sałatki z papryka - 4500 przepisów (strona:204/300)

Sałatka grecka 150

Bardzo popularna w Polsce sałatka grecka. Grecka głównie za sprawą oliwek i fety, a także sosu na bazie oliwy. Bardzo kolorowa, a zimą to prawdziwa bomba witaminowa. Myślę, że każdy kiedyś ją degustował i nie trzeba namawiać do jej wykonania, bo smak jest znany i lubiany. Składniki: • 1 mała(...)sałata lodowa • 1 długi ogórek zielony • ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i pomarańczowej • 1 czerwona cebula • 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek • 100 g sera feta Sos • 1/4 szklanki oliwy • 1/4 szklanki wody • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Sałatę pokroić na drobne kawałki. • Pomidorki przekroić

To co kocham
Sałatka meksykańska 151

Sałatka jest dość delikatna ale wyrazista w smaku. Lekko słodka, lekko słona, lekko kwaśna, lekko mięsna i serowa. A z podanej porcji wychodzą dwie spore salaterki. W sam raz na imprezę rodzinną. Polecam :-) Składniki: 200 g ryżu parabolicznego lub 200 g makaronu ryżowego  puszka słodkiej kukurydzy puszka ananasa w zalewie puszka białej fasoli puszka czarnej fasoli nieduży słoiczek papryki

Poezja Smaków - blog kulinarny
KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 128

Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno dzięki czemu można zapakować ją do "lunchboxu" i zabrać na piknik lub do pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje KASZA 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu lub wody 5 suszonych pomidorków w oleju / drobno pokrojonych 1 bakłażan 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

cool and minty
MUSZELKI Z ŁOSOSIEM 138

RAFEX szczypiorek koperek  sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i wystudzić. Do miski przełożyć ser, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojone oliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt.  Przyprawić pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną pastą nadziewamy muszle. Na wierzch kładziemy zrolowanego łososia. Ozdabiamy koperkiem. Do przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX(...)pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie.  Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek.   SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Lunchbox #4 - bezglutenowy makaron z pomidorami i oliwkami 144

papryki sól, pieprz 1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu 2. Do odcedzonego i zimnego makaronu dodaj pokrojone w niewielkie kawałki pomidory i oliwki.  3. Dodaj surowy szpinak. Możesz odciąć twarde łodygi, jeśli nie używasz młodych liści. 3. Zrób sos - w małym słoiczku lub w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4. Polej sałatkę

Powiedz dietom nie
Marynowany kurczak z grilla 108

papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie 2-3 razy męso obrócić w marynacie. Piec na grillu ok 35 min podawać z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniaczkami i sałatką

Gotowanie jest łatwe
Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy 185

sałatek lub chutneyów. Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Zalać je wodą do wysokości szyjek. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiki i ustawić je na chwilę do góry dnami - pozwoli to na wymieszanie się ewentualnie nie rozpuszczonego cukru. Odwrócić słoiki i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnej szafce. -------------- Podobne: Papryka konserwowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z pieczonymi ziemniaczkami 173

papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na blachę przykryta papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy). Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków i posypujemy przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z  każdej strony. Podajemy z sosami,sałatkami

ChilliJemy
Bób "po bretońsku" 273

sałatki, a większość bobu wykorzystałam do gęstej zupy a' la fasolka po bretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka majeranek

Czerwień i błękit
Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem 312

sałatka makaronowa z dodatkiem pomidorów. Dodałam trzy rodzaje pomidorów - świeże małe pomidorki, suszone w oleju i suszone granulowane. składniki: 250 g makaronu, u mnie kokardki Czanieckie 500 g piersi z kurczaka 250 g pomidorków cherry 100 g sera sałatkowego a`la feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią olej do smażenia słodka papryka czosnek

Monia miesza i gotuje
Gyros 384

sałatkę jest pewnie tyle co osób, które ją przyrządzają. Ja po wielu modyfikacjach postanowiłam stworzyć własną, znakomitą wersję. Myślę, że i Wam przypadnie do gustu.Składniki: 400 gram piersi z kurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku pół puszki kukurydzy 10 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona

Mango Papaja
SURÓWKA Z PAPRYKI I PORA 184

  Surówki w tym okresie są najlepsze ponieważ wspomagają nas system immunologiczny czyli odpornościowy.Dlatego starajmy się ich jadać jak najwięcej i w dużych ilościach.W

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 215

Składniki  1 kg mielonej wołowiny   1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kalafior faszerowany mięsem 203

sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej (do usmażenia cebuli) - 3 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - pieprz czarny - słodka papryka

mojewypiekiinietylko
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 179

sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym „sezonem grillowym”. Oto przykładowy przepis: Składniki: około 500 g filetu z kurczaka (najlepiej zagrodowego), 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania