schab pieczony w sosie - 741 przepisów (strona:34/50)

SOCZYSTY SCHAB W SOSIE POROWYM 120

Pyszny schab w sosie porowym Składniki: około 1 kg schabu 1 średni por 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól pieprz ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Schab oczyścić, pokroić w ok. 3 cm paski. Przygotować 1,5 litra wody. Dodać 1 małą łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela(...)sól się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać schab i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę opłukać, pokroić w talarki. Pora opłukać i pokroić w talarki. Pora z cebulą przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przetykać porem i cebulą. Wszystko zalać śmietaną. Piec pod przykryciem 1 godzinę 45 minut w temp. 200 stopni

Żarłoczek
Placki ziemniaczane z polędwiczką. 137

znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki  przyprawy: sól, pieprz, vegeta, lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE(...)pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą  na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków,  zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Ajwar 149

BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy w 200°C przez

PatiGotuje
Roladki schabowe z mozzarellą i szpinakiem 179

Pieczone roladki to pyszna propozycja i alternatywa dla klasycznych roladek. Do ich przygotowania użyłam schabu, który oprószyłam przyprawami a następnie skryłam w środku świeży szpinak i mozzarellę. Polecam nie tylko sobą będącym na diecie, zasmakuje każdemu :)  Roladki schabowe z mozzarellą i szpinakiem Składniki : 2 plastry schabu bez kości 100 g mozzarelli  świeży szpinak sól i pieprz(...)granulowany oliwa  Przygotowanie : Schab oprószam sola i pieprzem. Rozklepuje układam świeży szpinak i mozzarelle, oprószam czosnkiem.  Zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.  Opiekam na oliwie po 2-3 min z każdej strony i przekładam do naczynia. do zapiekania. Zapiekam w 200 stopniach przez około 20 - 25 min pod folią, odkrywam polewam powstałym sosem i dopiekam do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 219

Wielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek(...)oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się

Kulinarne Inspiracje
Mięsne sakiewki 186

teraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :)Mięsne sakiewki SKŁADNIKI:plastry schabu -7 szt  ( każdy po 10 dag )cebula -1 sztkoncentrat pomidorowy -2 łyżeczkisól i pieprzpieczarki -30 dagpapryka konserwowa kolorowa -3 paskitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również(...)środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek

Kuchnia Danusi
Szaszłyki 154

Składniki filet z kurczaka ok 3 plastry schabowe kawałek wędzonego boczku kilka małych cebul czerwona papryka smalec sól, pieprz, sos sojowy ciemny słodka i ostra papryka

Gaździnka warzy
Schab ze śliwką w przyprawie korzennej 206

suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii ale nie trzeba Schab płukamy , oczyszczamy z wszelkich błon i innych paskudztw . Teraz najważniejsza rzecz , nacinamy, bardzo ostrym nożem sam środek mięsa , ale nie do końca ,tak żeby tył pozostał(...)środka schabu , lekko ubijając . Schab z wierzchu solimy , nacieramy czosnkiem pozostałą przyprawą pięciu smaków i pieprzem oraz miodem . Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 120 C piekarnika na 80 minut . Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim schab jeszcze około 20 minut . Po tym czasie jest gotowy do spożycia . Świetnie smakuje z sosem śliwkowym

Ogrodnik w podróży
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 163

miałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól(...)przecinając skóry. Przy pomocy ostrej łyżeczki usunąć miąższ, zostawiając ściankę ok 1 cm grubości.  Umieścić wydrążone połówki  obok siebie na blaszce, każdą lekko skropić oliwą, posolić. Piec przez 15 - 20  minut  - tak długo aż pozostawiony miąższ będzie miękki, ale nie przypieczony. Podgrzać dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez

Stare Gary
Czosnkowa marynata do karkówki 224

Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ze schabem i sosem beszamelowo serowym 120

Schab doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać suszone zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plasterki o grubości 3mm. Następnie ugotować. Ziemniaki muszą być prawie miękkie. Pieczarki obsmażyć na patelni z odrobiną masła. Woda z grzybów musi całkowicie wyparować. Formę delikatnie wysmarować masłem i rozłożyć plastry mięsa. Mięso(...)mięsie rozłożyć obsmażone pieczarki. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie czekać aż zbrązowieje. Wlać mleko, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Mieszać aż sos się zagotuje. Doprawić do smaku solą. Dodać potarty ser i wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Odłożyć trochę sera do obsypania na górze. Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 200 C, przykryć naczynie

Kuchnia Pokoleń
Schab z warzywami 206

czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii) 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup) sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki   Przygotowanie: Schab umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i okroiłam na plastry. Trochę go roztłukłam, doprawiłam przyprawami ( polecam użyć jakie lubicie). Podsmażyłam na patelni(...)paprykę w paseczki. Foremkę wyłożyłam folią aluminiową i przełożyłam usmażone plastry schabu które posmarowałam keczupem  na schab kładłam usmażoną cukinie, pomidor cebulę i paprykę. Zapiekałam kolo 25 minut w w 180 stopniach . Kiedy stwierdziłam że warzywka już się podpiekły położyłam mozzarelle i wstawiłam z powrotem do pieca . Dosłownie chwila i  mozzarella się rozpuściła. Wyjęłam posypałam natką pietruszki

Różowa kuchnia
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 154

wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb(...)majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie!   Grillowany schab

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 168

zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego(...)szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez ,  keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab pieczony 134

obiadu. Podany z sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Na zimno pokrojony w cienkie plastry idealny do kanapek i sałatek. Więcej przepisów na dania mięsne z różnych gatunków mięs znajdziecie na moim blogu. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 70 dag schabu bez kości 3 łyżki octu balsamicznego(...)Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony. Całość wlać do mięsa przykryć naczynie z mięsem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie piec mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę i 15 minut. schab pieczony

O kuchni z uczuciem