 Prosta domowa pizza 251
Prosta domowa pizza 251Prosta domowa pizza. Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże
Słodkie okruszki Schabowy po indyjsku 870
Schabowy po indyjsku 870Kotlet schabowy po indyjsku to nieco lżejsza wersja tradycyjnego schabowego, którego dość często przygotowuję na obiad. Aromatyczna panierka na schabowym zrobiona jest z mąki ryżowej i
Kuchcik gotuje Karkówka z fasolką i puree 195
Karkówka z fasolką i puree 195Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 279
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 279rostbefu z kością i polędwicą wycina się pożądane steki, w których łączą się dwa bardzo cenne rodzaje mięsa wołowego: polędwica i mięsień najdłuższy grzbietu (w mięsie innych zwierząt nazywany schabem). Jeden to porterhouse z końca rostbefu z najszerszą częścią polędwicy. Drugi: t-bone wycinany bliżej przodu, z węższą częścią polędwicy z charakterystyczną kostką w kształcie litery t. Rostbef bez kości(...)kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną sałatą z winegretem lub gotowanymi na parze albo zapieczonymi warzywami. Na drugi dzień pieczeń świetnie nadaje się jako mięsny składnik gorących kanapek – zestawcie ją z grillowanym na oliwie pszennym pieczywem, sałatą i odrobiną rukoli, serkiem
Karo in the Kitchen Pasta alla norma – makaron z bakłażanem 127
Pasta alla norma – makaron z bakłażanem 127pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kilkanaście minut, do momentu aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty sos. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj do sosu bakłażana oraz drobno posiekaną bazylię. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, a tuż przed podaniem oprósz go delikatnie serem startym na tarce o małych oczkach. var stamp = parseInt(...)bakłażanem Makaron z masłem szałwiowym Makaron ryżowy z wieprzowiną Spaghetti aglio e olio Spaghetti napoli Wieprzowina na ostro Zobacz też najnowsze przepisy: Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Artykuł Pasta alla norma – makaron z bakłażanem pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pl Domowa wędlina ze słoika 315
Domowa wędlina ze słoika 315blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek(...)jego wyjęciem. Zamknięty słoik włożyć do większego rondelka. Mięso powinno sięgać do około 3/4 wysokości słoika i do takiej wysokości powinniśmy nalać w rondelku zimnej wody. Od momentu wrzenia gotujemy mięso 2 godziny. Wyłączamy gaz i zostawiamy słoik z mięsem do wystygnięcia w wodzie. Najlepiej po całkowitym wystudzeniu włożyć słoik do lodówki na kilka godzin. Smacznego Post Domowa wędlina
UgotujmyTo.pl Schab Hakuna Matata 181
Schab Hakuna Matata 181Schab Hakuna Matata Gdy znudziły się nam kotlety schabowe, możemy mięso przygotować trochę w inny sposób a mianowicie w pysznym warzywnym sosie. Składniki: · ½ kg schab · Cebula · 1 kg pieczarek · 2 papryki żółta, czerwona(...)nasion i pokrojoną w paseczki paprykę. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z koncentratem oraz ketchupem. 6. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier, czosnek oraz paprykę ostrą, chwilę gotujemy. 7. Sosem z warzywami polewamy mięso i pieczemy 40 minut w 180°C pod przykryciem. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwila Bitki wieprzowe duszone z warzywami 247
Bitki wieprzowe duszone z warzywami 247wieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew 2 cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu Przygotowanie Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Kotlety kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i obsmażmy z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kotlety przekładamy(...)wodą. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek, papryki, sól i pieprz. Miękkie kotlety wyjmujemy z rondla, a pozostały sos zalewamy pół szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki. Całość gotujemy, aż sos się zagęści, cały czas energicznie mieszając. Sosem polewamy bitki. Artykuł Bitki wieprzowe duszone z warzywami pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarne Sałatka Magdaleny – szybka, lekka i pyszna 217
Sałatka Magdaleny – szybka, lekka i pyszna 217Sałatka Magdaleny – szybka, lekka i pyszna Dziś polecam Wam przepis na szybką i pyszną sałatkę, którą wykonacie w kilka chwil. Taka sałatka będzie idealna na
Słodkie okruszki Schab w sosie pieczarkowym 97
Schab w sosie pieczarkowym 97sosie z pieczarkami robię rzadko, bo mąż nie lubi ani grzybów ani pieczarek, ale robię na obiad też to, na co ja mam ochotę 😁 Składniki: 1 kg schabu 1 duża cebula 200 g pieczarek 3-4 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty woda sól, pieprz mąka do oprószenia smalec lub olej do smażenia przyprawa do gyrosa(...)dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć jeszcze chwilę, po czym dodać wody tyle, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, suszone grzyby i gotować na małym ogniu. 3. Pod koniec duszenia wlać 1/4 szklanki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Ani Roladki w sosie żurawinowym 166
