sałatki - 53422 przepisów (strona:2324/3562)

Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem 205

gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany z ziemniaczkami i sałatką z buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie dowolnie. Królika myjemy i osuszamy. Usuwamy cały tłuszcz, również ze środka. Jeśli są w króliku podroby również je usuwamy. Czas na podział królika. Najpierw

Kolizje Smaków
Wegańska wersja granoli 187

dość duża porcja, która powinna wystarczyć na dłuższy czas (choć nie zawsze) – możesz wykorzystać ją do wypieków, świetnie smakuje jako chrupki dodatek do deserów oraz z jogurtem sojowym i sałatką owocową na śniadanie

Roślinna - blog wegański
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 198

uniwersalny chlebek, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A to dzięki temu, że w smaku nieco przypomina on chlebek kukurydziany, choć nie zawiera ani grama kukurydzy. Główną rolę gra tu siemię lniane, mimo że nie jest to składnik występujący tu w największej ilości

Roślinna - blog wegański
Roślinny zdrowy majonez 196

pora więc zabrać się za pyszne i roślinne wielkanocne potrawy. Na pierwszy rzut pójdzie majonez, który stanowi bazę do większości dań. Już wcześniej podawałam podobny przepis przy okazji makaronowej sałatki ze świeżymi pomidorami i awokado , ale na wszelki wypadek powtórzę go tutaj wraz ze zdjęciami. Ten majonez robi się błyskawicznie. Ma delikatną i kremową konsystencję, która doskonale komponuje się

Roślinna - blog wegański
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 230

sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia. Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką. Smacznego! English version Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese (4 servings) Ingredients: 1 onion, cut in eights 3 medium sweet potatos, peeled and cut into 2 cm dice

karmelowy
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 255

włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można  podawać z zielona sałatką

Zakamarki mojej kuchni
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 179

potrafi przygotować.  Fajnie. My też lubimy ryby, wręcz uwielbiamy. Fajnie, gdybyście przygotowali rybę według tego przepisu. Jest przepyszna! Do tego jeszcze  Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone  i sałatka, dla nas rewelacja! W wykonaniu nie jest to danie ani skomplikowane, ani czasochłonne. Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się jak to wszystko razem upiec skoro ziemniaki pieką się

Blondynka Gotuje
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 155

blogu. Tak przygotowaną gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled pork. Inspirowane przepisem ze wspomnianej akcji. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sos winegret (vinegrette). 243

winegret czyli vinaigrette swoje pochodzenia zawdzięcza kuchni francuskiej. Nazwa opisuje tradycyjny smak sosu: vin - winny , aigre - kwaśny, vinaigre - ocet. Sos ten to wspaniały dodatek do sałatek, nadaję im charakteru.  Składniki: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki białego octu winnego  1 płaska  łyżeczka cukru sól, pieprz łyżka zmieszanych suszonych ziół: bazylia, rozmaryn, estragon

Symfonia smakowa
7 powodów, dla których olej kokosowy jest... 193

temperaturze poniżej 25 stopni C ma konsystencję stałą, przypominającą masło. Nie zalecam stosowania regularnego, ale sporadycznie możecie go używać do smażenia naleśników, drobiu lub - najlepiej- na zimno do owsianki, sałatek, deserów.         Temat wpływu tłuszczów nasyconych na choroby układu krążenia wciąż podlega wielu dyskusjom. Obecnie istnieje coraz więcej badań podających w wątpliwość szkodliwość tłuszczów nasyconych

Powiedz dietom nie
Sałaty rzymska z serem sałatkowym 203

pieprz świeżo mielony  Wykonanie: Sałatę kroimy w grubsze kawałki, ser w kostkę, pomidory w ćwiartki oraz cebulę w pół księżyce, oliwki kroimy na trzy części. Wszystkie produkty na sałatkę układamy w misce warstwami posypując solą. Składniki na sos łączymy ze sobą polewamy sałatę krótko przed podaniem. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z camembertem, gruszką, winogronami, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 300

Miała być sałatka na jutro. Miała. Jak zrobiłam - tak postanowiłam od razu ją wciągnąć... Składniki: 2 garście liści różnych sałat 1 większa gruszka 1 krążek camemberta paręnaście winogron 6-8 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 8 łyżek wody sól, pieprz Liście porwać na talerzu. Wydrążyć i pokroić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piernik z powidłami i czekoladą 185

zasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka brokułowo-kalafiorowa 383

Ananasa odsączyć od zalewy i pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i chwilę moczyć. Wszystko wymieszać razem wraz z kukurydzą. Majonez wymieszać z jogurtem, cukrem, solą i dodać do sałatki Przed podaniem schłodzić

O kuchni z uczuciem
Mini-piadine 161

mąki pszennej /użyłam orkiszowej /+ do podsypania/ 5 łyżek oliwy z oliwek ok.120 ml  wody ½  łyżeczki sody oczyszczonej sól /do smaku oraz : twarożek, wędlina w plasterkach, zielona sałatka, pomidor itp. Wykonanie:  -Składniki na ciasto zagnieść. -Owinąć  w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów ,wyciąć  krążki

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania