechł. Gdy rolada będzie upieczona,  zlewamy płyn z pieczenia do garnuszka w którym gotowały się śliwki( możemy podlać trochę wody na blaszkę, wymieszać aby nic nam się nie zmarnowało). Podgotowujemy. Lekko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie odrobiną cukru ( według uznania ). Pokrojoną roladę podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Chwila oddechu i przedswiateczny schab 238

minut przed koncem pieczenia wyciagamy schab i smarujemy go 2 lyzkami podgrzanej lekko konfitury morelowej wymieszanej z reszta kminku i papryki. Posypujemy tez uprazonymi platkami migdalowymi. Wkladamy do piekarnika i dopiekamy.Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka konfitury i z kilkoma pokrojonymi suszonymi morelami. Powstanie w ten sposob sos, ktorym polewamy plastry schabu.Smacznego

Przysmaki Karolki
Rolada ze schabu z cukinią, pieczarkami i cebulą 96

patelnię z roztopioną 1 łyżeczką masła, dusimy do zeszklenia i niewielkiego zrumienienia, przekładamy do miski z pieczarkami i cukinią. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną natkę selera, oregano, mieszamy. Schab nacinamy wzdłuż na płaty o dwóch grubościach, jeden płat na grubość ok. 1cm, drugi pozostawiamy grubszy, nie przecinając mięsa do końca brzegu.   Rozkładamy powstały plaster tak, jakbyśmy rozkładali książkę(...)dwóch stron na grubość ok. 0,5 cm. Roztłuczony plaster rozkładamy na blacie wyłożonym folią spożywczą. Składniki na sos mieszamy w misce, smarujemy cały plaster mięsa, pozostawiając   5 cm brzeg nieposmarowany, który będzie na wierzchu rolady. Na sos wykładamy nadzienie, rozprowadzając równomiernie bez 5 cm brzegu. Zwijamy roladę dość ciasno, posypujemy z każdej strony solą, czosnkiem granulowanym i tymiankiem

Bułka z Chlebem
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 237

blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Karkówka o smaku skrzydełek w brązowym cukrze (lokowanie(...)życie Szaszłyki wołowe na grillowej patelni Ballarini autorka: stolikwkropki | blog: Stolik w kropki - dietetyczny blog kulinarny Rolada z indyka z pieczarkowym farszem autorka: KasiaWa | blog: Smakołyki i koraliki Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim autorka: Delicious Titbits | blog: Delicious titbits Kurczak w marynacie z maślanki i musztardy autorka: karolajna | blog: moje kuchenne fanaberie Szaszłyki obiadowe z kurczakiem

Kuchenna Kontrrewolucya
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 158

swą soczystość i pełen smak, ważne jest, aby przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy(...)wyjęłam, opłukałam ciepłą wodą i obsuszyłam. Następnie włożyłam w siatkę wędliniarską. Krok 3. Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony. Krok 4. Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut. Schab kroimy po wystudzeniu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Schab z warzywami 131

ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia  kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  2 marchewki puszka zielonego groszku bulion 1,5 szklanki Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę razem z jedną cebulą, przyprawić i zostawić na kilka godzin w lodówce.  Dobrze zamarynowany schab przełożyć do brytfanki podlać bulionem i piec - dusić ok 1,5 godziny

Gaździnka warzy
soczysty pieczony schab 126

stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia

Miód i pieprz
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 113

minut.  Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy

noteskulinarnyfiga
Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta i salami! 172

schabu nadziewane oliwkami i serem feta! SKŁADNIKI: - 6 plastrów schabu - 12 plastrów salami z zielonym pieprzem - oliwki zielone - kapary ze słoiczka - ser feta około 1/2 opakowania - masło, oliwa z oliwek - 3 łyżeczki musztardy ulubionej (ja użyłam angielskiej pomarańczowej dostępnej w Tesco) - 4 łyżki śmietany 18% - odrobina soli i pieprzu - świeża bazylia Wykonanie: - plastry schabu rozbijamy tłuczkiem - na każdy plaster schabu(...)listek bazylii, zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami - tak postępujemy z każdą roladką - roladek nie solimy ponieważ ser feta jest słony, oliwki też, salami jest bardzo aromatyczne, więc doprawimy tylko sos pod którym będziemy je zapiekać - naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie masłem, ułóż roladki - śmietanę wymieszaj z musztardą i 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj odrobinę soli i pieprzu, Polej roladki

SMYKWKUCHNI
Sałatka 6 składników 457

Przepis powstał z potrzeby chwili... Kompozycja i propozycja składników to już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek

IMPRESJA SMAKU
Świąteczna polędwiczka nadziewana quinoą, borowikami i wędzoną śliwką 135

każde święta w moim rodzinnym domu podawany jest pieczony schab nadziewany śliwką. Mój tata jest mistrzem w przygotowywaniu potraw mięsnych. Ja inspirując się tym przepisem stworzyłam nieco podobny, ale jednak inny, chyba bardziej kobiecy ;). Zamiast schabu wybrałam delikatniejszą polędwicę wieprzową, a śliwkę zastosowałam z umiarem tylko jako akcent towarzyszący innemu świątecznemu składnikowi - borowikom, które podsmażyłam na maśle z szalotką(...)Oczywiście nie byłabym sobą gdyby bazy nadzienia nie stanowiła quinoa, tym razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie kluseczek śląskich i sosu na winie z czarnej porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka 2 wędzone śliwki

Quinoa Raz!