sałatki - 54110 przepisów (strona:2314/3608)

Pieczone filety z kurczaka w musztardzie i migdałach (bez glutenu) 402

posmaruj z obu stron musztardowym sosem, obtocz w siemieniowej panierce a na koniec posyp płatkami migdałów*. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami** i kolorową sałatką. * Płatki migdałów dość szybko się przypiekają, trzeba na nie uważać. Ja kurczaka piekłam przez większość czasu w dolnej części piekarnika, pod ziemniakami, dlatego się nie zarumieniły mocno. ** Jak przygotowuję ziemniaki

Corner With Recipes
Pieczone spring rolls ze szparagami 209

Chrupiące z zewnątrz, wilgotne pomidorki w środku, razem z ryżem tworzy ciekawe danie obiadowe. Przepis z tamtego roku, nie załapał się na tamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;)  Składniki (4 porcje): - pół pęczka szparagów zielonych - 100 g fety - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - 1 szklanka czarnych oliwek - 12 płatów papieru

Corner With Recipes
W poszukiwaniu ciekawych przepisów... #1 236

naciowy i marchewkę, pysznie, syto i mało pracy :) Do tego składniki, które większość ma w domu zawsze (o ile staramy się odżywiać zdrowo :) 5) Marchewka pieczona z imbirem i sałatka z rukolą, fetą i migdałami z Kwestii Smaku Na koniec danie, które idealnie nadaje się na lekką kolację, polecam

Corner With Recipes
W poszukiwaniu ciekawych przepisów... #2 216

siebie znalazłam :) 1) Jaglany sernik z malinami od MniuMniu wygląda idealnie, do tego składniki, które mam w zapasach, czekam tylko na jakąś specjalną okazję :) 2) Sałatka z rukoli z granatem i pomarańczą z Kwestii Smaku Wszystkie składniki miałam wczoraj pod ręką, szybko zrobiłam i muszę przyznać, że warto! 3) Wegański parmezan z migdałów od Jadłonomii idealny dla osób unikających nabiału

Corner With Recipes
Marynowana czerwona cebulka 257

Marynowana cebulka jest dodatkiem dość znanym. Najczęściej marynuje się niewielkie sztuki w całości. Ładnie wyglądają potem takie drobne kuleczki dorzucone do sałatek. Ja pokusiłam się o zamarynowanie czerwonej, posiekanej w półplasterki. Idealny dodatek do pieczonych mięs czy też grillowanych. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, warto jest więc zrobić kilka mniejszych słoiczków i mieć w razie potrzeby pod ręką. Dlaczego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z bobu i cukinii 215

sporo. Myślałam jakby  zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki: około 400 g ugotowanego bobu 1 średnia cukinia 2 jajka 1/2 dużego oscypka 1/2 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quinoa z pieczonymi warzywami 171

Pyszna sałatka z komosą ryżową. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z brokułem i olejem lnianym 166

oraz omega 6. Olej ten stanowi podstawę diety dr Budwig i zazwyczaj kojarzony jest z pastą z białego sera. Jednak jego zastosowanie może być bardzo różnorodne od dodatku do sałatek po koktajle właśnie. Więcej o oleju lnianym LenVitol możecie przeczytać tutaj . Imbir natomiast doda orzeźwiającego smaku oraz rozgrzeje nas w te mrozy:) Gorąco polecam!  Składniki na 2-3 koktajle

Moja Galeria Smaku
Quinoa z porem i ziołami 182

Prosta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik

Moja Galeria Smaku
Marynowany por z mozzarellą 169

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.   2. W rondelku wymieszać ocet

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowo-szpinakowy 138

Gotowi na nowe połączenia smaków? :) Co powiecie na szpinak z truskawkami? W sałatce takie połączenie się sprawdza, więc dlaczego by nie zrobić koktajlu ;) Eksperyment uważam za udany:) Składniki na 2-3 szklanki: 350 g truskawek 2 garście szpinaku 3/4 - 1 szklanka wody (można zastąpić kostkami lodu) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, szpinak umyć, osuszyć.Truskawki i szpinak przełożyć

Moja Galeria Smaku
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 170

Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych bułeczek: 225 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 450 g mąki pszennej 30 g roztopionego masła 1 jajko W letnim mleku wymieszać drożdże z cukrem oraz

Moja Galeria Smaku
Surówka z selera z orzechami włoskimi 173

tarce. Orzechy obrać i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. W  osobnym naczyniu wymieszać jogurt grecki, oliwę i musztardę. Doprawić solą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Przepis pochodzi z książki  "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską

Moja Galeria Smaku
Sałatka z rzodkiewek i pomarańczy 142

Lekka i orzeźwiająca sałatka w sam raz na ciepłe dni Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 duża pomarańcza 2 cebulki dymki 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz garść mięty Rzodkiewki i ogórka pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Dymkę posiekać. W miseczce wymieszać składniki na dressing: oliwę, ocet

Moja Galeria Smaku