twarde. 4. Kiedy sos lekko zgęstnieje, całość posypać świeżą kolendrą i wyłożyć do miseczek. 5. Podawać z bagietką ( genialnie smakuje maczana w sosie) lub z ryżem. U mnie dodatkowo sałatka z nektarynki, fety, świeżej mięty, chilli i kremu balsamicznego. Pycha! Smacznego
DefinicjaSmakujeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej smakuje z lekko przypieczonym chlebkiem, sałatką z pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata
DefinicjaSmakublendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego
DefinicjaSmakudojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić
DefinicjaSmakudość mocno, tak aby cukinie pomieściły go jak najwięcej. Nadziane cukinie przykrywamy kapeluszami i pieczemy jeszcze 30-35 min, aż będą miękkie, a farsz upieczony. Podawać z lekką sałatką i ulubionym sosem. Smacznego
DefinicjaSmakuzżelować 10 łyżek płynu (mleka roślinnego czy wody), tworząc pyszny pudding. Pudding to oczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :) SKŁADNIKI pudding 200ml mleka kokosowego 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek
DefinicjaSmakuCeviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba
DefinicjaSmakuokresie z przyjemnością jada chłodniki, czyli po prostu zimne zupy. Ja mam z nimi problem, czegoś mi w nich brakuje - ciepła prawdopodobnie. W upały jadam sałatki lub zupy owocowe, albo w ogóle rezygnuję z obiadu na rzecz miski owoców. Mniam! Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały wspólne przygotowanie chłodnika, i pomyślałam, że to będzie doskonała okazja do zmiany zdania. Najpierw zastanawiałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie bób? Ja bardzo, a najbardziej wysysając go bezpośrednio z łupinek. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić z niego danie obiadowe i przygotowałam sałatkę. Idealna jako dodatek do ryb, ale równie smaczna sama w sobie :) Zdradzicie swoje sposoby na to warzywo? SKŁADNIKI: 500 g bobu 5-6 młodych marchewek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła
Kuchnia w opałachtaki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku przeważnie do sałatek i zjadam zwykle sama. No chyba że dodam też coś mięsnego a mąż jest bardzo głodny, wtedy zje chociaż jednak nieco marudząc. I powiem Wam jeszcze tylko, że koniecznie musicie
Smaczna Pyzabywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Delikatna, w miarę prosta a zarazem bardzo wykwintna. Z podanych składników wychodzi porcja na ok.5-6 osób. Składniki: - dowolne, ulubione sałaty ( u nas lodowa, rukola i roszponka) - 8 świeżych
Smaczne ZdrowePyszna sałatka z jarmużem, który niedawno pojawił mi się mojej kuchni i już w niej pozostanie. To wspaniałe warzywo ma właściwości przeciwzapalne, antyrakowe, jest źródłem witamin C i K więc nic tylko go jeść...ja preferuje go w postaci surowej :) Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia " Składniki: 150 g jarmużu (waga bez łodygi) 1 jabłko 70 g płatków migdałowych Dresing
Delicious Titbitschoć małą lekturą. Gdy M jest w pracy przez te kilka godzin samotności jestem w stanie ogarnąć wszystkie te rzeczy, które normalnie zajęłyby mi o wiele więcej czasu ;) Sałatka wymyślona na szybko z tego co było akurat w lodówce. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i pomidorem. Szybka i łatwa w przygotowaniu. W sam raz na kolację :) Składniki: 4 jajka
My simple kitchenSałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego
Tradycyjna KuchniaBrokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Majonez wymieszać z musztardą, dodać posiekane jajka, ocet, szczypiorek i przyprawy do smaku. Rozłożyć sałatkę na półmisku, obłożyć różyczkami brokuł i polać sosem „remoulade
Tradycyjna Kuchnia