Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćdziadków cukinie obrodziły nadzwyczajnie. Stała się stałym bywalcem na naszych stołach. Z cukinii było wszystko! Cukinia pieczona, cukinia w zapiekance, w leczo, panierowana w bułce, faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, dżem.. No właśnie, dżem. Delikatny, słodki, z delikatnym posmakiem cytryny. Jeśli nie macie pomysłu na cukinię, a zostało Wam jej jeszcze trochę ( jak u mnie...wciąż
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki smak. Z czasem pojawiały się odmiany
Kuchnia w Słońcu Skąpanamomentu dodaję ją do wszystkiego :) Kolejnym ulubieńcem jest kasza bulgur. Kupiłam ją po poleceniu mojej przyjaciółki i bardzo mi zasmakowała. Jak na razie próbuję wykorzystać ją w różnych sałatkach i świetnie się w takiej roli sprawdza :) Myślę, że na dłużej ze mną zostanie. Następnym produktem, którym chciałabym się z Wami podzielić jest
wegujemyogródku kątem posadzonych kilka krzaczków i nie macie co zrobić z nadmiarem owoców, to to rozwiązanie jest naprawdę godne uwagi. Pomidorki takie można ponownie przetwarzać, wykorzystywać do pieczenia, do sałatek czy surówek. Co dajemy do słoika? Możemy dać w zasadzie wszystko to, co dajemy do ogórków. Składniki na 4 średniej wielkości słoiki: 1,5 kg pomidorów koktajlowych. 1 litr wody
Poezja Smaków - blog kulinarnykażdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie czulą. Jaka jest ich kuchnia? Jest podzielona na przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery, ale rytm jedzeniu wyznaczają scenki, krótkie eseje, wspomnienia. Smaki są dyktowane przez wspomnienia. Z wakacji w krajach śródziemnomorskich, z Giżycka skąd pochodzi Maria, z Włoch, gdzie Janusz jeździł
Ugotowane pozamiataneAromatyczna i słodka papryka w zalewie octowej. Krucha, jędrna i odrobinę chrupiąca. Może być świetną przekąską podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs. Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają
cool and mintyNiedawno zrobiłam spora ilość pomidorów suszonych ( przepis tutaj ), dzięki czemu mogłam wreszcie cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach czy tofucznicy. Ta wegańska wersja jajecznicy jest u mnie obowiązkową pozycją śniadaniową w każdy weekend. Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną tofucznice z suszonymi pomidorami. Uważam, że gwarancją pysznej tofucznicy jest dodanie dużej ilości cebuli, soli czarnej
wegujemyPaczka tortellini, trochę różnych dodatków i mamy gotową i smaczną sałatkę. No oczywiście troszkę czasu potrzeba ale nie za dużo, bo jednak trzeba ugotować to i owo, pokroić co nieco. No i jeszcze poczekać aż smaki się przegryzą, ale warto czekać. Potem tylko wyjmujemy miskę z lodówki i zajadamy sałateczkę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSzybka i bardzo zróżnicowana smakowo sałatka, która pasuje do dań obiadowych ale tez można ją potraktować jako osobne danie. Lekko ostra cykoria, chrupiące jabłka i granat, który daje charakterystyczną nutę smakową. Wszystko to skropione sosem miodowo-musztardowym - jedynym z moich ulubionych o tej porze roku
Milion Smakówpyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki. Do ich zrobienia możecie użyć jednego rodzaju grzybów, albo mieszanki. Doskonale sprawdzą się tu i kurki
Mieszam w Garnkumacie jakieś swoje sprawdzone przepisy na smaczne przystawki z jajek. Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi przepisami. Na blogu znajdziecie także inne pomysły na potrawy Wielkanocne - babka Wielkanocna , sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem , żurek Wielkanocny . Post Jajka faszerowane szynką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!skórki i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jabłka i cebulę. Dodać ocet, cukier, musztardę, sól i wymieszać. Odstawić na około godzinę. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia
Kulinarne przemysleniaMożna je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów
potrawyregionalneBlendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 5 Podajemy z grzankami. Porady Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej. Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek . *Wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Zupa krem z mrożonego groszku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii