schab gotowany - 2387 przepisów (strona:119/160)

Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 136

schabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć ostrą(...)wino i dusić do miękkości. Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i trzymać w cieple. Wyjąć pomidory, zmiksować i przetrzeć przez sito. Sos przecedzić, dodać pokrojoną mozzarellę i zagotować, gotować 5 minut, następnie zmiksować. Na talerzu ułożyć przetarte pomidory, mięso i polać sosem.   zastawa

królestwo garów
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 256

pomidorów , teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego 1/2 brokuła 400 ml śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start parmezan  1 opakowanie makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej(...)gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody.  Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy).  Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy. Spaghetti wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowa fantazja, pyszny obiadek 181

Szpinak makaron, mięsko i grzybki to wszystko za czym przepadam. Danie niezwykle proste i pyszne. Mięso pokroić w cienkie paseczki 0,5×0,5 cmx

Kuchnia Pokoleń
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 231

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sos żurawinowy w słoiku 86

Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: ? 1 kg żurawiny ? 2 szklanki słodkiego wina czerwonego ? 3/4 szklanki cukru Wykonanie: ? Żurawinę przed smażeniem zamrozić(...)ponownie zagotować. ? Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby pasteryzowania żurawiny

To co kocham
Danie jednogarnkowe z fasolką szparagową 165

warzywami. To trochę taki gulasz, trochę potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab) ok. 300g fasolki szparagowej 1 puszka białej fasoli 2 marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5szkl. ketchupu ( u mnie pikantny) sól, pieprz 1 łyżeczka(...)szklanki wody. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wszystko zagotowałam po czym zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy i ketchup. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystko wymieszałam i gotowałam na małym ogniu ok. 20-30 minut. W tym czasie oczyściłam fasolkę szparagową, odcięłam końcówki i pokroiłam ją na mniejsze kawałki. Fasolkę dodałam do garnka. Moją potrawę gotowałam dalej, aż fasolka

Waniliowe Improwizacje
Sos żurawinowy w słoiku 182

Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego(...)słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby pasteryzowania żurawiny

To co kocham
Domowy kompot 218

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klops wołowy pieczony 223

śledzie czy mięsa.  W moim mięsnym dziale przedstawię Wam dzisiaj kilka propozycji mięs pieczonych na stół świąteczny, noworoczny czy po prostu imprezowy.  W zestawieniu wykorzystałam mieloną wołowinę, schab i boczek.  Przepisy będą proste, składające się z kilku składników. Klops wyszedł bardzo smaczny na gorąco, ale jeszcze lepszy na zimno, na stół lub do kanapek(...)keksówka, papier do pieczenia Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę, na koniec wrzucamy czosnek na kilka chwil, aby nabrał rumianego koloru. Grzyby przed gotowaniem moczymy 2 godziny w letniej wodzie. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i siekamy drobniej. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną

Życie zaczyna się w kuchni
Boeuf strogonow 216

Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela(...)samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie.  W tym czasie można pokroić na ćwiartki  ogórki kiszone. Kiedy mięso będzie już miękkie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy ,wcześniej rozrobiony z 2-3 łyżkami wywaru

Bon appetit mon amie
Pęczotto z suszonymi grzybami 214

aromatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do pieczonego mięsa. Aparat niestety nie jest moim sprzymierzeńcem w pochmurne dni, stąd takie zdjęcia.   1 szklanka kaszy(...)zimnej wodzie. 4. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut. 5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło

Szefowa kuchni
Naleśniki po meksykańsku 105

mniej. PRZYGOTOWANIE: W garnku rozgrzej cztery łyżki oliwy. Możesz użyć mięsa wieprzowego, połączyć wieprzowe z wołowym bądź z drobiowym. Do przygotowania mięsnego farszu użyłam mięsa mielonego z połączenia schabu i karkówki. Na oliwie przesmaż drobno posiekaną cebulę wraz z trzema ząbkami czosnku. Po 5 minach dodaj mięso mielone. Smaż aż zmieni kolor na jasny, smaż 15 minut na średniej mocy(...)Porada. Do farszu możesz dodać jedną czerwoną lub żółtą świeżą paprykę. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także dodaj: po czubatej łyżeczce oregano, lubczyku, słodkiej papryki Wymieszaj, gotuj jeszcze chwilę. Na naleśniki nakładaj niewielką ilość farszu, posyp łyżką cheddara, zwiń w rulon. Możesz użyć tartego żółtego sera. Farsz możesz nakładać na sam środek naleśnika i zwijać, będzie łatwiej

Zasmakuj Kuchni
Schabowe pod ciepłą pierzynką 163

schabowe możemy podać na świąteczny obiad dla odmiany od tradycyjnych kotletów. Kotlety przykryte są pieczarkami z kolorową papryką w pysznym sosie meksykańskim. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek ·        1 papryka czerwona(...)solą. 3.    Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami. 4.    Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy. 5.    Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem. 6.    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy

Kulinarna Chwila
Sos z cukinii, papryki i cebuli (relish warzywny) 246

było wyjątkowo dużo – postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego(...)czasie odlewamy zgromadzony płyn, dodajemy paprykę, cukier, ocet i przyprawy. Całość mieszamy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Warzywa doprowadzamy do wrzenia, ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy przez ok. 1-1,5 godziny często mieszając. Większość płynu powinna odparować, a warzywa niemal zupełnie rozpaść się. Sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze ok. 15 minut (od zagotowania

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania