lekko brązowe. Dodajemy bullion, zagotowujemy . Dodajemy pokrojoną marchew I pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie.Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego
Smaki Edytykażde mi smakuje. Próbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini z szynką (250g) 200g szynki 200g sera żółtego w kawałku czerwona papryka 6 ogórków kiszonych kukurydza szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie:Tortellini gotujemy
Czerwona Porzeczkapowstania jednolitej cieczy i studzimy. Następnie paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w półksiężyce. Pokrojone warzywa wrzucamy do dużego garnka, zalewamy octem z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu i zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, warzywa ugniatamy i dolewamy
Symfonia smakowaSzybka sałatka, idealna do grilla. Można różnie mieszać składniki. Ważne by grzanki zrobić bardzo chrupiące, wtedy nie namokną nam od sosu. Smacznego! Składniki :* sałata lodowa* ogórek* pomidor* ser feta * rzodkiewki* papryka czerwona* 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni* 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie :Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta
Magiczne Życie Martytego co miałam w lodówce. W prawdziwym gazpacho znajdziemy namoczony w wodzie chleb, który następnie miksuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem oraz przyprawami. Dodatek pokrojonych w kostkę warzyw jest opcjonalny. Moja wersja jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem.Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić(...)lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi w upalnych przysmakach.Ekspresowe gazpacho Przepis własnyna 4 porcjeSkładniki: 500 ml soku pomidorowego 1 ogórek 1 papryka 1 pomidor 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz, suszona bazylia - do smaku Przygotowanie: Wlej sok pomidorowy do miski i wymieszaj z oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku
Chilli Czosnek i Oliwaoregano 1/2 łyżeczki sól i pieprz do smaku starty seler (ja użyłam gotowego ze słoiczka) 180g papryka 1/4 sztuki tofu 135g pomidor 1 sztuka fasola czerwona z puszki 180g kukurydza z puszki 95g pieczona dynia 100g pomidorki koktajlowe 2-4 sztuki Wykonanie: Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Po prostu kroimy i mieszamy wszystkie składniki w miseczce. I gotowe! Zapisz
rabarbarowoLekka sałatka z soczewicy. Zamiast mięsa można dodać wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy garść rukoli sałata lodowa suszone pomidory ser żółty pół papryki czerwonej kilka pomidorów koktajlowych kilka oliwek pierś z indyka ( można pominąć) sól, pieprz pół cytryny oliwa ząbek czosnku Przygotowanie: Soczewice namoczyłam i ugotowałam według przepisu na opakowaniu(...)Pokroiłam na małe kawałki suszone pomidory,oliwki,czerwoną paprykę. Dokładnie umyłam rukolę oraz sałatę. Całość wrzuciłam do naczynia. Mięso umyłam, pokroiłam w małą kostkę, przyprawiałam podsmażyłam i dodałam do reszty. Wycisnęłam sok z cytryny,obrałam i posiekałam czosnek połączyłam z oliwą, doprawiłam solą i pieprzem i polałam tym sałatkę. Starłam żółty ser posypałam na wierzch
Kukuleczkikarnawałowy czyli przekąski. Ja miałam dwa pomysły z czego wybrałam sałatkę z dodatkiem fety. A podałam ją w wydrążonych połówkach awokado. Zapraszam na przepis. U mnie na cztery porcje. Składniki :* 2 dojrzałe awokado* 25 dag domowego sera feta* kilka plasterków szynki* pomidor* 1/4 główki sałaty lodowej* 2 kawałki papryki konserwowej* rzeżucha * 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z połowy cytryny(...)pestek i miąższu pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Fetę pokroić w większą kostkę. Paprykę posiekać na wąskie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać razem. Do małego słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy. Energicznie potrząsać do połączenia składników. Wymieszać z sałatką. Nakładać do wydrążonych połówek awokado. Podawać z pieczywem. W styczniowym Wyzwaniu Blogerek i Blogerów wzięli udział
Magiczne Życie MartyOstatnio serwuję sobie przedsmak wiosny w postaci zielonych sałatek. Dziś prosty przepis : Sałatka grecka, czyli smaczna sałatka ze świeżych warzyw, z serem feta i oliwkami. Przygotowanie 15 minut. Porcja dla 6 osób. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, 1 papryka, 2 cebule, sałata, 50 g czarnych oliwek, 200 g fety, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ewentulanie(...)ocet i musztarda (do przygotowania sosu winegret). Przepis : Dokładnie umyć warzywa. Pokroić pomidory w grubą kostkę. Przepołowić paprykę, oczyścić i pokroić w cieńkie plasterki. Umyć liście sałaty. Pokroić fetę w kosteczkę. Posiekać cebulkę w cieńkie plasterki. Włożyć wszystkie składniki do dużej miski. Dorzucić oliwki. Doprawić do smaku sosem winegret (3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka
MODA NA BIOdzięki krabom i jajkom. Większa porcja sałatki krabowej może nasycić głód i być świetnym lunchem. Składniki: 1 opak. paluszków krabowych (250 g) 1 dojrzałe awokado 1 spory czerwony grejpfrut 3 jajka na twardo 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 puszki ananasa 125 g sera żółtego w kawałku 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu(...)Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Ananasa odsączyć, jeśli jest w plastrach – pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm, tak jak awokado. Kapustę posiekać. Wymieszać ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotować dressing, polać nim sałatkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Sałatkę krabową z grejpfrutem można podawać jako przystawkę, danie lunchowe lub dodatek, także
Pociąg Do Kuchnimakaronowej sałatki, jest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki w wykonaniu... Składniki: 200 gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo(...)pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną, zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewołyżki majonezu sól pieprz Sposób Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki, ser, paprykę oraz szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy odcedzony groszek konserwowy oraz majonez, wszystko razem mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchenne aromatykojarzy się on z klasyką podania czyli z jajkami, jednak w tej sałatce świetnie podkreślił smak. Makaronowa sałatka z sosem tatarskim SKŁADNIKI : 100 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej 1-2 ogórki konserwowy 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka) 2 łyżki sosu KIELECKIEGO Tatarskiego szczypiorek pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Makaron łamiemy na mniejsze(...)kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojone składniki oraz połowę puszki mieszanki meksykańskiej. Dodajemy sos tatarski, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem. Sałatka została przygotowana z Sosem KIELECKIM Tatarskim , który otrzymałyśmy w przesyłce od WSP Społem - jeszcze raz dziękujemy za współpracę. Słów kilka o samym sosie, którego samego w sobie nie trzeba
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwpisane w mój kulinarny zeszyt. Czasami warto coś dodać ekstra, coś odjąć..tak powstają nowe przepisy. Ta sałatka jest szybka, prosta i mając pod ręką kilka kluczowych składnikow, można zachwycić niejednego.A proporcje ustalamy według własnych ...kubków smakowych. Składniki seler Orzech papryka marynowana Orzech ser rycki Cymes z przyprawami ser rycki Cezar groszek z puszki kukurydza z puszki czosnek(...)Marynowaną paprykę odcedzam z zalewy i kroje w kawałeczki bądz paski. Dodaje do całości. Mieszam delikatnie. Dodaję mrożony seler naciowy i natkę pietruszki. Posypuję pieprzem kolorowym z młynka. Robię majonez- to znaczy do gotowego majonezu dodaję na smak trochę musztardy, wyciskam przez praskę 4 ząbki czosnku, dodaję trochę jogurtu naturalnego. To jeśli chcecie. Miksuję. Dodaję do sałatki. Mieszam
Z Kuchni Do KuchniIleż straciłby świat bez parmezanu. I sałatek! Tyle w nich kolorów i przenikających się smaków. Gruszka na ciepło z odrobiną miodu i prażony słonecznik, doskonały ser i lekka sałata. Próbujcie! Składniki: 1 gruszka 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka garść nasion słonecznika 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu parmezan chili sól pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania(...)Sałatę i paprykę myjemy, kroimy i przenosimy do miski, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i smażymy na maśle z miodem, chili i słonecznikiem. Przenosimy na wierzch sałatki i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny