jest Ktoś na sali kto nie zna tej sałatki? Chyba nie znam nikogo takiego :) Króluje na spotkaniach ze znajomymi, czy szybkim obiedzie w domu :) Składniki: duża pierś z kurczaka mieszanka sałat (rzymska, masłowa, rukola) cebula (u mnie czerwona) 3 pomidory duża papryka czerwona puszka kukurydzy Przyprawa gyros 4 łyżki śmietany 12 % 2 ząbki czosnku cukier,sól, pieprz bazylia Przygotowanie
ChilliJemyJeżeli akurat macie za dużo piersi z kurczaka do sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki
ChilliJemyjuż zdążyliście zauważyć nie używam majonezu. Nie używam, bo nie lubię. Nie oznacza to, że nie robię mojego ukochanego sosu czosnkowego, który podawany może być do przekąsem, chipsów czy sałatek. Składniki: 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Śmietanę przelewamy do miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1). Czosnek
ChilliJemydość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa. Można ją jeść jako dodatek do obiadu, w sałatkach, czy np jako główny składnik placuszków, które znikną tak szybko, że nie zorientujemy się, że jeszcze byśmy ich posmakowali. Z racji tego, że nie mogłam zdecydować się na to, czy wolę kaszę jaglaną w wersji na słono, czy na słodko zrobiłam
ChilliJemyrukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki. Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego
ChilliJemyZawsze kiedy robię bruschettę z masłem ziołowym to cały dom przepełniony jest przyjemnym zapachem ziół prowansalskich. Delikatna w smaku, aromatyczna. Bardzo fajna do pochrupania, ale idealna również do sałatek. Spróbujcie sami :) Składniki: Kostka masła(z dużą zawartością tłuszczu) 3 łyżki ziół prowansalskich bagietki Przygotowanie: Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę
ChilliJemySłodka, przełamana smakiem kokosa i nutka chilli. Dla tych, którzy lubią kukurydze i kremy. Dla tych, którzy nie boja się używać kukurydzy jedynie do sałatek czy zapiekanek. I ten piękny złotawy kolor... Polecam :) Składniki: 3 puszki kukurydzy pół puszki mleczka kokosowego duża łyżka masła 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 2 łyzki kurkumy szczypta imbiru zmielonego łyżeczka papryki słodkiej duża łyżka
ChilliJemyOstatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt
ChilliJemyPaprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy do kebaba). Możemy jeść w ciepłej picie z zimnymi warzywami i ciepłym kurczakiem, lub wstawić
ChilliJemyPołączenie idealne Kto by pomyślał, że tak prosta sałatka może być tak wielkim afrodyzjakiem dla wielu podniebień. Delikatne smaki w aromatycznym towarzystwie świeżej bazylii sprawią, że stanie się idealną propozycją na lunch, czy dla gości. Caprese można podawać z pesto lub octem balsamicznym, ale ja zdecydowanie wolę delikatny smak dobrej oliwy ze świeżo zmielonym pieprzem oraz bazylią suszoną oraz świeżą
ChilliJemybardzo fajne produkty, które jak się okazuje można wykorzystać na wiele sposobów. Już Wam wielokrotnie wspominałam, że bardzo lubię placki. Postanowiłam więc wykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani
ChilliJemyroku, kiedy mamy ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego. Z racji ładnej pogody, która towarzyszyła nam przez kilka dni i która jak wierzę wróci super opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty. Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :) Składniki: Pół mango arbuz (ilość według uznania) 1/4 ananasa 10 truskawek kiwi 100ml jogurtu naturalnego garść listków mięty
ChilliJemymiękkości, to jest około 1,5 godziny. W trakcie duszenia najlepiej przewracać golonki, jeśli jednak gotujemy w szybkowarze, nie ma takie potrzeby. Podajemy gorące, najlepiej z musztardą i sałatką z gotowanych buraczków
Kuchenna KontrrewolucyaPodobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyalubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany
Kuchenna Kontrrewolucya