schab bez kości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety i utłucz tłuczkiem do mięsa. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Posól mięso z jednej strony i na tej też stronie układaj kawałki mozzarelli, oliwki i plastry pomidorów(...)oleju z wszystkich stron na brązowo. Włącz piekarnik na 200 ° C termo obieg i piecz roladki zanurzone w mleku kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki z zimną wodą. Podawaj z purre ziemniaczanym
Pasje Jolkiskładniki: 8 kotletów schabowych musztarda 2 sloiki pomidorów suszonych w oleju 1 mozzarella w kulce sól,pieprz, przyprawa uniwersalna kucharek przygotowanie Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i
Moje WyrobyJeżeli zostały Wam resztki mięsa z obiadu to ta sałata pozwoli na ich optymalne wykorzystanie. W lekki i smaczny sposób wypełnicie swoje brzuchy porcją zdrowia
Szybko Tanio SmaczniePyszny schab w sosie porowym Składniki: około 1 kg schabu 1 średni por 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól pieprz ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Schab oczyścić, pokroić w ok. 3 cm paski. Przygotować 1,5 litra wody. Dodać 1 małą łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela(...)sól się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać schab i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę opłukać, pokroić w talarki. Pora opłukać i pokroić w talarki. Pora z cebulą przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przetykać porem i cebulą. Wszystko zalać śmietaną. Piec pod przykryciem 1 godzinę 45 minut w temp. 200 stopni
Żarłoczekznajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki przyprawy: sól, pieprz, vegeta, lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE(...)pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków, zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu
Kuchnia BeatyBAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy w 200°C przez
PatiGotujePieczone roladki to pyszna propozycja i alternatywa dla klasycznych roladek. Do ich przygotowania użyłam schabu, który oprószyłam przyprawami a następnie skryłam w środku świeży szpinak i mozzarellę. Polecam nie tylko sobą będącym na diecie, zasmakuje każdemu :) Roladki schabowe z mozzarellą i szpinakiem Składniki : 2 plastry schabu bez kości 100 g mozzarelli świeży szpinak sól i pieprz(...)granulowany oliwa Przygotowanie : Schab oprószam sola i pieprzem. Rozklepuje układam świeży szpinak i mozzarelle, oprószam czosnkiem. Zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami. Opiekam na oliwie po 2-3 min z każdej strony i przekładam do naczynia. do zapiekania. Zapiekam w 200 stopniach przez około 20 - 25 min pod folią, odkrywam polewam powstałym sosem i dopiekam do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek(...)oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się
Kulinarne Inspiracjeteraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :)Mięsne sakiewki SKŁADNIKI:plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag )cebula -1 sztkoncentrat pomidorowy -2 łyżeczkisól i pieprzpieczarki -30 dagpapryka konserwowa kolorowa -3 paskitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również(...)środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek
Kuchnia DanusiSkładniki filet z kurczaka ok 3 plastry schabowe kawałek wędzonego boczku kilka małych cebul czerwona papryka smalec sól, pieprz, sos sojowy ciemny słodka i ostra papryka
Gaździnka warzysuszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii ale nie trzeba Schab płukamy , oczyszczamy z wszelkich błon i innych paskudztw . Teraz najważniejsza rzecz , nacinamy, bardzo ostrym nożem sam środek mięsa , ale nie do końca ,tak żeby tył pozostał(...)środka schabu , lekko ubijając . Schab z wierzchu solimy , nacieramy czosnkiem pozostałą przyprawą pięciu smaków i pieprzem oraz miodem . Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 120 C piekarnika na 80 minut . Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim schab jeszcze około 20 minut . Po tym czasie jest gotowy do spożycia . Świetnie smakuje z sosem śliwkowym
Ogrodnik w podróżymiałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował. Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól(...)przecinając skóry. Przy pomocy ostrej łyżeczki usunąć miąższ, zostawiając ściankę ok 1 cm grubości. Umieścić wydrążone połówki obok siebie na blaszce, każdą lekko skropić oliwą, posolić. Piec przez 15 - 20 minut - tak długo aż pozostawiony miąższ będzie miękki, ale nie przypieczony. Podgrzać dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez
Stare GarySezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Schab doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać suszone zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plasterki o grubości 3mm. Następnie ugotować. Ziemniaki muszą być prawie miękkie. Pieczarki obsmażyć na patelni z odrobiną masła. Woda z grzybów musi całkowicie wyparować. Formę delikatnie wysmarować masłem i rozłożyć plastry mięsa. Mięso(...)mięsie rozłożyć obsmażone pieczarki. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie czekać aż zbrązowieje. Wlać mleko, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Mieszać aż sos się zagotuje. Doprawić do smaku solą. Dodać potarty ser i wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Odłożyć trochę sera do obsypania na górze. Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 200 C, przykryć naczynie
Kuchnia Pokoleńczerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii) 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup) sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Przygotowanie: Schab umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i okroiłam na plastry. Trochę go roztłukłam, doprawiłam przyprawami ( polecam użyć jakie lubicie). Podsmażyłam na patelni(...)paprykę w paseczki. Foremkę wyłożyłam folią aluminiową i przełożyłam usmażone plastry schabu które posmarowałam keczupem na schab kładłam usmażoną cukinie, pomidor cebulę i paprykę. Zapiekałam kolo 25 minut w w 180 stopniach . Kiedy stwierdziłam że warzywka już się podpiekły położyłam mozzarelle i wstawiłam z powrotem do pieca . Dosłownie chwila i mozzarella się rozpuściła. Wyjęłam posypałam natką pietruszki
Różowa kuchnia