m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki na ok 12 porcji : 30 dag pieczonego mięsa (ja dałam schab) 15 dag sera wędzonego w kawałku 6 ogórków konserwowych lub 12 korniszonów 4 garście Mix sałat ja dałam z rukolą 2 łyżki drobno posiekanego kopru Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki
Gotowanie Patkiplasterek boczku. Ściśle zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką, Robimy tak z każdym plastrem schabu. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym przesmażamy roladki aż mięso zrobi się białe. Przekładamy roladki do brytfanny i polewamy je sosem uniwersalnym. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarnestopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos. Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać tuńczyka i zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ten sos pasuje także do schabu i cielęciny. Ostudzone polędwiczki(...)sosem. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym na obiad Jeśli polędwiczki wieprzowe w sosie z kaparami mają stanowić danie główne, to mięso kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra, spłaszczamy dłonią lub nożem, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy sosem i serwujemy z pieczonymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazmieniam od tak... Tym razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych(...)mięso. Wlać wywar z grzybów oraz bulion. Oprószyć solą. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny (jeśli pieczemy w garnku rzymskim to do zimnego piekarnika). Upieczone mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować. Można sos zagęścić mąką. zastawa
królestwo garówSkładniki: 1/2 kg mięsa np.karkówki lub schabu 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka garść fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz
Olga Piecze i GotujePieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. SKŁADNIKI: ok 1,20 kg schabu ulubiona przyprawa do mięs 2 pomidory 2 cebule kilka plastrów żołtego sera (ok 15 dag) 3-4 łyżki musztardy 1. Schab ponacinać od góry tworząc kieszonki, ale nie nacinając plastrów do końca. Natrzeć przyprawami(...)sera i kilka piórek cebuli. Tak przygotowany schab mocno ścisnąć, żeby wszystko się skleiło i stworzyło zwartą całość. 4. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec ok 2 godziny w 180*C. 30 minut przed końcem można rozciąć folię, żeby mięsko się przyrumieniło z wierzchu. Pod awać z ulubionym sosem . Inspiracja: Allrecipes
Kto ugości moich gości?Schab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania. Składniki: cztery kotlety schabowe 200g szpinaku 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy(...)ząbków czosnku i 50ml mleka. Schab przykrywamy szpinakiem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje przelewamy go na szpinak. Ser ścieramy na tarce i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do 180*C i pieczemy przez 60 minut
Gotowanie i blogowanieindyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo(...)przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając
Kuchnia z widokiem na ogródschabu Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego koperku 2 ząbki czosnku Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio u myte i osuszone mięso. Całość umieścić w rękawie do pieczenia , szczelnie związać(...)włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie schab wsadzić piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach. Do pieczenia mięsa używam woreczków lub rękawa marki Stella . Już od dawana sprawdzają się w moim domu, więc szczerze Wam polecam. Dodatkowo rękaw jest bardzo wydajny, można w nim mrozić
Di gotujekońcem pieczenia zdjąć pokrywę i piec bez przykrycia. Po upieczeniu wyjąć schab z piekarnika i pozostawić na ok. 20 minut na kuchennym blacie, by soki z mięsa się “uspokoiły” (zapobiegnie to wypłynięciu soków ze środka pieczeni). Po tym czasie można pokroić mięso w plastry. Sos jaki powstał podczas pieczenia przelać do osobnego garnuszka, podgrzać i ewentualnie zagęścić
Kulinarne Przebojenatka pietruszki Przygotowanie: Składniki na marynatę mięszam ze sobą i dokładnie smaruję nią schab. Zawijam w folię spożywczą i okdładam na ok. godzinę do lodówki. Piekę ok 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Kroję na kawałki i podaję z puree z ziemniaków i marchewki i sosem porzeczkowym
cinnamonandmintfoodSmażymy na maśle kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz nakładamy na ⅔ plastra schabu, zwijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos oraz pokrojone na kawałki śliwki i zmielony rozmaryn. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 80 minut. Roladki podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziemajerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, również odstawiamy na godzinę. Schab nadziewamy namoczonymi bakaliami (wino zachowujemy). Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wlewamy wino z marynowania bakalii i pieczemy około 90 minut. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym co jakiś czasu podlewamy sosem z pieczenia. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnipodpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą(...)płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko z budyniem, mus owocowy, płatki migdałów, jajka
Be Fit Be Strongłyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania. • Schab włożyć do rękawa foliowego, szczelnie zamknąć(...)waniliowy, sok jabłkowy i gotować aż będą miękkie ok. 15 minut. • Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować. • Podawać schab pokrojony w 0,5 cm plastry z gęstym sosem jabłkowym. Schab można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych
To co kocham