Roladki w sosie żurawinowym 166soczyste roladki w sosie z żurawiny, takie roladki mogą być podane na świąteczny obiedzie lub imprezie. 9 porcji 55 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg schabu · 2 ząbki czosnku · 420 g mozzarelli · 230 g żurawiny do mięsa(...)kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę. Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwila Zrazy w pysznym sosie musztardowym 138
Zrazy w pysznym sosie musztardowym 138Zrazy w pysznym sosie musztardowym Roladki ze schabu w aromatycznym, pieczarkowym sosie. Można podawać np. z kluskami śląskimi. Składniki: · 1 kg schabu · Sól · Pieprz · Olej do smażenia · Kilka plastrów boczku wędzonego(...)pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Do naczynia przekładamy musztardy. 8. Wlewamy sos sojowy oraz śmietanę, dokładnie mieszamy. 9. Łączy z grzybami, chwilę gotujemy. 10. Sosem wraz grzybami polewamy roladki
Kulinarna Chwila Rolada z piersi indyka w dwóch smakach - z pieczarkami bądź szpinakiem 260
Rolada z piersi indyka w dwóch smakach - z pieczarkami bądź szpinakiem 260Dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Wyłączamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na kotlecie posmarowanym również serkiem układamy liście szpinaku. Posypujemy serem żółtym oraz posiekaną wędlinką dojrzewającą (u mnie boski schab mojej Mamusi ). Zawijamy ścisło. W razie konieczności spinamy roladki wykałaczkami lub sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego(...)zdejmujemy przykrywkę. Następnie usuwamy ewentualne wykałaczki. Roladę kroimy najlepiej lekko przestygniętą wtedy wyjdą piękne plastry. Ja niestety zbyt szybko pokroiłam gorące roladki i trochę się rozpadły. Roladki podałam z gotowanymi ziemniaczkami oraz buraczkami. Mąż był poważnie zachwycony. Ja też uważam, że wyszło pysznie. Jemu bardziej podeszła roladki z pieczarką - mi ze szpinakiem. Dla każdego coś miłego. Mięska nie wysuszyłam mimo
Kuchnia po mojemu Sznycle wieprzowe po cesarsku 215
Sznycle wieprzowe po cesarsku 215bulionu -200 ml śmietanki kremówki -3 łyżki kwaśnej śmietany -2-3 łyżki marynowanych kaparów -skórka starta z 1 cytryny -sok z 1 cytryny -4 łyżki masła -sól, pieprz Przygotowanie Schab pokroić w cienkie plastry. Poprzyciskać młotkiem do tłuczenia kotletów lub ręką i nakłuwać delikatnie widelcem (nie rozbijać). Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Kotlety obtoczyć w mące(...)skórkę z cytryny. Wymieszać i zagotować. Dodać obie śmietany, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ciepłe sznycle podawać polane sosem i z ulubionymi dodatkami - np. kluseczkami, gotowanymi ziemniakami lub smażonymi talarkami. Smacznego
Zielona Kuchnia Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami 293
Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami 293kardamon cynamon 4 czerwone cebule 300 g śliwek węgierek 1/2 szklanki octu jabłkowego 1 plasterek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego olej rzepakowy do smażenia Plastry schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami, tj solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem. Olej rzepakowy dobrze rozgrzać na patelni i obsmażyć na rumiano mięso. Smażyć krótko, około 1 minuty z każdej strony(...)dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności można dolewać wodę, ale w efekcie końcowym powinna całkowicie odparować, pozostawiając gęsty sos cebulowo – śliwkowy. Mięso można podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cebula , imbir , sos sojowy , wieprzowina , śliwki
https:KKuchniaMniam Schab w sosie koperkowym 165
Schab w sosie koperkowym 165Składniki: ok. 0,5 kg schabu koperek 1 duża cebula 1 marchew liście laurowe ziele angielskie sól i pieprz mąka do zagęszczenia Wykonanie: Mięso pokroić w plasterki, natrzeć je solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h. Podsmażyć mięso z obu stron(...)patelni na której smażyliśmy mięso należy teraz podsmażyć cebulkę, którą użyliśmy do przełożenia mięsa. Dodajemy do cebulki trochę wody i jeszcze chwilkę podsmażamy często mieszając. Zawartość patelni dodajemy do gotującego się w rondelku mięsa. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz sporo posiekanego koperku. Dusimy pod przykryciem ok 20-30 minut na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy
The Sweet Damsel Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych 190
Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych 190panierce z płatków kukurydzianych. Niby nic wielkiego, ale naprawdę smaczne i fajnie chrupiące. A do przygotowania tych kotletów będziemy potrzebować całe mnóstwo rzeczy. Bo nie samym mięsem człowiek żyje :) schab płatki kukurydziane małe młode ziemniaki rzodkiewka pomidor sałata lodowa cukinia koperek zsiadłe mleko zwykłe mleko sól, pieprz Zacząć robić obiad musimy już z samego rana. Mianowicie tłuczemy nieco kotlety(...)nadejdzie już pora obiadu to miażdżymy (ale też nie za bardzo) rękami do miseczki płatki kukurydziane i obtaczamy w nich kotlety. I ciach na patelnię :) W tym samy czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, a na patelni dusimy cukinię. Talerz przyozdabiamy sałatą, resztę warzywek ładnie kroimy, wszystko układamy na talerzu i podajemy Madzi :) A do popicia zsiadłe mleko - prosto z podlubelskiej
Marder&Marder Manufacture