kupować go już przyprawionego. Sami w prosty i szybki sposób możemy przygotować pyszne, aromatyczne octy wedle własnych upodobań, a następnie używać je do podkreślenia smaku wielu potraw (tj. sałatki, sosy, marynaty itp) Składniki: 1 pęczek świeżej bazylii 6 ząbków czosnku 750 ml octu (najlepiej spirytusowy, ale może być również winny) Wykonanie: Pęczek bazylii opłukać i otrząsnąć z wody. Włożyć
Tradycyjna Kuchniaoleju roślinnego WIŚNIOWY SOS BALSAMICO 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek 3 łyżki miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz, chili w proszku DO PODANIA: ugotowany ryż, kasza jaglana, sałatka z rukoli WYKONANIE POLĘDWICZKĘ myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, czarnym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Zostawiamy na blacie kuchennym na 1 godzinę do zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy
cool and mintyjesteś wielbicielem wędzonego łososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;) A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;) Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette
Czerwona PorzeczkaTakie miseczki wyglądają uroczo, prawda? Idealnie nadają się na różnego rodzaju imprezy, ale i nie tylko. Możecie je wypełnić ulubioną sałatką lub dowolnymi składnikami. Ja użyłam pasztetu i kilku warzyw. Połączenie proste, ale też bardzo smaczne. Pozostałości po wykrawaniu miseczek nie wyrzucajcie, bo nadają się na pyszne chipsy - klik . (12 sztuk) Miseczki: 2 placki tortilli Wypełnienie
Di gotujeMoim kolejnym przepisem na uzupełnienie spiżarki jest mało znany lecz bardzo pyszny kalafior kiszony. Przepis banalnie prosty, ponieważ kisimy jak ogórki. Jest to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy po prostu do chrupania, polecam. Składniki: 1 kalafior koper czosnek 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wykonanie: Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki, czosnek obrać. Do słoiczka
magiczna kuchnia Kasiminut. Garnek do pasteryzacji warto wyłożyć ściereczką. Po pasteryzacji można jeszcze słoiki obrócić do góry nogami. Tak przygotowane ogórki konserwowe po warszawsku są pyszne jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek i chrupane samodzielnie :) Post Ogórki konserwowe po warszawsku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniIdealnie pasuje do dań głównych, do mięsa czy ryb. Kolorowa i bardzo smaczna. Warto samemu ją przygotować- satysfakcja gwarantowana :) Zapraszam! Sałatka z cukinii kolorowa Składniki: 1 kg cukinii 1/2 kg kolorowej papryki 1/2 kg zielonych ogórków 5 średniej wielkości cebuli 1 marchewka 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki oliwa zalewa: 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki
Tagebuch po polskusię śniadaniownia z piekarnią, na górze zjecie lunch i napijecie się drinka. Tym razem zdecydowałam się na jajka po benedyktyńsku + własna brioche, szynka, świeży szpinak, sos holenderski i mała sałatka. Było pysznie ! Monsieur Armand Najlepsze makaroniki znajdziecie właśnie tu. Miejsce znajduje się przy Władysława IV 23/30. Makaroniki robione są przez Francuza, co jest gwarancją smaku i jakości. Nigdy nie jadłam
Moja pasja smakuSałatka zrobiona w ekspresowym tempie przez moją córkę..i z dostępnych w lodówce składników. 1 puszka kukurydzy słoiczek papryki konserwowej 10-15 dkg polędwicy drobiowej kawałek kapusty pekińskiej ogórek zielony pomidor ogorek korniszon sól, pieprz koperek majonez Kukurydzę odcedzić z zalewy.Kapustę poszatkować, pozostałe warzywa pokroić.Wszystkie składniki połączyć doprawić.Wymieszać z majonezem
Moje domowe kucharzenieprzepięknych talerzach i ceramice. Ach... jakby tak mieć choć część jego kolekcji w domu :-). Wspólnie z innymi blogerami kulinarnymi i nie tylko, przygotowaliśmy cztery pyszne dania: lekką sałatkę dzikim ryżem, szpinakiem i kozim serem pieczonego jesiotra podanego na dzikim ryżu z grejpfrutem i pistacjami steaki z jaśminowym ryżem i sosem z kurek zapiekankę z kurczaka i warzyw
Kulinarne przygody GatityPapryka to warzywo najczęściej kojarzone z przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe. Chętnie zjemy je szczególnie w upalne dni. Składniki: 4 papryki pomidorowe, 25 dag żółtego sera, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 300 g mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lekko przerośniętych ogórków Składniki 3,5 kg ogórków 70 dkg marchewki 70 dkg cebuli 70 dkg papryki czerwonej zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 … Czytaj dalej Sałatka wielowarzywna na occie
czarrna od kuchniwtedy mnie to nie zachwycało jakoś szczególnie. Nie oszukujmy się: jesteśmy wzrokowcami i najpierw jedzą nasze oczy. A tempura, no cóż...wygląda na pewno mniej apetycznie niż np. kolorowe sałatki. Poszukując bardziej szczegółowej wiedzy na temat tempury zauważyłam jedno: niektórzy mianem tempura określają sposób przygotowania (czyli smażenie w cieście), inni nazywają tak samo ciasto lub gotowy produkt. W każdym
Codzienna kuchnia niecodziennaPostanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1 pierś z kurczaka, jogurt typu greckiego, przyprawa do kurczaka, sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, 1 ząbek
słodki bratek