Jeśli widzieliście poprzedni przepis na faszerowane bakłażany to idealnym dodatkiem do nich będzie sałatka z kalarepy. Możecie ją wykorzystać także do potraw z grilla będzie pysznym, lekkim, orzeźwiającym dodatkiem. Składniki: 3 kalarepy sałata roszponka jogurt grecki (duży) 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, grubo zmielony pieprz Kalarepę pokroić w kostkę. Przygotować sos : jogurt wymieszać z sokiem z cytryny
noteskulinarnyfigagarść roszponki WYKONANIE: 1. Jogurt, majonez, chrzan i szczyptę soli połączyć w sos. 2. Rzodkiewki, jajka i biała kiełbasę pokroić w plasterki. 3. Paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. 4. Na talerzu rozłożyć roszponkę, posypać papryką i ułożyć plasterki rzodkiewki, jajek i kielbasy. 5. Polać sosem chrzanowym i posypać szczypiorkiem. ZAPRASZAM NA FILM - Sałatka wielkanocna
Atlas Smakówgustu. Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku 250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie) 12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBardzo lubię wymyślać nowe sałatki. Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI 1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski. Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita(...)warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy je do przestudzenia. Roszponkę/rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pieczoną dynię i buraki. Całość obsypujemy pokrojonym w kostkę serem favita i pestkami. Na koniec sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Jesienna
PatiGotujeuwielbiam surówki. A czy wiecie jak mnie drażni jak ktoś zamiennie używa nazwy sałatka, mam swoje różne dziwactwa i do nich z pewnością należy nieprawidłowe używanie nazw. Tak więc moi drodzy, żeby było jasne to surówki są z surowych warzyw i owoców, a sałatki z ugotowanych/upieczonych/podsmażonych składników- jasne? Ilość porcji podaję Wam orientacyjnie, bo ja sama taką michę zjadam(...)pudełku do pracy z kupką ugotowaniego ryżu i mam idealne drugie śniadanie (słowo „lancz” też mnie wku…, tj. denerwuje) Składniki powiedzmy na 4-6 porcji: opakowanie roszponki – 200 g 2 gruszki 2 pomarańcze sok z połowy cytryny 2 łyżki syropu z agawy lub innego płynnego słodu 50 g pestek dyni Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie
greenscarfpatrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena. Ta sałatka to... może nie miód "w gębie" :) bo nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego
Szczęśliwa kuchniapatrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena. Ta sałatka to... może nie miód "w gębie" :) bo nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comporcje. Na każdym talerzu ułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju
Monia miesza i gotujekoziego sera pochodzi z bloga Halfbakedhaervest.com Polecamy przepis na sałatkę z kulkami z kremowego, koziego sera z melonem Sałatka ze smazonym serem w malinowo-pomarańczowym dresingu Składniki: 100 g kremowego koziego sera (w formie roladki) 1 awokado 100 g malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści) ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki tymianku(...)misy, a pestki zostały na sicie). W zależności od malin sos może być słodki lub kwaskowaty. Dopraw do smaku miodem. Krok 3 Umyj pomidory, awokado i roszponkę oraz pozostałe maliny. Wyłóż roszponkę na talerz, układaj na wierzchu przekrojone na połowy pomidory oraz maliny. Awokado przekrój na połowy, wyciągnij pestkę, obierz i pokrój na paski. Dodaj do sałaty. Krok 4 Rozgrzej
Niedzielny kucharzLekka sałatka w kolorach wiosny z egzotycznymi owocami, błyskawiczna w przygotowaniu. Do podania ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki: awokado mango rukola, roszponka lub mix sałat garść orzechów włoskich na sos: 4 lyżki oliwy łyżka octu winnego lub soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz świeżo mielony Mango i awokado obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, orzechy uprażyć na suchej
wyzwania kuchennewpisują wszelkiego rodzaju sałatki. Ich skład staram się zazwyczaj dopasować do tego na co akurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie Pani Ewa Wachowicz. Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam jednak składników, poza
Wiem co jemCała zielona. Taka zwykła zielona, a jaka pyszna. Składniki: 2 garście roszponki 1 ogórek 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Cóż, banalne
Blondynka GotujeBłyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka(...)skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. • Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kochamczasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI:Łosoś wędzonyRukolaRoszponkaPomidorki cherryOliwki zieloneSzczypiorekKoperekPRZYGOTOWANIE:Na liściach rukoli i roszponki układamy wędzonego łososia. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry, oliwki i posiekany szczypiorek. Polewamy wszystko cytrynowym vinaigrette i
kulinarnyJa