sałatki z papryka - 4500 przepisów (strona:197/300)

Coleslaw 388

frytek, "grilla". Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, bo jej składniki są dostępne przez cały rok. Sekretem tej surówki są bardzo drobno posiekane warzywa. Istnieje wiele różnych przepisów na sałatkę (surówkę) coleslaw. Najprostsza wersja składa się wyłącznie z szatkowanej, gniecionej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się(...)też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw?Składniki:1/2 główki białej kapusty1 marchew1 cebula2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardysok

Smakowity Blog Kulinarny
Ekspresowa pizza na tortillach 226

placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem(...)dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
81 pomysłów na ciepłe kolacje 447

kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe(...)brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej

Moja smaczna kuchnia
Kotleciki z dorsza w wersji fit 197

tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz(...)danie wydaje się niekompletne. Do kotlecików z dorszem pasują różne rodzaje ziół – świeża lub suszona bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Zawsze warto eksperymentować z przyprawami: kurkumą, curry, pieprzem, słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru. Jeżeli to dla Ciebie postawa, możesz zdecydować się na klasyczna panierkę z bułki tartej

Tradycyjna Kuchnia
Jajko w bułce z niespodzianką. 252

Jajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko

Kuchnia Łukasza
Sos salsa. 246

Sos salsa, idealny do nachos, ryby i dań mięsnych. Bardzo pikantny i smaczny, także można powiedzieć, że jest to sos dietetyczny, bo składa się głownie z

Kuchnia Łukasza
“Sceny kuchenne” – recenzja 131

każdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie czulą.   Jaka jest ich kuchnia? Jest podzielona na przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery, ale rytm jedzeniu wyznaczają scenki, krótkie eseje, wspomnienia. Smaki są dyktowane przez wspomnienia. Z wakacji w krajach śródziemnomorskich, z Giżycka skąd pochodzi Maria, z Włoch, gdzie Janusz jeździł(...)dziecko, odwiedzać dziadka andersowca, z grzybobrania. Jest też pszczelarstwo. Jedzenie to życie, więc ważny jest przekazany przez rodziców szacunek do jedzenia, ważne jest robienie zapasów i przetworów. Kuchnia pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z brązowego ryżu na ostro 214

jedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce  tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w naszych brzuszkach i wtedy nie ma czasu na "przegryzienie" się :)  Ciekawy smak  zawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :) Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu(...)puszka kukurydzy 1 puszka fasoli 1 żółta papryka 150 g. szynki 8 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut).  W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski

Taste Therapy
Kasza jaglana z warzywami 161

Kasza jaglana z warzywami w moim wydaniu to rodzaj sałatki, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Może być to obiad lub kolacja, ale ja taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy(...)się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka. Kasza jaglana z warzywami: 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie cebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony

Poezja smaku
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 170

olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.   Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz  Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu(...)sól pęczek liści mięty  Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić do lodówki.  Pitę rozkroić u góry. Nadziać sałatką i falafelami, polać sosem i zajadać z domowym HUMMUSEM :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 137

możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli. koszt : około 8 zł/ 250 gram W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo(...)ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kaszą kuskus 146

taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać. 4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 5. Ostygniętą kaszę połączyć z warzywami(...)podsmażone mięso. 7. Ostygnięty brokuł pokroić na mniejsze cząstki. 8. Dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. (Należy pamiętać aby składniki nie były ciepłe, ponieważ wchłoną majonez a sałatka będzie sucha

A Ty Smakuj Mnie
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 195

swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić tutajskładniki:1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki1/2 łyżeczki morskiej soliCiecierzycę moczymy(...)oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :) propozycja podania pieczonej ciecierzycy w sałatceEDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych

Bon Appetit Małgorzaty
Pyszne hamburgery z grilla 338

 Rewelacyjny , soczysty kotlet z grilla - lub jak ktos woli hamburger. Rozpływa się w ustach, nie jest suchy :) I świetnie sprawdza się jako obiad . Naprawdę warto

Smaki Edyty
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 166

mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry. Na dnie miski układamy plastry ziemniaków i nakładamy sos ogórkowy. Przykładamy kolejną warstwą ziemniaków i sosem. W ten sposób układamy całą sałatkę. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy na zimno. Pasta z jarmużu i pieczarek 125 g jarmużu 2 pieczarki portobello 2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch) 1 ząbek(...)być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty

My Chcemy Jeść