dzisiejszy obiad proponuję pyszne wołowe kuleczki na ostro. Świetnie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Zachęcam również do przygotowania sałatki z papryczkami chili i zielonym ogórkiem, która będzie zdrowym, kolorowym dodatkiem do klopsików. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaDziś propozycja na zdrowe śniadanie - sałatka z mozzarellą. Można ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły albo podać na niedzielne śniadanie. Przygotowanie jest naprawdę proste, nie będziecie też potrzebować tony składników. Zaczynamy ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaDziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki tabbouleh , którą bardzo często zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele
Ostra na SłodkoSzybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym. Polecam! Składniki: 250g makaronu ryżowego 200g szynki 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mały ogórek wężowy lub 1/2 dużego 1/2 pęczka szczypiorku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka pokroic w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę dokładnie odsączyć. Wszystkie
kuchnia doskiCukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała alternatywa, na chociażby częściowe zagospodarowanie niezmierzonych kabaczkowych ilości. Ma bardzo wyrazisty, słodko - ostry smak i jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć
Jadło i czytadłoPyszna sałatka z tuńczykiem którego uwielbiam do tego fasola,papryka ,kukurydza,ogórki ... pycha-polecam! Składniki: puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej tuszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym-jak wolicie) czerwona lub zielona papryka średnia czerwona cebulka 3 ogórki kiszone(dla wyraźniejszego smaku można zamienić je na korniszony) 3-4 majonez 2 łyżki ketchupu słodka i ostra papryka mielona sól
Swojskie jedzonkoFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka
Apetyczna babeczkaskładniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól
Domowy Smak JedzeniaGrzanki są idealnym dodatkiem do zup kremów i sałatek. Czosnkowe grzanki z oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu. Składniki: kilka kromek pieczywa (chleba lub bułek) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Ilość grzanek powinna być taka, aby na patelni leżały jedną warstwą. Oliwę mieszamy
Smak mojego domuburaczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane do śląskiego obiadu. Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami , z rukolą i np. serem pleśniowym. Buraczki tarte do obiadu Składniki: 1 kg podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą
Moja smaczna kuchniaWcześniej bawiłam się z cukinią ( klik ) i pomyślałam, że zrobię coś podobnego. I to była dobra decyzja! Dynia znikała prosto ze słoika, choć świetnie komponuje się też w różnych sałatkach i deserach! Polecam! 1,5 kg dyni 1,5 l wody 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka miodu po kilka kropel ekstraktu
Di gotujedużych oczkach na tarce, Dodajemy sól , pieprz,majonez i koperek drobno posiekany. Mieszamy wszytko razem z mięsem z kraba bardzo delikatnie Faszerujemy nasz korpus kraba naszą zdrową sałatką Smacznego
Viola cooks with passionViolaPassion W moich stronach mówi się na sałatkę warzywna "Kaczy-żer" Jak już zauważyliście lubię eksperymentować,ale również jestem tradycjonalistka. I nie które potrawy zostawiam nietknięte. To jest jedna z nich ! Która broni się smakiem bez naszej "nowoczesnej" ingerencji. Składniki : 1 puszka groszku konserwowanego 1 puszka konserwowa 3 większe ziemniaki 4-5 sztuk marchwi 5-7 jajek
Viola cooks with passionDorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do miseczki i posypujemy tartym serem. Można dodać pomidory jako sałatkę. Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa. Polecam także zamiast koncentratu użyć jednego z gotowych sosów słoikowych do spaghetti lub słodko-kwaśnych. Koszt:5zł
Tanie przepisy studenckietrochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek. Swoją przygotowałam bazując na przepisie z kilkudziesięcioletniej „Kuchni polskiej”. W ramach eksperymentu jeden słoik został już komisyjnie skonsumowany. Fasolka, przynajmniej dla mnie, jest idealnie miękka, ale nie za miękka
Kuchenne zapiski Edyty