Polska kasza perłowa zastapiła kuskus w daniu wzorowanym na słynnej arabskiej sałatce tabule . Umieszczona w pomidorkach wyglądała bardzo smakowicie. Perła w pomidorku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej 6 pomidorów 1 zielony ogórek 1/4 szklanki oliwy sok z 1 limonki lub cytryny pęczek natki pietruszki kilkanascie rozetek roszponki 2 łyżki posiekanej mięty miód, sól i pieprz biały(...)zetrzyj na grubej tarce i domieszaj do sałatki. Oliwę, sok z cytryny, przyprawy wymieszaj dokładnie, dodaj do sałatki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 - 3 godziny by kaszka wchłonęła dresing. Dodaj posiekaną natkę, roszponkę (część rozetek zostaw do dekoracji) i miętę. Wymieszaj wszystko po czym napełnij wydrążone pomidorki
Gotuj Sam!Składniki : • 2 garście rukoli lub roszponki • 4 jajka ugotowane na twardo • pęczek rzodkiewek • 3 łyżki kiełków rzodkiewki • sól • pieprz • oliwa z oliwek Przygotowanie : Rukolę/roszponkę
KUCHNIA POLSKAsałatka świetna na lunch, na obiad i na kolację. Składniki dla 4 osób 10 sztuk ziemniaczków sałatkowych 2 jajka na twardo 2 buraczki nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing: łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy(...)rzodkiewkę również w plasterki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na misę na liście sałaty, na wierz ułóż ćwiartki jajka. Przepyszna sałatka, która zdążyła zniknąć zanim ostygła
AZgotuj!powiecie na porcję energetycznej, świeżej i lekkiej sałatki, która z powodzeniem pełnić może rolę pysznego i zdrowego deseru? Składniki: garść rukoli garść roszponki garść rodzynek 1 awokado 1 mango sos: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw na bok. Przepłucz rukolę(...)roszponkę na sicie, osusz na papierowym ręczniku i włóż do salaterki. Obierz awokado i pokrój w paski, to samo zrób z mango. Ułóż owoce na rukoli. Polej całość przygotowanym sosem, posyp rodzynkami. Podawaj jak najszybciej, aby sałatka zachowała swoją chrupkość i świeżość
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprosta do zrobienia, a jednocześnie niecodzienna w smaku. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Zapraszam do spróbowania prostej, zdrowej i smacznej sałatki w klimacie śródziemnomorskiej Hiszpanii z krewetkami, pomarańczą i orzechami brazylijskimi. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sałaty roszponki, 1 dużej pomarańczy, 1 ząbku czosnku, 200 gram krewetek koktajlowych, 50 gram orzechów brazylijskich, 1/2 czerwonej papryczki chili, oliwy, czarnego świeżo(...)mielonego pieprzu, świeżego tymianku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki białego octu winnego. Przygotowanie sałatki rozpocząłem od przygotowania pomarańczy. Dużą pomarańczę dokładnie umyłem, a następnie wyparzyłem, aby pozbawić ją pozostałości pestycydów. Następnie starłem z pomarańczy wierzchnią warstwę jej skórki i odłożyłem na bok na talerzyku. Pozbawioną wierzchniej warstwy skórki pomarańczę wyfiletowałem. W tym celu odkroiłem jej górną i dolną część
Wyprawy kulinarneTaka szybka sałatka od serca, nie tylko na święto zakochanych. Polecam zrobić ją choćby na kolację dla rodziny. Jest lekka, pyszna taka od serca. 100 g roszponki 10 gron winogrono ciemne 15 krewetek 1/2 mango 1 plaster ananasa świeżego 1 cebula czerwona sól, pieprz czerwony, zioła bazylia, oregano,czosnek suszony 1 kiwi sos vinaigrette 1 łyżeczka masła klarowanego(...)francuskiego Krewetki wcześniej odmrażam, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Roszponkę myję układam na desce, dodaję winogrono, z mango i plastra ananasa wycinam za pomocą foremki serduszka. Dodaję do sałatki. Cebulę kroję drobno, kiwi w plastry. Krewetki przesmażam na maśle klarowanym, dodaję do sałatki. Posypuję pieprzem czerwonym. Z ciasta francuskiego
wesoła kuchniaFantastyczna sałatka ze zdrowymi warzywami. Pyszna i aromatyczna. Z podanej ilości wychodzi całkiem spora miska, więc spokojnie możne posłużyć nam jako dodatek do obiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. 2 kalarepy 1 ogórek zielony 1-2 pęczki rzodkiewek 1 czerwona cebula roszponka (ilość wg uznania) pęczek koperku pęczek
