schab gotowany - 2387 przepisów (strona:118/160)

Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem 106

polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. W oryginale, prezentowanym przez Karola Okrasę (jednego z moich ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem polędwiczka wieprzowa 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu(...)kardamonem. Obłożyć pokrojonymi w cząstki jabłkami. Odstawić na 2 godziny. Następnie obsmażyć na złoty kolor i piec razem z jabłkami około 30 minut w 160 stopniach. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować do uzyskania gęstego syropu. Upieczoną polędwiczkę polać tą glazurą i wstawić na 5 minut

Pieguskowa Kuchnia
SOS BARBECUE 136

Dzisiaj przepis na SOS BARBECUE, idealny do mięs przeznaczonych do upieczenia lub grillowania np.: żeberek, udek, skrzydełek, filetów drobiowych, czy schabu.  Polecam przepis na sos barbecue i mam nadzieję, że Wam się spodoba :) -------------------------------------- Liczba porcji :  ok. 350ml Czas przygotowania : 25 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 duża cebula 2 łyżki masła 3/4 szklanki keczupu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu worcester(...)obieramy, miażdżymy - rozcieramy z solą. Krok 3. Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, dodajemy keczup, sos worcester, musztardę i cukier oraz miód. Sos doprawiamy solą i kilkoma kroplami sos chilli - gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gotowym sosem smarujemy mięso przeznaczone do upieczenia lub grillowania. Dobrze, jeżeli możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie

Moja Książka Kucharska
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 126

kostkę, zmiażdżone łodyg mięty, sól, pieprz biały 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Zakrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 45 minut.  Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam(...)dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, a następnie zmiażdżoną gałązkę mięty i całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje , stopniowo dodajemy zasmażkę , gotujemy, mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i świeżą miętę. Sos przelewamy na talerz

noteskulinarnyfiga
Łosoś teriyaki z fasolką 179

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab w sosie z marchewką i papryką 21

wykorzystania miałam mini marchewki, które mi słabo urosły na działce, dlatego wylądowały w sosie. Danie wyszło przepyszne! Polecam serdecznie! Składniki: 12 plastrów schabu 1 łyżka oleju 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku 1 spora marchewka lub 2 mniejsze - lub kilkanaście mini marcheweczek 2 kolorowe papryki sól, pieprz słodka mielona papryka liść laurowy ziele angielskie woda mąka do panierki 5 suszonych(...)mięso z powrotem. Zalać gorącą wodą tak, by było trochę ponad mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzybki. Całość dusić. 2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się mięsa, jeśli jest już półmiękkie. Jak mięso zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotować, aż papryka zmięknie. Doprawić całość do smaku.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka jarzynowa 78

Święta Bożego Narodzenia, a także w Wielkanoc. Z reguły robię od razu większą ilość i rozdaję w niewielkich słoikach tu i tam. Pasuje idealnie do wszelkiego pieczonego mięsiwa krojonego, schab bez sałatki jarzynowej jest dla mnie jakiś taki… niekompletny. I nigdy jarzynowa nie smakowała mi tak jak ta, którą zajadałam się będąc dzieckiem. Kminiłam i kminiłam i nie umiałam(...)mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 liście laurowe sól pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, chodzi o to, żeby nie przegotować warzyw, nie chcemy przecież żeby z sałatki zrobiła nam się papka dla niemowląt. Przed gotowaniem, dodajemy do wody liście laurowe

Kardamonovy
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 247

składników niż kasza palona) 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem, stłuc lekko tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano schab z obu stron. W międzyczasie w średnim garnuszku rozgrzewamy masło klarowane - około 1 łyżki i podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz pieczarki przekrojone na pół, a następnie(...)zaprawiamy mąką kukurydzianą. Mieszamy do powstania gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy z powrotem do sosu, chwilę dusimy. W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z tortellini i szynką 195

sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, Pieprz, sól do smaku Sałatka z tortellini i szynką Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Paprykę czerwoną i ogórka zielonego myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy, szynkę konserwową i ser żółty oraz(...)Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Smoothie z ananasem, bananem i pomarańczą Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Artykuł Sałatka z tortellini i szynką pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Wieprzowina po żołniersku 420

Składniki : 3-4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry boczku wędzonego koncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć(...)garnuszka w którym mamy ok. 3/4 szklanki wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia tak by sos się zagęścił, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i pieprzem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem. pomysł zaczerpnęłam z kolorowej broszurki wyd.Wojskowy Ośrodek

Proste Potrawy
Szynka domowa 48

aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia(...)nadać jej ładny „szynkowy” kształt. ? Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. ? Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. ? Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. ? Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. ? Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. ? Piec w temp

To co kocham
Zrazy schabowe w sosie po węgiersku 167

Schab w sosie po węgiersku. Zrazy schabowe w sosie po węgiersku Składniki: 600g schabu mąka do oprószenia kotletów sól i pieprz smalec lub olej do smażenia zrazów Sos węgierski do zrazów schabowych: 3-4 łyżki masła 1 duża, drobniutko posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki około 400ml wywaru z mięsa(...)ostrą papryką na połowie masła dla wydobycia silniejszego zabarwienia i smaku. Z reszty masła i mąki przygotować lekko zrumienioną zasmażkę, dodać przesmażony koncentrat, rozprowadzić wywarem, dodać tymianek i zagotować. Gotować na małym ogniu. Sos węgierski doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Krok 2. W tym czasie przygotować zrazy schabowe. Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien. Odciąć nadmiar tłuszczu

Moja Książka Kucharska
Szynka domowa 128

zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych(...)ładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. • Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć

To co kocham
Ciecierzyca w sosie pieczarkowym. 256

ciecierzycą w sosie pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć . Składniki: dla dwóch osób 500 g gotowej z puszki ciecierzycy 200 g pieczarek jedna cebula,średnia 4 cienkie kawałki schabu szparagi ,pęczek sól ,pieprz ,oliwa śmietana 18 % Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami i odstawić na 10 minut. Ciecierzycę odsączyć na sicie i odstawić . Cebulkę pokroić ,pieczarki obrać i pokroić w plastry(...)smaku .Do sosu wrzucamy ciecierzycę i podgrzewamy ją w sosie około 3 minuty , wkładamy też mięso . Szparagi ,jeśli są cienkie wkładamy do wrzącej wody na 5 minut pod przykryciem.Nie gotujemy!. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą,aby pozostały pięknie zielone.Smacznego

Ladylaura.
SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 123

mojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki(...)chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Podlać je sosem sojowym. Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną z mąką i gotować jeszcze ok 5 minut. (Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i czosnku

Kuchnia w opałach
Krokiety wigilijne 594

ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Na samym końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz sporą ilość pieprzu. Po około minucie wlej na patelnię bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia do momentu aż cały płyn wyparuje. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj naleśniki do krokietów według tego przepisu . W dolnej części naleśnika wyłóż porcję farszu. Boki naleśnika zagnij do wnętrza(...)zimno. Doskonale smakują solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Ciasteczka migdałowe Artykuł Krokiety wigilijne pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl

Proponowane wyszukiwania