chwilę. Potem wyjmuję ostrożnie łyżką jeszcze ciepły, zanurzam na chwilę w zimnej wodzie, wyjmuję, wykrawam resztę po szypułce i obieram pomidora delikatnie ze skórki. Tak obrane pomidory używam do sałatek, pizzy, sosów czy zapiekanek. Takie potrzebne były mi do pieczonego szczupaka . Bardzo proszę o podpowiedź, co to za ozdobna roślina. Rośnie od zeszłego roku w moim ogrodzie i nie znam
Proste Potrawychimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem
Quinoa Raz!chorobach krążenia, nerek jak także układu trawiennego. Kalafior zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem od 8 do 10 min. Można go również jadać jako surówkę w postaci sałatki - na surowo
Mój pomysł nażołądku. Potrzebujemy również dodatkowego zastrzyku energii .W niedzielę mamy ten extra czas, że możemy się trochę porozpieszczać. Głodny w niedzielę od samego rana? Ja sobie radzę albo sałatką owocową, albo jogurtem...albo płatkami jaglanymi. Przyrządzicie je błyskawicznie, dodatki zależą od waszych upodobań. Jedno jest pewne takie śniadanie jest nie tylko miłe dla oka w ponura pogodę , ale również bardzo zdrowe
Z Kuchni Do KuchniSałatkę jarzynową każdy zna, ale w każdym domu robi się troszkę inaczej, u mnie zawsze dodaje się kawałek jabłka oraz ogórki w zalewie curry, które dodają całego "smaczku" SKŁADNIKI 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka ka kawałek selera 5 jajek 1 małe jabłko 5 ogórków kiszonych 3 ogórki curry 1 cebula groszek konserwowy majonez kielecki sól, pieprz WYKONANIE
słodki bratekmnie, są to najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:) Ogórki wg tego przepisu są twarde, kwaśne i nie za słone. Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej. Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4,25 l: 1 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków) 1/2 dużej główki czosnku
Codziennik Kuchennykolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny. Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych. Składniki: 3/4 szklanki malin ocet jabłkowy lub ocet z białego wina - octu użyć tyle, aby zakrył maliny i wypełnił słoik 1 płaska łyżka cukru słoik o pojemności
Codziennik Kuchennybarbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie
Codziennik Kuchennybułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych stron świata. Rozdział V - Potrawy z chebem i do chleba , znajdziecie w nim pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem. Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej Sobotniej Piekarni upiekę chleb żytni na zakwasie, jeszcze nie zdecydowałam, który skoro jest tu tyle
Codziennik KuchennyPyszna i prosta przekąska na kolacje. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i idealnie sprawdzi się na imprezie czy przyjęciu. Można podać je razem z sałatką. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 1op. serka chrzanowego 100 g łososia wędzonego pęczek
Kuchnia MagdaLenyciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską i polską, z intrygującymi azjatyckimi smaczkami, co świetnie odzwierciedla wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki caprese. Mozzarella di bufala została podana w japońskim stylu w panierce panko na galaretce z pomidorów, delikatnej niczym mus. Sam sposób podania sera oceniam bardzo na plus. Przyjemnie się rozpływał
Food Squareslices and that’s it – cover everything with the top of the bread and start get yourself dirty while eating. Burgery można jeść same albo z jakąś sałatką, u mnie, na zdjęciach była arbuzowa – połączenie tych smaków było bardzo udane! :) You can eat the burgers solo or with a some kind of salad
Martyna Cookspięć malutkich, no i zlitowałam się...Postanowiłam jeszcze zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą. Sałatka z tartą cukinią i papryką Składniki: -3 duże cukinie -papryka żółta -papryka czerwona -główka czosnku Zalewa: -na 4 szklanki przegotowanej wody 1/2 szklanki octu 10%, 1/2 cukru, 1 łyżka soli Cukinię
Kulinarne przemysleniazadanie konkursowe: Jaki jest Wasz sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności ? Chciałabym, aby odpowiedzią był Wasz autorski przepis na jakieś zdrowe danie. Może to być napój, deser, sałatka czy danie główne - to już zależy od Was:) Zdjęcie Waszego autorstwa będzie mile widziane, jednak nie jest wymagane. Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest polubienie profilu na FB sponsora konkursu, który
Z miłości do słodkościmarchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej
Monia miesza i gotuje