Smaki Na TalerzuŚwięta, święta ale też trzeba myśleć o karnawale. Proponuje więc pokusić się aby przygotować na sylwestra sałatkę w kokosie. Sałatka przepięknie wygląda i idealnie smakuje. Jest lekka, delikatna ale sycąca dzięki kuskusowi. Owoce nadają jej słodkiej nuty. Składniki: 2 kokosy 1 garść roszponki 1 op. płatów łososia 1/2 szklanki kuskus 3 mini banany (kilka kropel z cytryny) 2 łyżki płatków(...)balsamicznego sól pieprz Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Banana obrać i pokroić w plasterki i kropić sokiem z cytryny. Czereśnie pokroić, wyjąć pestki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Owoce oraz płatki migdałowe wymieszać z kuskusem. do kokosa przekrojonego na pół wkładamy roszponkę oraz kuskus z owocami oraz łososia. Podajemy z sosem
Kuchnia w oparachPost Sałatka z indykiem i pomarańczą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeSmaki wielkanocnych dań przemycone w lekkiej, chrupiącej sałatce, a wszystko w orzeźwiającym jogurtowo-chrzanowym sosie. Sałatka, która zachwyca swym wyglądem, prostotą i szybkością w przygotowaniu. Jest świeżym, mało kalorycznym daniem, które świetnie urozmaici wielkanocny stół. Dlaczego wybrałam jajka przepiórcze? Bo są zdrowsze Zawierają mniej tłuszczu niż kurze jajka, jedząc je można się nie martwić o cholesterol czy kalorie. Mają więcej(...)chrzanem. Ja do sosu nie dodaję soli, bo przeważnie kiełbasa jest dość słona i to ona jest elementem słonym w sałatce, ale możesz dodać do sosu szczyptę soli. W dużej, płaskiej misce lub na półmisku rozsyp sałatę z roszponką, porozrzucaj na niej plasterki białej kiełbasy, rzodkiewki, połówki jajek przepiórczych, posyp szczypiorkiem i koperkiem. Całość polej kleksami sosu z jogurtu
Eat me! Fit me!pełni, więc korzystamy a że ja wolę wytrawne posiłki niż desery, to owoce albo zjadam po prostu same albo dorzucam do różnego rodzaju sałatek. Znacie już tą ze szpinakiem i malinami a tutaj sałatka z truskawkami, kurczakiem i serem feta. Świetne danie nie tylko na upalne dni. Orzeźwiające, lekkie, o pozytywnie zaskakującym połączeniu smaków. Do tego uniwersalne i nadające się(...)poprzez dodanie lub ujęcie tłuszczu, ale i białka, zwiększając bądź zmniejszając ilość mięsa, sera i oleju oraz dodatków w postaci orzechów. Składniki – sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą (1 porcja): 100 g mixu sałat, rukoli, roszponki, szpinaku 80 g piersi z kurczaka 50 g sera feta 80 g truskawek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 20 ml oliwy
Ola la LCHFSałatka lekka, letnia z dużą ilością owoców które uwielbiam. Takie sałatki mogę jeść codziennie.Inspiracja z bloga Just a Salad. Jako dodatek pestki słonecznika, bardzo zdrowe. 1 opakowanie roszponki 1/2 opakowania mozzarelli kulki 7 pomidorków koktajlowych 100 g borówek 7 truskawek 2 łyżki słonecznika 1 brzoskwinia 120 g cieciorki z puszki olej sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam. Sos zrobi się gęsty. Roszponkę myję ,osuszam i układam na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki, truskawki obrane z szypułek. Brzoskwinię kroję na cząstki i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju.Studzę i dodaję do sałatki. Cieciorkę odsączam z zalewy, i dodaję razem z borówkami, i mozzarellą. Sałatkę polewam sosem, posypuję
wesoła kuchniaautorka: izzy z bloga Take it Izzy Warzywna sałatka z zieloną soczewicą autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pesto z lisci rzodkiewki, roszponki i salaty rzymskiej autorka: Ela Ma z bloga potrawy półgodzinne Sałata z makrelą i warzywami
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z kurczakiem, pomidorkami, słodkim winogronem, lekko pikantnymi kiełkami i świeżą roszponką Składniki: (na dwie porcje): 3 duże garści roszponki, 250 g fileta z kurczaka, 150 g małych pomidorków, 150 g różowego winogrona, mała garść kiełek (np. rzodkiewki), 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy i smażymy (bez dodatku tłuszczu - lub na bardzo małej
Lena Gotuje