minut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa. Mięso kroimy na plastry i gotowe. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno jako dodatek do sałatek lub w kanapce
Emskie SmakiBigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez
Codzienna kuchnia niecodziennazdecydowanie moje ulubione pszenne pieczywo. Te pszenne placki świetnie nadają się do serwowania w formie wrapów lub jako dodatek do takich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka . Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy ( tortilla z dodatkami w środku), a ta wytknęła
BlendmanKliknij po przepis. 28. Ostry sos - Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy - Kliknij po przepis. Jeszcze mam dla Was playlistę z 43 pomysłami na smaczne sałatki
W kuchni u MonikiDzisiaj polecam pyszne danie rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek
Wyprawy kulinarneDODATKOWO : 100 g masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich 100 g sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Mariolikolację w sam raz. Niby takie nic, ale ta sałatka jest lekka i pełna witamin. Samo zdrowie! :) Jedna jest z dymką - to moja. Druga jest bez dymki - to mojej córki :) Składniki: 1/4 kalafiora 1/4 brokuła 1 dymka 6 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Kalafior i brokuł gotujemy i dzielimy na mniejsze kawałki Jajka
Szczęśliwa kuchniapamiętam kiedy ostatnio jadłam kuskus... Nie biorę się nawet za liczenie miesięcy :) Do tego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się
Szczęśliwa kuchniaRzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :) Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :) Sporo czasu zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku
Szczęśliwa kuchniaFormujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy po ok. 7-10 minut z jednej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym Podajemy z sałatką lub surówką Smacznego
Szczęśliwa kuchniasię pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego
Szczęśliwa kuchniaprzez ich nieznajomość, a trochę może również przez cenę niektórych z nich (za wysoka). Ale przestałam na to patrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena. Ta sałatka to... może nie miód "w gębie" :) bo nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się
Szczęśliwa kuchniaSałatka szybka do przygotowania, a smaczna i pożywna. Składniki: 1 kalafior (może być mrożony) 5 jajek 1 puszka groszku konserwowego 20 dag sera żółtego ogórki konserwowe (dałam cały słoik) pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę. Groszek odcedzić od zalewy i dodać do ogórków i sera. Ostudzonego kalafiora
talerz przyjemnościbardziej upieczony jest cudownie słodki. Jestem wielką fanką pieczonego buraka. Obrany i potraktowany tylko solą, zawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania
ladykitchenwinne? Ich odmian jest tak wiele, że każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny
mojewypiekiinietylko