Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców, i chrupiącego słonecznika to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad. Składniki: 600g wątróbki drobiowej 125g roszponki 4 kiwi 1 pomarańcz 1 granat 30g pestek słonecznika 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka olej sól i pieprz Dressing: 4 łyżki
Szalona Kuchnia Ewelinywarzyw i pesto pietruszkowe, i tak oto ekonomicznie wyszło nowe danie :) Gorąco polecam tą sałatkę nawet na obiad dla osób dbających o linie, składniki i marynaty jak tu , tylko odpowiednio trzeba zmniejszyć o pół ilość składników a zamiast mieszkanki sałat można dodać rukole i roszponkę, składniki dowolne można np dodać jeszcze grillowane pieczarki
Piekielna Kuchnia Patiupiekłam ciastka musli którymi pochwalę się już jutro ;) a i jeszcze zrobiłam dwie sałatki! bardzo bardzo produktywnie :D Składniki (porcja): *porcja makaronu niskowęglowodanowego filet pstrąga łososiowego sok z połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo *sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćuroczego... coś co smakuje Świętami Wielkanocy i zaklęte jest w lampce od wina. Taka sałatka wspaniale ozdobi wielkanocny stół jak i będzie smacznym i zdrowym dodatkiem który polecam dla młodszych uczestników śniadania wielkanocnego :). Małe przepiórcza jajka pełne wartości odżywczych wraz z rzodkiewką, kukurydzą, tuńczykiem, roszponką, rzeżuchą i szczypiorkowym majonezem zasmakują każdemu! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10-15 minut
Kuchnia PROzdrowotnaorzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną(...)ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy. Wrzucamy 3/4 startego sera, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem całość posypujemy resztą startego sera oraz włoskimi orzechami. Podajemy z prostą sałatką z oliwkami- sałatę mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami i gotowe! Pychota
Mango Papajaugotować (ewentualnie ugotować na parze). Gotowane buraki nie będą tak aromatyczne i intensywnie bordowe, ponieważ oddadzą smak i kolor do wody, w której się gotowały. Taką sałatkę zjadłam kiedyś na kolację, oczywiście wcześniej zrobiłam te zdjęcia :) A drugą identyczną porcję spakowałam do pojemniczka i zabrałam na drugi dzień do pracy. Cały ser miał piękny amarantowy kolor! Wyglądało to chyba(...)jeszcze lepiej niż z białym serkiem. I jeszcze jedna rzecz. Można je podać tak jak na załączonym obrazku, ale można również rozłożyć rukolę (czy inne endywie, szpinaki i roszponki), a buraki pokroić w tak cienkie plastry jak ogórki na mizerię i rozłożyć je na warstwie zielonej. Na to pokruszyć ser feta (sam, bez dodatku innego sera), a jeszcze lepiej
bistro mamaomlet z brzoskwiniami. Omlet z brzoskwiniami alfredo bo o nim mowa, to perfekcyjne połączenie słodkich brzoskwiń, aromatycznego cynamonu, zdrowej kurkumy i zaskakującej chili. Otulonych pysznym, puszystym plackiem w towarzystwie roszponki. INNE PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIE I/LUB KOLACJE: CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU CHLEBKI NAAN(...)CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Omlet z brzoskwiniami alfredo cynamonem kurkumą i chili: – Perfekcyjne połączenie – Poezja smaków – Idealny na słodkie śniadanie – Szybki i pyszny – Z nutą korzennego cynamonu, zdrową kurkumą
globuskulinarnyWiosna i lato na talerzu. Kolorowo, smacznie i zdrowo! Składniki ( na dwie porcje): 2 – 3 garści sałaty roszponki, 150 g szynki, 150 g żółtego sera, ½ puszki
Nie tylko w kuchniswoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek 1 nieduża ośmiornica(...)pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli, lub innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną quinoą. aby uzyskać sos chimichurri siekamy drobno ostrą paprykę, kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Mieszamy zieleninę z przeciśniętym przez praskę
Quinoa Raz!zdobyłam, ale poradziłam sobie z tym, co akurat miałam pod ręką. Wyszła sałatka bardzo oryginalna i ciekawa w smaku. Na pewno na stałe zagości na moim stole - może i na Waszym? Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza 1 cytryna spora garść roszponki 1 łyżka pestek z dyni sok z 1 pomarańczy sól i pieprz oliw
Codzienna kuchnia niecodziennasłoiczku tylko w piekarniku. Upieczone buraczki mogą być wspaniałą bazą do sałatek i tak też postanowiłam je wykorzystać. Warto upiec ich więcej na zapas bo pieką się dość długo (u mnie godzina i 15 minut). Do towarzystwa dla buraczków wykorzystałam sparzony jarmuż i roszponkę a na urozmaicenie smaku - ser kozi w roladce. Wyszło zdrowo i pysznie - czyli tak jak lubię
Milion Smakówdużo mniejszy. Do zielonego pesto można zużyć różne składniki, jak: bazylię, rukolę, roszponkę, awokado . Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past
Czerwień i błękitłyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz Wykonanie Roszponkę układać na talerzach , a następnie pokrojone w plasterki pomidora i rzodkiewki. Serek pokroić na małe kawałki Posypać szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić i energicznie nim potrząsać. Polać sałatkę sosem
O kuchni z uczuciemszklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy. Składniki : 2 piersi z kurczaka sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych sałat pomidor 2 kawałki bagietki oliwa oregano bazylia Mięso umyć
Chocolate Muffin Blogwłaśnie naszło mnie na sałatkę ;) Taką na szybko, mix sałat, pomidorki koktajlowe, łosoś wędzony i ser camembert, troszkę oleju lnianego, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i gotowe :) Pyszna była :)) Składniki: opakowanie mix sałat u mnie z roszponką łosoś wędzony ser camembert kilka pomidorków koktajlowych suszone pomidory z bazylią i czosnkiem olej lniany Mix sałat umyłam, pomidorki
kruche babeczkibarszczu czerwonego. Takim jak robimy na wigilię. Sery wędzone sałata, pomidorki koktajlowe roszponka szczypiorek Jajka przekroić ułożyć z innymi produktami na paterze. Na sos .. kilka łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, 2-3 łyżki keczupu, 1 łyżka ostu jabłkowego sól, pieprz.. Sos wymieszać, podać do sałatki
Gotowanie jest łatwepyszna i pożywna sałatka, do tego sezonowa – miesiąc na morele i brzoskwinie wkrótce się zaczyna, w sklepach pojawiły się już te pyszne, lipcowe owoce, zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko działać! Składniki (dla dwóch osób): ulubiona mieszanka sałat (u mnie gotowa mieszanka o pięknej nazwie „Romantica” oraz dodatkowo roszponka) 2 brzoskwinie borówki kilka nerkowców 1 opakowanie(...)sałatach układaj kolejno wszystkie składniki. Szynkę Serrano porwij na mniejsze kawałki lub zwiń w ruloniki, jak u mnie. Na koniec posyp całość pokrojonymi nerkowcami oraz, tuż przed podaniem, polej sałatkę dressingiem oraz dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Smacznego
Garniec Magalie