ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami
Mango PapajaSmaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół
Milion Smakówpapierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie je delikatnie skropić oliwą z oliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak doskonały. Polecam! SAŁATKA Z ROSZPONKĄ DO OBIADU: - 3 garście umytej roszponki - 1 duży pomidor - 5 rzodkiewek - kilka czarnych oliwek dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet
SMYKWKUCHNIsklepach...jeszcze co prawda nie prosto z ogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki pieprz pól łyżeczki
Z Majeczką w kuchnipołowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy.Sałatka z łososiem
Bon Appetit MałgorzatyDla mnie dodatek to obiadu - to jego podstawa. Musi być i nie ma innego wyjścia. Jak mam czas to robię coś bardziej pracochłonnego np. jakieś
Walijskie Pichceniewarzywa, trochę sera, wędliny i chrupiące tosty:) Zawsze zabieramy ją ze sobą na piknik, dlatego nazywamy ją sałatką piknikową:) Składniki:1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1/3 czerwonej papryki,1/2 ogórka, 50 g żółtego sera, 50 g szynki konserwowej, 5 rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, ząbek czosnku, łyżka szczypiorku, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu, 2 łyżki(...)zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem
Z miłości do słodkościliście rzodkiewki są jadalne i można je wykorzystać w kuchni. I tak, też zrobiłem. Liście rzodkiewki połączyłem z ulubionymi dodatkami i oliwą. Całość zblendowałem i otrzymałem coś, w czym się zakochałem. Pesto ma ciekawy, lekko orzechowy smak. Możecie wykorzystać je do sałatek, makaronów, a nawet jako smarowidło do pieczywa. Czas przygotowania: 10 min. Składniki
kulinarnyJacytryny miód ewentualnie ząbek lub dwa przeciśniętego czosnku Przygotowanie: Umytą rzodkiewkę i paprykę pokroić Sałatę umyć i postrzępić drobno Oliwki jeśli duże przekroić na pół Pomidory umyć i pokroić na grube kawałki (wcześniej można sparzyć, by pozbyć się skórki, posypać solą, kiedy puszczą sok odlać, takie włożyć dopiero do sałatki) Cebulę drobno pokroić Składniki wymieszać, posolić, polać przygotowanym sosem ( powinien
Proste PotrawyGraal Salatino- tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami Graal suszone pomidory z zalewy trochę kukurydzy kiełki rzodkiewki oliwa z oliwek Wykonanie zajmuje tyle, co wyciągnięcie składników z puszek. Przemieszanie. Dosmaczenie solą, oliwą, suszonymi pomidorami i kiełkami. Sałatka jest genialna! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczęść obiadu. Ale! ostatnio miałam myśl na SAŁATKĘ Z BOBEM :)) No i jest: zielono-czerwona, bardzo sycąca, wyraźna w smaku i dość szybka do zrobienia. Potrzebujemy: - bób - jakiś sałatowy podkład - rukola - coś czerwonego - pomidorki koktajlowe - coś idealnie pasującego do bobu i pomidorów - czosnek - coś jako kropka nad "i" - pikantne kiełki brokuła i rzodkiewki - oraz oczywiście olej. Bób gotujemy. Jako totalna(...)Przelać zimną wodą, wyłuskać ze skórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać pomidory. Oblać to wszystko łyżką oleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła i rzodkiewki. Miały być jeszcze uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdodatek do surówek i sałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki:100 g szpinaku baby1 pierś kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej)1 papryka czerwona świeża6 szt. rzodkiewek1-2 ogórki gruntoweSos:4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt1/2 łyżeczki(...)czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy najlepiej ze świeżym i chrupiącym pieczywem (ja polecam
Emcia Pichcimajowej uczcie grillowej czas na lekką sałatkę wiosenną. Jest bardzo zdrowa i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej, 3 małe pomidory, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Liście sałaty płuczę, osuszam i rozdrabniam. Pomidora kroję(...)ósemki. Ogórka obieram i kroję plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Rzodkiewkę kroję w cienkie plasterki. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Delikatnie mieszam. 3. Oliwę mieszam z sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Delikatnie mieszam i podaję
Tradycyjna kuchnia KasiCo potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 10 rzodkiewek, 3 średnie pomidory, 2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii, ½ łyżeczki posiekanej kolendry 3 łyżeczki oleju lnianego, sól, pieprz Wykonanie: Sałatę
Bułka z Chlebem