nowym menu w jednej z restauracji fast food postanowiłam wykonać wrapy z sosem musztardowo-miodowym. Wyszły naprawdę pyszne. Sos na pewno jeszcze nie raz wykorzystam jako dressing do sałatek . Jeśli szukacie inspiracji na szybki i pyszny obiad to zapraszam do wypróbowania. Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym Składniki(...)lodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki · ½ papryki · ½ opakowania jogurtu naturalnego · 1/3 szklanki bułki tartej · około ½ szklanki sezamu lub płatków
Mania Gotowaniażeby potem móc się miło zaskoczyć :) Sałatka z tuńczykiem porcja dla dwóch osób - 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym- mix liście rukoli i botwinki- 2 jaja ugotowane na twardo- 1 ogórek kiszony domowy- 4 pomidorki koktajloweSos:- 6 połówek pomidorów suszonych- łyżka musztardy- ząbek czosnku- oliwa z oliwek - 1/3 papryki jalapeno- pieprz świeżo mielony (składniki miksujemy
Sajkofanka smakusałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza. Robimy ją wcześniej żeby smaki się przegryzły i zmiękł makaron. Składniki: 2 zupki chińskie 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony mniejszy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz
Ala piecze i gotujeoryginale nazwane zostały wózkami i wypełnione były sałatką, ale z uwagi na liczebność moich biesiadników uznałam, że przygotowanie kilkunastu/kilkudziesięciu sałatkowych wózeczków może zagrozić mojemu czasowemu harmonogramowi, stąd pomysł na zaadaptowanie ich jako pojazdy na przekąski np. kabanosy:) Paprykowe pojazdy z dostawą kabanosów Składniki: 6-10 szt kabanos 1 szt papryka czerwona
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:)Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii. Przygotowuje się go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu, które łączy się z posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś(...)charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę
Chilli Czosnek i Oliwaapiekanka ziemniaczana z kolorową cukinią i frankfurterkami wołowymi . Szybka, smaczna i tania porcja obiadowa lub kolacja, podana z sałatką z gotowanych rzodkiewek i szczypiorku. Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 5 Składniki: 500 g mączystych ziemniaków, 5 kiełbasek frenkfurterek wołowych lub wieprzowych, 2 cukinie(...)szklanki ciepłego mleka lub śmietany 12%, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanego tymianku, skórka otarta z połowy cytryny, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej , sól, pieprz i ostra papryka do smaku. Do podania: Gotowane rzodkiewki ze szczypiorkiem i cytryną . Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości osolonej wody, odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem
SzczyptaSmaQ(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 120 g makaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej
Domowy Smak Jedzeniazimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju 2 łyżki octu winnego suszony lub świeży rozmaryn 1/3 łyżeczki papryki wędzonej sól himalajska lub morska, świeżo zmielony pieprz
OliveandThymemiski kapustę, następnie cebulę i potem paprykę, a na wierzch pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Wsypałem czubata łyżkę soli i dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę. Od czasu do czasu mieszałem. Następnie odcisnąłem słony sok, który puściły warzywa. Zalewa octowa : w 2 szklankach wody rozpuściłem cukier i ocet, zalałem przygotowane składniki sałatki. PS: im dłużej warzywa postoją w tej zalewie
R'n'G Kitchenkosteczkę. 2. Tofu marynujemy w oleju, soli, papryce słodkiej, ostrej, curry i smażymy na patelni teflonowej. 3. Pomidorki przekrawamy na pół, papryke kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem balsamicznymi miodem. 5. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy smażone tofu i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka
Codzienne GotowanieJeśli przetestowaliście już pozostałe moje sałatki warstwowe np. mimozę czy tuńczyka pod pierzynką i chcecie więcej, to mam dla was nowego warstwowca! To takie szybkie i proste, a gwarantuje efekt, smak i zbilansowany posiłek. Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki
Ugotowane pozamiatanepierwszy z zaległych przepisów, a wkrótce następne... Sałatka wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków 2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek
talerz przyjemnościLetnia, lekka sałatka ze świeżymi warzywami, której smak dopełnia mój ulubiony i zarazem przepyszny dressing musztardowo-miodowy. Funkcję węglowodanową pełni w niej dość ciekawy makaron gryczano-konopny. Zdrowo, lekko i smacznie :) Składniki: 50 g makaronu gryczano-konopnego (Natureway) kilka liści sałaty ogórek pomidor papryka zielona Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Zdrowie na języku :PNatomiast jako lekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały. Składniki: (dla 2 osób) 1 bakłażan 1 opakowanie sera feta garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych prażone pestki słonecznika i dyni olej z papryką chili sól, pieprz patelnia grillowa czarny sezam
gutfut