Lubisz zdrowe, lekkie sałatki? Zapraszam na taką, która idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw lub jako lekka kolacja. Inspiracją do powstania sałatki była życzliwość marki Ole! , Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 1 mix sałat z roszponką 1 filet z kurczaka 1 awokado 1 kulka sera mozzarella 5 pomidorków koktajlowych czerwonych 5 pomidorków koktajlowych żółtych 1 papryka czerwona(...)Stovit Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy na patelni aż nabierze złotawego koloru. Do miski przekładamy sałatę, pokrojoną w paski mozarelle, paprykę, awokado, kurczaka oraz pomidorki.Całość sałatki posypujemy mieszanką sałatkową, suszoną figą oraz suszoną morwą. Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy i polewamy przed podaniem naszą sałatkę. Smacznego
Podróż w kulinariaDzisiaj krótko i kolorowo – granat w towarzystwie warzyw. Na zdrowie!:) Składniki (2 porcje): Sałatka pestki z ½ granatu ½ ogórka * kilka pomidorków koktajlowych * garść rukoli [myślę, że inne rodzaje sałaty (roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować] 100 g fety Sos 1 łyżka oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził) ½ łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z granatu pieprz(...)ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. *Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć? Ludzie boją się połączenia pomidora z ogórkiem. To prawda, że taka kombinacja jest niekorzystna, ale tylko
Powiedz dietom nierogale świętomarcińskie, ale rozleniwiłam się w trakcie swojego urlopu, więc będzie coś prostego ;) Jedna z moich ulubionych sałatek, która łączy słodko-słone smaki. Szybka do przygotowania, jeśli ma się wcześniej upieczone buraki. Już nie czuję, że rymuje... :D Polecam! ;) Składniki: roszponka około 1 garść 2-3 sztuki średnich buraków ser pleśniowy z niebieską pleśnią jabłko 4 łyżki ziaren słonecznika(...)Studzimy. Wystudzone buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę. Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy. Sos najlepiej dodawać przed podaniem sałatki. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkawłaśnie. Pamiętacie Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła za mną i nie żałuję. Jest pyszna. Lekka, orzeźwiająca i co najfajniejsze, smaki do siebie pasują.To jest mój klimat, który tak bardzo lubię(...)sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce. Jest smaczny i całkowicie naturalny. Jednak zdaję sobie sprawę z tego
Blondynka GotujeLekka jak piórko sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko. 100 g roszponki 1 garść kiełków rzodkiewki 7 jajek przepiórczych 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych 100 łososia wędzonego 50 g tofu 1 łyżka majonezu(...)Przekładam do słoika, wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Odstawiam do lodówki na noc. Roszponkę myję, układam na talerzu, dodaję kiełki, jajka odsączam z zalewy i kroję na pół. Dodaję kawałki łososia, tofu pokrojone, plastry ogórka, oliwki zielone, pomidorki pokrojone. Jajka dekoruję majonezem. Sałatkę polewam sosem i posypuję parmezanem
wesoła kuchniałyżka czarnego sezamu 2 kromki bułki na grzanki zioła Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) zioła prowansalskie (opcjonalnie) Roszponkę umyłam. Oderwałam końcówki korzeni. Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę. Pokroiłam
potrawyregionalnesałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo. Składniki: garść sałaty lub roszponki – umytej(...)tarce pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki 4 daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie) 10 chipsów kukurydzianych typu tortilla Jak przygotować sałatkę Santa Fe? Na talerzu układamy sałatę a na niej warstwę awokado, potem pasek kukurydzy, fasolę, paprykę, żółty ser i kurczaka. Kurczaka posypujemy cebulą i daktylami (jeśli ich używamy). Dekorujemy talerz
Ugotowane pozamiataneProste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki(...)ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na przepyszną sałatkę z wędzonym łososiem i jajkiem. Łatwa w przygotowaniu, doskonała zarówno na co dzień jak i od święta. Składniki: roszponka wędzony łosoś jajka kapary cebula czerwona pomidorki koktajlowe Dressing: kilka łyżek oliwy z oliwek dwie łyżki musztardy francuskiej sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Roszponkę ułożyć na talerzu, dodać porwanego na kawałki wędzonego łososia. Następnie wyłożyć jajka(...)ugotowane na twardo pokrojone w ósemki, kapary według uznania, pomidorki pokrojone na pół oraz cebulę czerwoną pokrojoną w piórka. Polać dressingiem. Autor przepisu: Mariola Tokarska Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, niezwykle zdrowego awokado, delikatnie słodkiego ananasa oraz wyrazistego sera i chrupiącego słonecznika, polana aromatycznym octem balsamicznym to świetna propozycja drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Składniki: 50g szpinaku 50g roszponki 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka ananasów 100g sera fety 30g łuskanego słonecznika ocet balsamiczny sól pieprz Wykonanie(...)Szpinak, roszponkę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ananasy w kostkę. 4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, a ser feta drobno pokruszyć. 5. Szpinak i roszponkę ułożyć na dużym płaskim talerzu. Następnie ułożyć awokado, pomidorki, ananasy, posypać pokruszonym serem feta i uprażonym słonecznikiem. Na końcu całą sałatkę oprószyć solą
Szalona Kuchnia EwelinyŚwietna propozycja na szybki, zdrowy i lekki obiad. Sałatkę przygotowuje się w 10 minut, więc dla zabieganych jest jak znalazł. To również świetna odskocznia od przygotowywania skomplikowanych dań, które zatrzymują nas w kuchni. SKŁADNIKI 180 g miksu sałat (u mnie z roszponką) 1 wędzone udko z kurczaka 180 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz
Passions hobbies lifeSałatka z buraków a’la carpaccio to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno lub sałatka na kolację. Smak buraka wyraźnie tutaj dominuje. Składniki: – 1 burak gotowany – garść roszponki – kawałek startej kalarepki – 2 łyżki soku z cytryny – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotowany burak obrać
To co kochamSałata maślana jak wiele innych, np. roszponka, lollo, rukola, lodowa, rzymska czy radicchio nie tylko pięknie wyglądają w różnych sałatkach, zdobią dania, ale przede wszystkim są super zdrowe. Sałatę znają wszyscy. Włosi jedzą ją dla urody, Amerykanie dla zdrowia. Jak czytałam w poradniku abcZdrowie właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego, witaminy
Zasmakuj KuchniPOST !!! Bardzo prosta sałatka z łatwo dostępnych składników :) Możecie wykorzystać ulubioną sałatę, u mnie jest to roszponka, ale sprawdzi się też lodowa lub pekińska. Polecam wybrać ser, który nie będzie bardzo słony, aby nie zdominował innych składników :) Składników: garść sałaty roszponki 1/4 cebuli bazylia do posypania pieprz kilka zielonych oliwek 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżeczki oliwy kawałek sera
Chocolate Muffin Blogdłuższego czasu zaczęłam dość regularnie zamiast obiadu, jeść pełnowartościową sałatkę, można ją szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu
SMYKWKUCHNI