sałatki - 52922 przepisów (strona:2328/3529)

Sos z portobello 169

samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku

mojewypiekiinietylko
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 275

zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników, nie ma wspólnych sortowni ani przechowalni. Wiemy, że otrzymujemy dokładnie to, co otrzymalibyśmy

Bon Ton Italia
Kremowa zupa z kalarepy i szparagów 192

obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, mało, śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami

Czerwień i błękit
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 224

już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce kilka dni. Tu mała

Kulinarna Patilogia
Smaczny obiad za 5 zł 153

zezłocenia, następnie dodać miód i jabłka i dusić do czasu aż jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia.   Składniki sosu wymieszać. Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem.   Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa.   Wątróbkę podawać z ciepłym cebulowym dodatkiem, sałatą

Jadło i czytadło
Ciasto maślankowe 181

NATURO i otrzymacie  rabat 5% na całe zakupy. Ekologiczne suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy

Moje domowe kucharzenie
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 160

aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan 70 g drobnego bulguru 25 g rodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
10 pokarmów, które powodują że twoje zęby są żółte. Czyli jak mieć zawsze białe i lśniące zęby. 164

żółty kolor naszych zębów . Powodem jest powszechna przyspieszona produkcja sosu sojowego - zamiast naturalnej fermentacji, wykorzystuje się kwas solny, który uszkadza szkliwo naszych zębów. 6. Ocet balsamiczny świetnie wzbogaca smak sałatki. Niestety kombinacja koloru brązowego i używanych do jego produkcji kwasów rewelacyjnie wzbogaci potrawę jak i nasze białe   zęby , ale w plamy . 7. Sos pomidorowy jest smaczny

IzaGotuje
Sałatka z kuskusem 225

pamiętam kiedy ostatnio jadłam kuskus... Nie biorę się nawet za liczenie miesięcy :) Do tego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy 140

krem , dodać sól i pieprz do smaku. Szpryckę do dekoracji napełnić kremem żółtkowo - pasztetowy i nadziewać puste łódeczki z jajek . Wierzch posypać szczypiorkiem lub koperkiem . Podawać na młodej sałatce  . Pyszne , proste . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych , ekologicznych bez konserwantów , produktów  PRIMAVIKA   http://www.primavika.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Gravlax 254

miesiącu nie mogło zabraknąć na blogu. Jest to klasyczny przysmak skandynawski. Odpowiednio przyrządzonego, surowego łososia możemy wykorzystać tak samo jak jego "okopcony" odpowiednik. Nadaje się świetnie do sałatek lub kanapek. Znaną wariacją na jego temat jest dodanie do marynaty buraków. Zyskuje wtedy krwistą, intensywną barwę. Muszę przyznać, że przy okazji tego skandynawskiego miesiąca zakochałam się w przygotowywaniu mini kanapek. Cóż

W kuchni wieczorem
Galette ze szparagami i pieczarkami 160

bardzo rozumiem zamieszanie wokół szparagów. Są przepyszne na surowo (muszę kiedyś pokazać Wam sałatkę z surowych, zielonych szparagów), ale już bardzo łatwo je rozgotować. Grillowane. O tak, grillowane są bardzo dobre. I, dzisiejsze, zapiekane w tarcie. Ale… w porównaniu ze świeżą zieloną fasolką? Albo groszkiem? Albo moim zdecydowanie ukochanym

Gotuj z Blue Raven
Zupa warzywna z kiszonym kalafiorem 148

Próbowaliście już kiszonego kalafiora ? Jeśli nie, to polecam! Można z niego zrobić sałatkę , zupę lub po prostu schrupać z obiadem lub solo. Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową. Składniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 ziemniaki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn bulion lub wywar sól, pieprz siekany koperek ewentualnie liść

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta z woka w akompaniamencie kolorowych warzyw 131

Zaczyna się powoli sezon na świeże polskie warzywa. Według mnie jednym z niedocenianych warzyw tego okresu jest młoda kapusta. Najczęściej używamy jej do surówek i sałatek, a zapominamy, że można ją wykorzystać także jako główny składnik dania obiadowego. Dania z woka charakteryzują się tym, że smaży się na nich w bardzo wysokiej temperaturze i dość krótko, tak, żeby składniki zachowały

Milion Smaków
Przepiórka z jałowcem i sosną, smażona 110

smażyć aż się zrumienią ze wszystkich stron. Nogi z przepiórki przygotowałam według tego przepisu, natomiast piersi według przepisu przepiórka smażona. Podałam z topinamburem, cebulkami karmelizowanymi, pędami sosny oraz sałatką z liści lipy i kwiatów akacji.   zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania