schab pieczony w sosie - 741 przepisów (strona:35/50)

SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 136

zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście(...)stopni. Warzywa wysyp na dno żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat

Martyna Cooks
Ukryta gwiazda Kopernika – przepis na wyjątkową roladę z piernikiem w tle 142

pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą. Schab nacinamy długim nożem i tnąc „rozwijamy go” tworząc prostokąt, mięso nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Połowę przygotowanej żurawiny blendujemy z 3 pierniczkami , łączymy z pozostałą(...)smażeniu zwijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wlewamy 300ml wody. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 170*C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 15 minutach wyciągamy naczynie. Roladę zostawiamy w foli aż do całkowitego wystudzenia, powstały sos własny przelewamy do rondla. Powstały sos blendujemy z pozostałymi trzema piernikami i jedną łyżką suszonej żurawiny

Gotowanie i blogowanie
Piersi z kurczaka w sosie kurkowym 226

podane z sosem kurkowym i ugotowanym ryżem basmati. Idealne połączenie smaków! Nie będę ukrywać - uwielbiam kurki 😄 Jeżeli macie ochotę na inne dania to zachęcam do przygotowaniu schabu lub polędwiczek wieprzowych wraz z dodatkiem sosu kurkowego.  Składniki na 2-3 porcje: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo około 0,4-0,5 kg) 200 g kurek 2 małe(...)części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Następnie przesmażyć filety z kurczaka (tylko do ścięcia mięsa!). Podsmażone piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 15 minut w 180°C. Podpieczone piersi od razu wyjąć z naczynia żaroodpornego i lekko ostudzić (filety powinny być lekko soczyste w środku). Podczas pieczenia mięsa

Ugotować
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 148

zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście(...)stopni. Warzywa wysyp na dno żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat

Martyna Cooks
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 211

czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się przy pieczeniu. Z jednej strony schab smarujemy musztardą- ja posmarowałam stronę zewnętrzną- tą, która na końcu będzie na wierzchu. Na całej powierzchni schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią- najlepiej kuchenną, odporną na wysokie temperatury i bez dodatków tworzyw sztucznych. Dobrze, żeby rolada z farszem poleżała sobie co najmniej 1 godzinę(...)balsamiczny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1,5-2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Co pół godziny zaglądamy i podlewamy mięsko bulionem. 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby mięso się ładnie zarumieniło. U mnie pieczenie trwało  niecałe 2 godziny, ale później mięsko trochę odpoczywało w uchylonym piekarniku. Powstały sos możną odlać

Czerwona Porzeczka
Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella 270

międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Schab zapiekany z mozzarellą (6 porcji) Składniki: 6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki(...)cebulę wraz z pieczarkami. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj śmietankę, po czym dopraw całość solą i pieprzem. Polej sosem mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety mozzarellą i dopiekaj kolejne 10 minut. Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi

karmelowy
Rolada - schab z pieczarkami 217

rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje.  Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól i pieprz 2 łyżki przyprawy węgierskiej 1 łyżka papryki(...)miękkości.  Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószamy solą i pieprzem delikatnie rozklepując. Na całą powierzchnię nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy roladę związując.  Przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy przyprawą węgierską i papryką słodką. Przykrywamy naczynie. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.  Roladę pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Prosta domowa pizza 207

Prosta domowa pizza.  Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże

Słodkie okruszki
Zapiekanka.ze schabu.i.makaronem 185

ogórki kiszone  Marynata do mięsa:  2 łyżki przyprawy do schabu Skworcu https://www.skworcu.com.pl/1377,przyprawa-do-schabowych-premium-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 2 łyżki czosnku niedźwiedziego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/1519,czosnek-granulowany-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html  1 łyżka papryki czerwonej skworcu https://www.skworcu.com.pl/317,papryka-mielona-slodka-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html  Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka ketchupu  Sos do zapiekanki:  200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki ketchupu pikantnego(...)rozgrzaną patelnię wykladam mięso. Smażymy na rumiano. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron,mięso,pokrojone w kostkę ogorki,drobno posiekany koper. Składniki sosu łączę ze sobą. Polewam całość. Na wierzch posypuję drobno porwaną mozarellą. Piekę w piekarniku pod przykryciem ok 30 min w 180 stopniach bez termoobiegu. Podaję ze świeżą sałatą . Smacznego

Gotowanie Patki
Poświąteczna zapiekanka makaronowa 177

mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 30 dag dowolnego pieczonego mięsa ( ja użyłam schabu i karkówki) 15 dag sera żółtego (dowolnego) warzywa ok 15 dag  np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy)  500 ml przecieru pomidorowego(...)jest doprawiana) doprawiam solą , pieprzem i bazylią. Mieszam.  Na dno naczynia do zapiekania wylewam pół przecieru pomidorowego . Następnie kładę ugotowany makaron. Posypuję serem żółtym (połowa) , polewam pozostałym sosem pomidorowym. Następnie kładę warzywa i mięso. Posypuję serem.  Całość wkładam do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach.  Moja rada: Zapiekankę możemy podać z świeżą sałatą , surówką

Gotowanie Patki
Rolada schabowa z pieczarkami. 366

Składniki (ok. 6 porcji): schab bez kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą tak około 5 mm, na patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu

Moje-pitraszenie
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 140

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa

Kuchnia MagdaLeny
Pieczona soczysta szynka 289

piekę już rozmaite pieczenie "na szaro", takie jak karkówka czy schab ze śliwką raz na jakiś czas w roku, nie tylko od święta. Teraz nabraliśmy ochoty na domową soczystą szynkę na kanapki. Także do deski wędlin i pieczeni, by przywitać gości czymś polskim i smacznym. Pieczeń okazała się bardzo aromatyczna, z pięknym zapachem ziół i przypraw, delikatna. Musicie(...)przyprawami, polej olejem, wymieszaj, dobrze obtocz mięso.  Tak wyglądała moja szynka przed upieczeniem: Piekarnik nagrzej do 200C bez termoobiegu. Piecz na środkowej półce przez 60 minut pod przykryciem od czasu do czasu zaglądając i polewając aromatycznym powstającym sosem. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160C i piecz jeszcze kolejne 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, zostaw mięso (nadal pod przykryciem

Zasmakuj Kuchni
Schab z szynką serrano 118

podejrzewam, że szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy(...)dnie brytfanny, dodajemy trochę oregano oraz sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos. Po tym czasie mięso wkładamy z powrotem do brytfanny i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut

Marder&Marder Manufacture
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 166

wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają(...)można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników  na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy

AZgotuj!
Rolada schabowa z cukinią 200

szybki w wykonaniu obiad- zapraszam! :) Składniki: 700g schabu 2 średnie cukinie cebula łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie rozmaryn papryka słodka czosnek granulowany olej Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką(...)przewiązujemy sznureczkiem. Smażymy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka