schab pieczony w sosie - 741 przepisów (strona:14/50)

Schab pieczony w pietruszkowej marynacie 176

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju(...)przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab duszony w sosie własnym 187

garnka 5. Dodać wody i podgrzać mięso 6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni 7. Wymieszać 8. Doprawić do smaku Pobierz wersję do druku Pobierz Schab duszony w sosie własnym Artykuł Schab duszony w sosie własnym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 128

Naturrino. Natomiast wspólnie przygotowaliśmy; pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ;    Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna     Sałatka z golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab pieczony 103

naprawdę pyszny i aromatyczny pieczony schab. 1,4 kg schabu 6 łyżek oleju pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki szałwii ząbek czosnku 15 kuleczek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka octu balsamicznego Olej, ocet balsamiczny, tymianek, rozmaryn i szałwię mieszamy ze sobą. Pieprz miażdżymy w moździerzu i też dorzucamy. Smarujemy tym schab. A potem schab kładziemy w naczyniu żaroodpornym(...)górze schabu. Przykrywamy i chowamy do lodówki na 24 godziny (po 12 godzinach przekręcamy schab na drugą stronę, a czosnek ponownie układamy na wierzchu). Po tym czasie schab ładnie nam przejdzie marynatą. Zdejmujemy czosnek i wkładamy schab w siatkę wędliniarską. Pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach. W połowie tego czasu przekręcamy schab na drugą stronę. Pieczemy bez przykrycia

Marder&Marder Manufacture
Schab w pomarańczach 157

przykrywamy naczynia. Od tej chwili często podlewamy schab sokiem z pieczenia. Na 10 minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze. Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty. Gotowy sos przelewamy do sosjerki

Przysmaki Karolki
Kotlety schabowe z delikatnym sosem 206

zachwytów, ale fajnie komponuje się z kotletem. Podobny równie dobrze smakuje też np z pieczonymi ziemniakami, na które przepis pojawi się pewnie kiedyś na blogu;) 4-5 plastrów schabu 1 łyżka musztardy kilka łyżek mąki krupczatki bułka tarta 1 jajko olej/oliwa sól, pieprz Sos: 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu

Smaki Na Talerzu
SCHAB Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ 176

taka , która smakuje doskonale, jest bez konserwantów oraz taka , którą robiliśmy sami :)  Dziś zapraszam na pyszną wędlinę - schab pieczony z wędzoną śliwką :)  Smacznego :) SKŁADNIKI:   1.5 kg schabu bez kości 150 g śliwek wędzonych Marynata 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)pomocą cienkiego ale ostrego noża. Następnie faszeruje śliwkami wędzonymi. W osobnej miseczce robię marynatę. Mięso nacieram marynatą. Owijam dokładnie folią aluminiową i pozostawiam w lodówce na min 10 godzin. Piekę mięso nie odwijając foli w 180 stopniach przez ok 1.5 godziny. Mięso zostawiam do przestygnięcia a następnie wkładam do lodówki na kolejne kilka godzin. Smacznego

Gotowanie Patki
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 234

obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję, że taki schab będzie za suchy, karczek przerośnięty a żeberka twarde(...)białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire  ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku   ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  2 łyżki oleju  200 g suszonych śliwek (lub żurawiny)  Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników

bistro mama
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 129

pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko. Kluczowy dla smaku dania jest sos enchilada . Można kupić gotowy, ale w domu przyrządzicie go w 10 minut. Dość długo szukaliśmy dobrego przepisu na sos, testując różne wersje. Na polskich blogach zasadniczo obowiązuje ten sam schemat, żeby tortille zalać zwykłym sosem pomidorowym(...)pachnie Meksykiem I jest przy tym mega prosty. Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka

Niedzielny kucharz
Schab ze śliwką i purée z selera 131

termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne 30 min. Po upływie tego czasu przykrywamy nasze mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego

Kuba Gotuje
Schabowe kąski w krakersach 154

miseczce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, keczup, sos sojowy i przyprawy. Dodajemy schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1h. 2. Krakersy przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka. 3. Każdy kawałek schabu obtaczamy dokładnie w krakersach. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut

Szefowa kuchni
SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM 147

Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem

Kuchnia MagdaLeny
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym 160

ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą stronę). Sos: Rozpuścić masło w niewielkim garnku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć(...)końcu dodać chrzan i zamieszać. Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu). Roladki podawać z sosem Krok po kroku: 1. Rozbić mięso 2. Przygotować marynatę 3. Na każdy kawałek schabu wyłożyć po plasterku boczku, następnie

KuchniaWeDwoje.pl
Schab pieczony z ziołami 161

Schab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie!Składniki:1 kg schabu bez kościMarynata:2 łyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2

Kuchnia domowa Ani
Schab remuladowy 105

gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany sól świeżo zmielony pieprz Plastry schabu smaruję(...)remuladą z obydwu stron, układam w naczyniu żaroodpornym. Dodaję masło. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Schab rolowany z suszoną żurawiną 150

szklanki wody lub bulionu Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Schab oczyścić z wszelkich błonek. Mój schabik miał cienką warstwę tłuszczyku, który zostawiłam. Następnie schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa. Rozkrojony schab posmarować ok 2 łyżkami marynaty. Rozłożyć na nim suszoną żurawinę. Potem mięso zwinąć ściśle(...)przykryć i odstawić kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie schab podlać wodą, schab w naczyniu ułożyć warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C. Piec 1,5 godziny, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia kilka razy polac wierzch rolady powstałym sosem. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, kroić na grubsze plasty

Monia miesza i gotuje
Schab po dolnośląsku 119

plastry razem z ogonkami. Na szeroką patelnię, którą można włożyć do piekarnika, wlewamy olej w takiej ilości, żeby dno było przykryte ok. 0.5 cm warstwą, rozgrzewamy, układamy plastry schabu jeden obok drugiego, smażymy po 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu. Nie odwracamy wcześniej, żeby sok z mięsa nie wypływał. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz . Na pozostały(...)żeby się nie przypaliły, aż do odparowania płynu. Wówczas wlewamy śmietankę, mieszamy, dajemy z powrotem mięso, zanurzamy je nieznacznie pod sosem z pieczarkami. Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Smacznego :)) schab, kotlety schabowe, śmietanka pieczarki

Bułka z Chlebem
Boeuf strogonow 163

które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe

Bon appetit mon amie
Brokułowa zapiekana z fetą i schabem 128

suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni.      W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności

MarciochaKucharzy