korzystamy. Nic w tym dziwnego, bo przecież co może być lepszego od delektowania się pysznym daniem z rusztu na świeżym powietrzu i w miłej atmosferze? Poza tym, korzystanie z grilla to naprawdę świetny pomysł na przygotowanie potraw. Ten specyficzny aromat jest jedną z najlepszych przypraw, dzięki któremu nawet najzwyklejsza kiełbasa czy kawałek karkówki smakuje świetnie! Dzisiaj chciałbym zaproponować Ci absolutny(...)boczkiem, kurczakiem i warzywami. Te ówcześnie marynowane w idealnie dobranej mieszance przypraw zaskakują swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz podać je same lub w towarzystwie pikantniejszego ryżu czy prostej sałatki z winegretem. Ja chciałbym Ci zaproponować podanie ich z Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i błyskawicznym sosem, będącym moją wariacją na temat klasycznego Tzatziki, który wzbogaciłem o miód i nieco Musztardy
Pogotujmy.plWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut. Ja przygotowuję ją najczęściej w słoiku – potem wrzucam mięso, marynuję przez noc a następnie podsmażam na patelni. Takie mięso, w słoiku właśnie, możecie zabrać np. na grilla. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 300 ml mleka (lub naturalnego jogurtu) ok 10 łyżek keczupu sól, pieprz, zioła wg uznania mięso (ja wrzuciłam ok 150 g, ale zazwycaj marynuję(...)umieszczamy mleko, keczup oraz przyprawy. Solidnie wstrząsamy zakręconym słojem aż składniki się połączą. Zostawiamy na noc w lodówce. Tak przygotowane mięso możemy smażyć albo grillować. Świetnie nada się do sałatek czy na chleb. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieokresie letnim bardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć(...)paseczki, ogórka i rzodkiewki na półksiężyce. Szparagi opłukać, osuszyć, odkroić zdrewniałe końce. Nasmarować oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane szparagi opiec na patelni grillowej lub klasycznym grillu. Kilka minut z każdej strony. Po tym czasie pociąć gotowe szparagi na mniejsze kąski. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe
Tagebuch po polskuKarkówka z grilla Składniki: mięso: - plastry karkówki marynata: - musztarda chrzanowa - przyprawa do karkówki (łagodna z solą - u mnie Prymat) - rozmaryn - mielona ostra papryka - bazylia - mielony czarny pieprz Przygotowanie: Karkówkę smaruję z każdej strony musztardą. Następnie dodaję przyprawę do karkówki oraz reszte przypraw. Dokładnie wszystko wklepuję w mięso. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Grilluję karkówkę z każdej(...)stron pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekła. Podaj ę z sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty oraz z sosem pomidorowym
Kuchnia co dniaBardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy
Kuchnia Łukaszastołach królują tam różnorodne szaszłyki, kebaby, klopsiki i inne cuda, które pewnie jedliście w czasie Waszych urlopów. Z wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla) - ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar , a z Grecji gyros i souvlaki . Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa , ale również cudownych świeżutkich(...)picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec) i pokroiłam na plastry. Kefty z grilla z sosem miętowym na 8-10 sztuk na podstawie
Chilli Czosnek i OliwaGrillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej to proste i smaczne sezonowe danie. To pyszny klasyk. W sezonie szparagowym tak najczęściej podajemy szparagi. Ja osobiście bardzo lubię zielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaką sałatkę znają wszyscy :) Warto się na nią skusić, teraz pomidory smakują już pomidorami a nie tekturą, jak w zimie. Wybrałam pomidory malinowe, bo takie
Czerwona Porzeczkaznaczenia jest również fakt iż jest to sposób na nie zjedzoną rybę z wczorajszego dnia. I właśnie o takim przepisie chcę napisać. Skład na dwie porcje 1 ryba z grilla ( może być pieczona , smażona) 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szcypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka masła 1 pomidor 1/2 główki sałaty pierzastej Sposób wykonania Rybę ,jajko rozdrabniam(...)talerzyk rozdrobniona sałatka,pokrojony szczypior i kilka plasterków pomidora. Lekko solę i na to gruba warstwa pasty, właściwie wałek z pasty
Eli Gotowanierozpalamy grill :D, smarujemy ją lekko sklarowanym masłem (Buttarisem lub Ghee). 2. Z mięsa formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, kulki lub nieduże kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać(...)którym wystąpią. Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami
Kuchnia Prezydentowejsmaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi(...)stopniu, że nie powinna naprawdę nikomu przeszkadzać. Mocno rozgrzewam patelnię grillową. Bakłażana jeszcze na desce smaruję przy użyciu pędzelka oliwą lub olejem i posypuję ziołami. Kładę posmarowaną stroną na grilla, smaruję tą stronę która jeszcze posmarowana nie była i znowu posypuję ziołami. Przewracam plastry bakłażana co jakieś 2-3 minuty żeby się równo zgrillowały. Do miękkości i do mocno widocznych
Karo in the KitchenZabiorę Was dzisiaj na Sycylię, gdzie bardziej niż u nas, żar się z nieba leje...Zabiorę Was ze sobą na obiad, który króluje na stołach i
Z Kuchni Do Kuchnipowietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy(...)niej pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
KardamonovyUwielbiam ser typu camembert. Nie tylko w sałatkach, często go sobie grilluję ( zimą na patelni grillowej) i podaję z różnymi dodatkami. Z tymi na słodko traktuję jako pyszny deserek. A Wy lubicie camembert? Jak go najczęściej jadacie? W jakiej postaci? Składniki: 1 serek typu camembert - u mnie CAMEMBERT CLASSIC la Polle MLEKOVITA szklanka wiśni lub czereśni łyżka(...)dwie miodu Wykonanie: *Wiśnie lub czereśnie blendujemy. Dodajemy miód, wrzucamy do rondelka, podgotowujemy aż sos zacznie gęstnieć. Na patelni grillowej lub grillu obsmażamy z obu stron ser, aż będzie miękki. *Ser przekładamy na talerz. Polewamy sosem, dekorujemy świeżymi wiśniami lub czereśniami
Z Majeczką w kuchnidoskonale wiedzą. Połączenie owoców z rybą też raczej już nie zaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często podaje się pomiędzy posiłkami... Jednak się(...)przed i po". Jeżeli Wy też kręcicie nosem, to możecie już przestać, bo gwarantuję, że danie jest pyszne. ;) Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej
Pełny talerz