bieżącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać sporo ziół prowansalskich (wsypuję prawie całe opakowanie), dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszać. Sałatkę przed podaniem lekko schłodzić. Jeżeli chodzi o mnie, to dodaję jeszcze mały pęczek pokrojonej zielonej pietruszki
In my kitchenFajna, ciekawa i bardzo dobra ta sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany
In my kitchenBardzo lubię bób, najlepiej ugotowany i jedzony prosto z talerza:) Tym razem jednak postanowiłam coś pokombinować i zrobiłam sałatkę. I wyszła całkiem, całkiem:) Warto spróbować tych smaków, polecam Wam:) Składniki: 600 g bobu; 300 g szynki gotowanej; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 1 czerwona cebula; 1 puszka kukurydzy; 2 małe słoiki marynowanych pieczarek; zielony koper; majonez; sól, pieprz; Wykonanie
In my kitchenZdjęcie jest fatalnej jakości, ale cóż... trzeba było je robić "w biegu":) Zresztą co tam fotka, jak sałatka pyszna i warta wypróbowania. Ja w każdym razie do tego przepisu wracam bardzo często:) Składniki układa się w salaterce kolejno warstwami, od dołu: 10 dkg ryżu ugotowanego na sypko; 1 duża cebula biała pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem; 4 jaja ugotowane
In my kitchennazwy, bo samo coś tam pokombinowałam, by coś zjeść na kolację i lodówkę przy okazji "sprzątnąć":) Sałatka okazała się fajna smakowo, ale następnym razem dodam do składników trochę szyneczki gotowanej. Polecam:) Przepraszam za jakość zdjęć, ale aparat fotograficzny mi wysiadł i czekam, aż dobra dusza mi go naprawi:) Składniki: 1 średni por; 5 plastrów ananasa z puszki; 100 g sera
In my kitchenkrotnie. Są doskonałe na zdrowe śniadania i desery, dla osób odchudzających się, czy chorych na cukrzycę. Można jeść je same – popijając dużą ilością wody, można posypywać nimi sałatki, można je zmielić i zagęszczać nimi sosy, można dodawać do jogurtów i owsianek, lecz najmodniejsze są teraz puddingi, które powstają po zmieszaniu nasion chia z mlekiem lub sokiem. Nasiona pęcznieją
Poezja smakujuż przypomniałam sobie o starej dobrej kaszy jęczmiennej na słono to i za zamachem postanowiłam jej spróbować w końcu na słodko ;) A tu kilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna kurczak
More food, love and dreamspaseczki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki,zdjąć osłonki. Wszystko razem wymieszać, dodać pistacje i winogrona. Jogurt wymieszać z sokiem z połówki cytryny,cukrem, solą , tymiankiem i pieprzem. Zalać sałatkę i wymieszać. Gotowa
O kuchni z uczuciemmózgu - jest bogate w minerały, witaminy, kwasy omega oraz lecytynę. Użyłam białego sezamu, ale jeśli posypiecie łososia czarnym, efekt będzie bardziej spektakularny, a smak intensywniejszy. Do tego polecam lekką sałatkę np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków. Składniki (4 porcje): 600 g filetu z łososia 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka
Powiedz dietom niecytryny można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki. Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek . Do tajine , gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakulinarny blog Futrzaka ) dręczył w Argentynie brak ogórków kiszonych, a jajek dostatek. - Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak Futrzak myślał, myślał i .... wymyślił i to całkiem smakowitą sałatkę Składniki (proporcje na 4 osoby) 8 jajek jeden duży ziemniak wielki pęczek szczypioru puszka serc palmowych *** (na warunki polskie tutaj trzeba wstawić ze 3 ogórki kiszone) jedno dojrzale avocado duuuzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkoro wczoraj był przepis na labneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labneh Kulki z sera jogurtowego mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski. Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata