dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować! Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka 1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku z cytryny
Kuchnia Elliebardzo atrakcyjnym składnikiem wielu potraw, nadają im bowiem niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do najbardziej popularnych należą oliwy ziołowe : - z rozmarynem (używana do aromatyzowania mięs i ryb, ale też do sałatek) - z liściem laurowym i zielem angielskim (używana przeważnie do mięs) - z jałowcem (używana do mięs) - z majerankiem (używana do mięs, do marynowania
Menu Zdrowiasłoik, gdyż marynata będzie spływać na dno. Po tym czasie smażymy tofu na niewielkiej ilości oleju. To wspaniały pomysł na obiad z dodatkiem pomidorowego sosu lub jako składnik sałatki. Życzę smacznego! :) Przepis zaczerpnięty ze strony www.pelnalodowka.pl
Czerwona PorzeczkaKilka dni temu objadaliśmy się pączkami wiec teraz pora na coś zdrowego co da nam dużo energii na cały dzień. Sałatka z kurczakiem może być śniadaniem, obiadem lub kolacją, świetnie się też sprawdzi jako danie na wynos do pracy czy do szkoły. Składniki: - 1 opakowanie jarmużu, ok.12-15 dag - 2 filety z piersi kurczaka - suszone pomidory w oliwie, 10-15 sztuk
Apetyczna babeczkaoliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Cząber 1/3 szklanki słodkiego wina 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku
VioletoweKucharzeniepiekarnika aż do wystygnięcia. Z płynu, który zostanie po pieczeniu możemy zrobić sos, wystarczy zredukować ilość wody, w razie potrzeby zmiksować. Jeśli chcemy schabik skonsumować w formie wędliny, do sałatki lub kanapki- najlepiej jeśli cierpliwie poczekamy z konsumpcją do rana, niech dobrze wystygnie i schłodzi się przez noc w lodówce. Mięsko jest soczyste, dobrze doprawione. Polecam
Pichceniomaniaperliczka sól pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi 1/4 pomarańczy rękaw do pieczenia ziemniaki marchewka z groszkiem lub inna sałatka Perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, solą, pieprzem ziołowym, posypujemy hyzopem i czosnkiem niedźwiedzim po czym i skrapiamy sokiem z pomarańczy i umieszczamy w rękawie do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik ustawiamy na temp
Gotowanie jest łatweJeśli zaglądacie na mój blog już jakiś czas to wiecie doskonale, że ze słodyczy najbardziej lubię sałatkę ;) ale nawet ja mam czasami ochotę na jakiś deser. Jest tylko jeden warunek - musi być zdrowy! Dlatego raczej nie znajdziecie tu białego cukru, niezdrowych tłuszczy, a już na pewno białej mąki, która ze względu na celiakię jest dla mnie zupełnie zakazana
Quinoa Raz!kurczakiem , krewetkami i makaronem ryżowym. Babcia zadowolona, bo znikało z talerza w szybkim tempie. Smakowało! Może i Wy skusicie się na taki obiad bez pszenicy i glutenu. Polecam również sałatkę z krewetkami , którą znajdziecie na moim blogu. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g krewetek 200 g makaronu ryżowego 1 duża cebula 180 g tofu 1 ząbek czosnku
O kuchni z uczuciemugotować, polać masłem i bułką tartą lub sosem, np. beszamelowym. Można skorzonerę usmażyć w cieście naleśnikowym lub podać na słodko z miodem. Wykorzystuje się też ją w surówkach i sałatkach. Jak przygotować czarny korzeń? Najpierw trzeba go obrać ze skórki (najlepiej w rękawiczkach, może barwić dłonie). Ja tego nie zrobiłam i warzywo było gorzkie. Po przekrojeniu skorzonera wydziela sok mleczny
Qlinarnie i Qlinarniedalszej kolejności pokrojone śledzie posypujemy czerwoną cebulą smarujemy sosem. Następnie pokrojoną marchewkę smarujemy sosem na marchewkę czerwoną fasolę również smarujemy sosem, następnie kukurydzę i posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypujemy z tarty żółty ser i dekorujemy. Smacznego
kgwjanczewocukru 1 łyżeczka soli 25 gramów świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżki oliwy 300ml letniej wody 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy do sałatki greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi 2 garście zielonych oliwek [ok 50g] - pokroić w plasterki sezam naturlany - do obsypania przed pieczeniem 1 żółtko - wymieszane z 1 łyżką wody; do posmarowania przed
Grunt to przepis!Nasionka komosy mają bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i sporo białka oraz dużo witamin, warto ja zajadać. Polecam wersję z paluszkami krabowymi, jest pyszna. Po wczorajszym tłustym czwartku będzie znakomita. Sałatka z komosy ryżowej, paluszków krabowych i papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMacie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :) Ilość porcji: 12 muffinek Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia Składniki: Na muffinki: ¾ szklanki mąki gryczanej* ½ szklanki ksylitolu ½ szklanki puree z dyni** 50 ml oleju rzepakowego
Kolizje Smakówmasala, idealny, kruchy o wyraźnym smaku. Robi się go bardzo szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patki